Tekst & Foto’s: Geert Van Speybroek
Als berggids, instructeur en auteur van “Hoe word ik bergwandelaar”, zet ik graag mijn kennis en ervaring in om mensen te inspireren en ze te begeleiden om grote heuvels & ferme bergen te ontdekken. Want wie houdt van uitgestrekte natuur, wandelt vroeg of laat over de paden van die ongerepte gebieden. Zo ontdek je unieke plekjes in de Ardennen, Schotland, de Vogezen en de vele gebergtes in Europa en elders in de wereld.
Uithouding, kracht en stapzekerheid zijn 3 belangrijke vereisten voor de bergwandelaar. Een beetje een fatsoenlijke uithouding maakt het wandelen prettiger, zeker boven 2500 meter, waar minder zuurstof is. Maar nog belangrijker is kracht, want die ondersteunt je mobiliteit en stabiliteit tijdens stijgen en dalen. En tenslotte groeit door ervaring en opleiding ook je stapzekerheid op alpiene paden: dit zijn aangepaste technieken om zelfzeker te wandelen op diverse ondergronden. Denk aan paden over blokkenvelden, door steengruis, op rotsen, in sneeuwvelden, enz. Kracht is een belangrijk onderdeel van je staptechnieken, daarom werk je dus best al een 2-tal maanden voor je vertrek aan je core-kracht, je bovenbeen-, knie- & heupspieren. Tip: Je kan op het internet aardig wat oefeningen vinden voor de bergwandelaar.
In de bergen kan het weer snel omslaan en ook in de zomer kom je wel eens plots in een winterse bui. Mijn tip: laad je rugzak alsof je onverwacht een nacht op de berg zou moeten doorbrengen. Zo denk je altijd aan een muts, winddichte handschoenen, heel wat extra laagjes en winddichte kledij. Maar neem ook niet teveel mee, want elke gram telt! Een goede richtlijn is: op het meest koude moment van je tocht mag er geen kledij meer in je rugzak zitten.
Je schoenen zijn een buffer tussen het vaak oneffen terrein en je voeten. Een goede schoen komt ook je tredzekerheid ten goede. Bovendien zijn je voeten heilig, want met beschadigde voeten kan je tocht eindigen. Daarom is een redelijk stijve bottine de enige goede oplossing. In de winkel is dat een B/C of C schoen. En oh ja: in die stijve schoenen draag je altijd dikke wandelsokken, ook in de zomer.
Een groepje in de bergen is volledig afhankelijk van de zwakste schakel. Leg de lat dus niet te hoog en doe eerst de nodige ervaring op. Kan je ook goed stijgen en dalen met een geladen rugzak? Hoe zelfzeker ben je in pittige afdalingen? Wandel je ook vlot over rotsen en blokkenvelden? Informeer je goed over de moeilijkheidsgraad van je tocht. Tijdens een workshop staptechnieken krijg je de nodige technieken die een groot verschil kunnen maken.
In de bergen vertoef je meestal in afgelegen gebieden met onvoorspelbare omstandigheden. Wil je zelfstandig tochten ondernemen, dan is kennis van weer, moeilijkheidsgraden, alpiene gevaren, noodsituaties, EHBO, navigatie, planning en voorbereiding essentieel. Zolang je daar niet klaar voor bent, neem je best deel aan begeleide bergtochten. Zo kan je de nodige ervaring opdoen.
📖💡 Tip: je kan heel wat kennis opdoen via “Hoe word ik bergwandelaar”, het boek (en de bestseller!) dat ik samen met een andere berggids schreef. Het staat vol met tips, foto’s en kennis voor de bergwandelaar. Bestel je graag een exemplaar? Dat kan bijna overal online.
Meer over mij: wist je dat ik …
Dit artikel verscheen in De Karavaan van januari 2024. Ook 4x per jaar ons magazine ontvangen? Word lid van Karavaan!