"Opnieuw gesetteld, klaar voor de terugkeer van een nomadenbestaan naar een sedentair leven. Het doet iets met een mens." Terugkomen van een wereldreis? Begeleidster Emma weet er alles over.

Ter voorbereiding van mijn laatste wereldreisartikel heb ik de voorbije 4 artikelen nog eens opgerakeld. Ik schreef over mijn eerste stappen in de wijde wereld vanuit de Verenigde Staten, de vergaarde levensadviezen van reisgenoten, de hoogtepunten na 7 maanden reizen en mijn topervaring in het prachtige Laos. En nu schrijf ik dit laatste artikeltje met klamme pollekes en weke knietjes vanuit mijn nieuw appartement – opnieuw gesetteld, klaar voor de terugkeer van een nomadenbestaan naar een sedentair leven. Het doet iets met een mens. Karavaan gaf me enkele mogelijke onderwerpen om over te schrijven. Ik denk dat het de bedoeling was om er ééntje uit te kiezen, maar voor jou, beste lezer, doe ik ze gewoon al-le-maal. Alstublieft!

Tekst & foto’s: Emma Devriendt

Ultieme tips voor wie ook een wereldreis plant

Het grappige is, ik heb eigenlijk niet veel gepland. Voor vertrek had ik enkel mijn eerste vlucht geboekt en het was net dat aspect van de reis dat me zo aansprak. De vrijheid van gaan en staan waar je wil, zonder route en zonder plan. Ik had natuurlijk wel een idee van de landen die ik wilde bezoeken – en ook enkele bucketlist items die ik wou schrappen (zoals Dia de los Muertos in Mexico en kersenbloesemseizoen in Japan), maar voor de rest was het ik, een minuscuul stipje, op de oneindige wereld.

Als het over praktische zaken gaat, kan ik wel enkele tips geven:

  • Neem een goede reisverzekering. Niet veel maatschappijen bieden een (betaalbare) verzekering aan van een jaar lang (waarbij je effectief een jaar lang reist). Ik koos voor een verzekering bij Ethias voor ongeveer €450 en heb die ook kunnen gebruiken.
  • Zorg dat je verschillende identificatiebewijzen en betalingsmiddelen hebt weggestopt in verschillende plaatsen van je bagage. In mijn geval was dat mijn heuptasje, kleine rugzak en trekrugzak.
  • Maak gebruik van e-simkaarten. Je hebt bijvoorbeeld airalo.com, waar je e-simkaarten van heel wat landen kunt aanschaffen. In sommige landen is het wel goedkoper om een plaatselijke simkaart te nemen.
  • Grensgebieden zijn voor backpackers kwetsbare plekken. Daar wordt soms misbruik van gemaakt. Laat je niets aanpraten tijdens een grensovergang en laat je niet bang maken.
  • Geniet van je reis en probeer zoveel mogelijk ervaringen op te doen, maar … neem ook tijd voor jezelf. Las af en toe een rustpauze in, luister naar je lichaam en ziel.

Voor- en nadelen van op wereldreis gaan

De voordelen zijn wat mij betreft eindeloos. Je leert zo veel verschillende landen en culturen kennen. Je ervaart – in mijn geval voor het eerst in m’n leven – de ultieme vrijheid om je eigen pad te kiezen. Je wordt geconfronteerd met je angsten en je probeert ze te overwinnen. Je wordt op zoveel verschillende manieren uitgedaagd, waardoor je jezelf op een andere en diepgaandere manier leert kennen. Je leert wat het is om alleen te zijn en je eigen boontjes te doppen. Soms is het alsof de zwaartekracht onder je voeten verdwijnt, maar dan ontdek je dat je tot veel meer in staat bent dan je misschien denkt.

Het grootste nadeel is dat het alleen reizen een sociale druk met zich meebrengt. Je wil graag mensen leren kennen en samen activiteiten doen, maar dat betekent dat je vrijwel constant je beste zelf moet zijn: mensen aanspreken, dezelfde gesprekken aanknopen, enzovoort. En vaak is het maar een korte tijd vooraleer zij of jij weer verder gaat. Soms ervoer ik een sociale burn-out, maar dan nam ik een pauze en vond ik toch steeds weer de energie om verder te gaan. Het tweede grootste nadeel is het missen van m’n moeders spaghetti.

"Soms is het alsof de zwaartekracht onder je voeten verdwijnt, maar dan ontdek je dat je tot veel meer in staat bent dan je misschien denkt."

Expectation versus reality

Ik verwachtte veel unieke ervaringen te beleven. En dat is zeker ook zo geweest. Maar ik heb ook ervaren dat off the beaten path niet meer echt bestaat. Bijna alle paden zijn ondertussen betreden. Ik heb het groeiende toerisme ervaren over de hele wereld. Vijf jaar geleden ging ik naar Medellín en deed daar een tour in Comuna 13, een opgewaardeerde sloppenwijk. Destijds liepen er misschien vijf groepen rond. Toen ik terugkeerde, was het er over de koppen lopen. De verwachtingen van bepaalde bestemmingen worden ook gevormd op basis van foto’s op sociale media – en we weten allemaal dat daar nogal veel verbloemd wordt. Dus soms worden je verwachtingen bijgesteld door de realiteit.

De meest onverwachte dingen die ik gezien of meegemaakt heb

Dat zou ik je kunnen vertellen, maar dan zou ik je moeten vermoorden …

De interessantste mensen die ik ontmoet heb

Het klinkt misschien melig, maar iedereen die ik ontmoette vond ik op een bepaalde manier interessant. Ik vind niets boeiender dan te luisteren naar verhalen van eender wie: hoe ze hun leven vormgeven, wat ze belangrijk vinden, wat ze willen bereiken met hun korte tijd hier op aarde. Elke ontmoeting, of het nu 5 minuten of 5 weken is, heeft me zoveel inspiratie gegeven.

Deze once-in-a-lifetime opportunity pakken ze mij in elk geval niet meer af. En wat betreft mijn ultieme advies: niet makken, pakken die zakken!

Groetjes
Emma

(P.S. punten voor wie de verwijzingen naar een bepaald lied herkent)

Dit artikel verscheen in De Karavaan oktober 2023.

Emma's eerdere artikelen teruglezen? Hier vind je haar eerste, tweede, derde & vierde artikel op onze website.