Die miljoenen reizigers laten niet enkel hun voetstappen achter: de toeristische industrie heeft een enorme impact op de gastlanden. Ze creëert welvaart en ontwikkeling, maar aan dat verhaal kleeft ook een donkere zijde. Te vaak missen initiatieven en evoluties een duurzaam karakter. En dan komt net datgene wat de toerist wil zien – schone stranden, een rijke natuur, authentieke culturen – zwaar onder druk te staan. Toerismewerkers werken dikwijls onderbetaald onder slechte arbeidsomstandigheden.

Het kan ook anders...

Ook jij kan een verschil maken!

 • Hoe meer je spendeert bij lokale mensen, hoe meer zij zullen meegenieten van jouw reis
 • Hoe meer respect je geeft, hoe meer je ervoor in de plaats krijgt
 • Hoe minder je vliegt, hoe meer zuivere lucht
 • Hoe minder water je verbruikt, hoe meer water er beschikbaar is voor mensen, dieren en landbouw
 • Hoe meer openbaar vervoer, hoe meer spontane contacten met de plaatselijke bevolking
 • Hoe lokaler de keuken, hoe verrassender de smaken
 • Hoe meer je je openstelt voor de andere cultuur, hoe plezieriger het contact
 • Hoe minder afval je produceert op reis, hoe kleiner de afvalberg voor wie ermee blijft zitten
 • Hoe meer tijd je neemt, hoe groter je beleving
 • Hoe minder er moet, hoe meer er mag
 • Hoe meer je weet over bijzondere plekken of gebruiken, hoe meer je je kan inleven
 • Hoe groter je cadeautjes aan individuen, hoe groter hun afhankelijkheid van toeristen. Je sponsort best een gemeenschap
 • Alleen aan landschappen, vogelbekdieren en historische gebouwen hoef je geen toestemming te vragen om een foto te nemen, aan mensen wel.

Duurzaam reizen en Karavaan

Projecten in het zuiden

Karavaan sponsort opleidingen voor tour guides in het buitenland. De trainingen worden telkens door reisbegeleiders van Karavaan gegeven. Hoe sponsort Karavaan? 10% van het lidgeld van elk van onze leden gaat rechtstreeks naar het fonds.

Vorming

We geven onze reisbegeleiders, tijdens de vormingsweekends, alles mee wat ze moeten weten over duurzaam reizen. Deze vorming is heel praktijkgericht: wat moet je doen om je reisvoorbereiding duurzamer te maken? Je krijgt antwoorden op de vraag wat de rol is van de begeleider op reis, en je kan daarop inspelen op je reisbestemming. We leren onze reisbegeleiders bewust om te gaan met de keuzes die ze op reis moeten maken.Wil je graag meer weten over deze vorming? Klik dan hier.

Duts

Noem onze Duts niet zomaar dutskes. Deze buttons hebben ieder hun eigen idee over duurzaam reizen: "leave nothing but footprints", "take nothing but pictures", "kill nothing but time". Draag hun boodschap uit door de leuke pins op te spelden. Zo laat jij ook zien dat je respect hebt voor de mens, het milieu en de locale economie op reis.

Workshops

Karavaan geeft ook workshops over duurzaam reizen. Meestal belichten we één bepaalde bestemming. Hiermee trachten we niet alleen het thema bespreekbaar te maken, maar geven we je ook concrete tips om duurzamer te reizen. Kwamen al eerder aan bod: Thailand, Cuba, Zuid-Afrika, Peru, Bolivia,… Karavaan organiseerde ook al het voortraject van enkele inleefreizen door het geven van workshops over duurzaam reizen en omgaan met interculturaliteit. Een inleefreis kunnen wij ook organiseren samen met jouw school.

Publicaties

In ons magazine ‘De Karavaan’ wordt reizen op een fijne en duurzame manier in de kijker gebracht. Je krijgt er niet alleen reisverhalen van onze reisbegeleiders, of prachtige foto’s waarbij je kan wegdromen, maar ook nieuws uit onze vereniging en aankondigingen van activiteiten. Geniet van de avontuurlijke reisreportages, duurzame verhalen en actuele artikels die dieper ingaan op sociale, politieke of ecologische problemen die gepaard gaan met toerisme in de wereld.

Het boek ‘Voor wie thuisblijven geen optie is’ bundelt enkele praktijkervaringen van onze reisbegeleiders die op zoek gaan naar de juiste antwoorden om duurzaam te reizen. Uit het boek blijkt dat er geen eensluidende oplossing bestaat voor de duurzame reiziger. Wel wordt duidelijk dat duurzaamheid in kleine dingen. Benieuwd? Verder info en een voorsmaakje vind je hier.

BV's

Karavaan telt een 130-tal experts van eens zoveel bestemmingen: de bestemmingsverantwoordelijken of BV's. Ze verwerven hun kennis a.d.h.v. ervaringen ter plaatse, literatuur, werkervaring, … Ze kunnen als echte ‘kenners’ beschouwd worden. BV's lichten de reisbegeleiders voor vertrek in en zorgen ervoor dat ze niets aan het toeval overlaten. Ze kennen de problematiek ter plaatse en kunnen de impact van het toerisme op mens, milieu en lokale economie heel goed inschatten.

Inclusief reizen of reizen met een bijzondere doelgroep

Duurzaam reizen mogelijk maken voor zoveel mogelijk jongeren. Vanuit dit standpunt is Karavaan vertrokken in 2010. We willen avontuurlijk en duurzaam reizen ook mogelijk maken voor doelgroepen voor wie er een grote drempel is om op deze manier te reizen zoals jongeren met een beperking of uit maatschappelijk kwetsbare situaties. Ondertussen hebben we al zeven unieke reizen achter de rug met een bijzondere doelgroep of een inclusieve groep. De achtste staat al in de startblokken voor 2018. We gaan naar Thailand met Hannibal en KVG! Kom je mee?

Evaluaties

Elke reisbegeleider evalueert zijn reis op basis van een aantal duurzaamheidscriteria. We blijven er ons van bewust dat duurzame ontwikkeling een proces is en dat er altijd ruimte is voor verbetering. Het is immers geen zwart-wit verhaal waar er altijd een duidelijke juist of fout kan aangeduid worden.

Duurzaam intern beleid

Karavaan zet zelf ook in op duurzaamheid. Zo sporen al onze medewerkers met de trein naar het werk, hebben we een specifiek energiebeleid en wordt er slim omgegaan met gebruik van papier. Waar we kunnen gebruiken we om duurzame materialen en sporen we onze begeleiders ook aan duurzame activiteiten te ontwikkelen. En natuurlijk nemen we elke dag de trap om naar de 3de verdieping te tenen!

Boek: Voor wie thuisblijven geen optie is!

Hoe reis je op een duurzame manier? In dit boek ontdek je alle antwoorden.