De volgende opleidingscyclus begint met het selectieweekend van 27 - 29 september 2024. Stel je nu kandidaat door het selectieformulier in te vullen.

Voor wie is de opleiding tot reisbegeleider?

 • Je houdt van avontuurlijk reizen in groep en hebt zelf al wat reiservaring.
 • Je kan sterk communiceren. Je spreekt en begrijpt goed Nederlands en Engels/Spaans. Heb je basiskennis of meer van een derde taal? Fantastisch!
 • Je bent gemotiveerd om als vrijwilliger groepsreizen te begeleiden. De reizen die je begeleidt zijn gratis. De reiskosten en onkosten ter plaatse worden volledig vergoed. Je betaalt alleen voor je persoonlijke uitgaven zoals souvenirs en optionele activiteiten.
 • Je kan je vrijmaken voor het selectieweekend en alle opleidingsonderdelen.
 • Je bent minimum 23 jaar tijdens het selectieweekend. Ben je jong van geest, maar wel 31 of ouder? Dan verwachten we begeleiderservaring met groepen jongeren (18 - 31 jr) in de voorbije 5 jaar.
  • Bijvoorbeeld als bestuurslid van een jeugdhuis, trainer van een teamsport, teamleader op je werk, regisseur bij een jeugdtheater ...
  • Heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden, de selectie, de opleiding of nog iets anders? Bel ons gerust even op (015 407 580) of stuur een mailtje.

Hoe ziet de 2 jaar durende opleiding er uit?

 • Ervaringsgerichte vorming die wordt gegeven door vrijwilligers
 • Wat staat er op het programma?
  • Groepsdynamisch leren begeleiden
  • De nodige vaardigheden (budgetten beheren, duurzaamheid op reis …)
  • Een dieper inzicht in (een) continent(en) van jouw keuze
  • En nog zoveel meer!
 • Je begeleidt twee reizen van min. 14 dagen, die aansluiten bij jouw talenten en vaardigheden, zoals talenkennis, ervaring in de regio, kampeerervaring, fysieke conditie, rijbewijs, enz.
 • Na je opleiding krijg je de officiële reisleiderskaart van Toerisme Vlaanderen.

Wanneer gaat de opleiding door?

Elk jaar start een nieuwe opleidingscyclus tot reisbegeleider. De eerstvolgende begint met het selectieweekend van 27 - 29 september 2024*. Ben je geselecteerd? Dan begint je avontuur pas echt! Hou alvast onderstaande data vrij in je agenda voor deze opleidingsmomenten:

*Je kan je vanaf 7 mei via deze pagina kandidaat stellen voor deze opleidingscyclus.

Hoe selecteren wij onze reisbegeleiders?

Je vult vooraf een online vragenlijst in. Hierop krijg je feedback en hopelijk een uitnodiging voor het selectieweekend! Tijdens dit weekend leren we elkaar kennen en bekijken we of het matcht tussen jou en Karavaan. Deelnemen aan het selectieweekend garandeert dus niet je deelname aan de opleiding. Zet je beste beentje voor en blijf altijd jezelf!

Hoeveel kost de opleiding?

De opleiding en de selectie zelf zijn volledig gratis. Deze worden verzorgd door ervaren reisbegeleiders, op vrijwillige basis. Je betaalt wel voor accommodatie en maaltijden; telkens op basis van vol pension.

 • Het selectieweekend kost €95*.
 • Het eerste opleidingsjaar met een vijfdaagse en 4 weekends kost €548*.
 • Het tweede opleidingsjaar bestaat uit 4 weekends en komt op €385*.

*Prijzen zijn onder voorbehoud.
*Sommige gemeenten/steden betalen (een stukje van) het inschrijvingsgeld van onze opleiding terug. De kaart op deze website geeft je een basisoverzicht. Neem rechtstreeks contact op met de jeugddienst van de stad/gemeente waar je gedomicilieerd bent om te checken of jij recht hebt op terugbetaling.

Wil je graag starten aan onze opleiding, maar heb je niet de juiste financiële middelen? Of heb je andere vragen rond de betaling? Blijf er niet mee zitten en mail even naar collega Gerd, zij helpt je graag!

Wat met EHBO?

Voordat je je eerste reis begeleidt, moet je een geldig attest bedrijfshulpverlening of basiscursus eerste hulp hebben. Je kan dit bij Karavaan in een weekendformule volgen en betaalt daarvoor €118*. Volg je dit liever bij een andere opleidingsverstrekker? Dan kan dat natuurlijk ook.

In bepaalde gevallen kan je hiervoor een vrijstelling krijgen. Bekijk hier of je daarvoor in aanmerking komt.

Onze opleiding kort samengevat bekijken?

Dat kan! Enkele studenten journalistiek van Thomas More maakten deze reportage over ons ervaringsgericht weekend in de Hoge Rielen:


Samenwerking Karavaan en Joker

Karavaan verkoopt zelf geen reizen, maar begeleidt ze voor Joker. Samen kiezen we bewust voor avontuurlijk en duurzaam reizen. Als reisbegeleider van Karavaan vorm je een essentiële schakel tussen Joker, de deelnemers en Karavaan. Jaarlijks ontwikkelen we samen ook nieuwe bestemmingen en reisformules.

Op woensdag 19/4 houden we een online infomoment over onze opleiding.

We vertellen er over de werking van Karavaan en je kan er met al je vragen terecht bij ervaren reisbegeleiders!

We zoeken ook reisbegeleiders die dit jaar nog met een groep op pad willen gaan!

Ben jij minstens 23, heb je reiservaring op je gekozen bestemming en ervaring met groepsdynamica? Geschikte kandidaten krijgen een snelcursus om goed voorbereid aan de slag te kunnen.

Stel je hier kandidaat.