5P's: Planet – People – Prosperity – Peace – Partnerships. In die 5 groepen werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties onderverdeeld. Die 5 P’s leven ook bijzonder binnen onze organisatie. Onder de rubriek “Wat kan jij doen?” vind je ze in detail uitgelegd, maar onder het motto “practice what you preach” laten we hier zien hoe die 5P’s ook in Karavaan tot uiting komen:
Planet
- Tijdens onze groepsreizen en trekkings proberen we de ‘zero waste’-policy zo goed mogelijk toe te passen (Lees zeker onze 20 tips over Zero Waste Camping bij "Wat kan jij doen?"). Onze Karavaan-reporters Linte en Roos gingen op Zero Waste-trekking en hun avonturen vind je hier.
- Karavaan geeft workshops over duurzaam reizen, meestal toegespitst op een bepaalde bestemming én met concrete tips. Kwamen al eerder aan bod: Thailand, Cuba, Zuid-Afrika, Peru, Bolivia,… Op aanvraag! Stuur ons gerust een mailtje.
- Transport heeft de grootste impact op de CO2-voetafdruk van een reis. Om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot in de wereld niet toeneemt door onze reizen, worden alle vluchten van onze reisbegeleiders gecompenseerd met BOS+. Zij compenseren de schadelijke uitstoot van onze vliegreizen door bomen te planten. Lees er hier meer over.
- Om dierenleed te vermijden werken we alleen samen met organisaties die ethische principes hanteren, hun dieren goed verzorgen en hun werknemers eerlijk verlonen en menselijk behandelen. Het Nature Elephant Park in Chiang Mai, Thailand is daar een voorbeeld van.
- Tijdens onze groepsreizen kiezen onze begeleiders bewust voor duurzame verblijfplaatsen die extra moeite doen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Enkele van onze favoriete eco-adresjes: Mano a Mano Eco Hostal in Nicaragua, Casa Lavra & Aquiles Ecohotel in Kaapverdië, Pooh-ecotrekking Chiang Mai in Thailand, de Annapurna ecovillage in Nepal,…
Onze trekking-expert Tom aan het woord
Drinkbaar water
“Ik hou het meest van trekken met een tent, bij voorkeur in Scandinavië. Daar hoef je je maar te bukken als je dorst hebt. Je kan daar zo van het water in de rivieren drinken. In Ladakh op de grens tussen de Himalaya en Tibet is dat een ander verhaal. Het is daar erg droog en drinkwater is schaars, zodat trekkingroutes hier bezaaid liggen met lege flesjes en blikjes. Gelukkig zijn er wel een aantal organisaties bezig met ecologisch bewustzijn. De Women’s Alliance heeft bijvoorbeeld langs de trekkingtrajecten parachute-restaurants opgericht waar je zelf gezuiverd drinkbaar water kan kopen en een maaltijd kan krijgen. Die vrouwen hebben een systeem ontwikkeld waarbij ze water koken onder druk. Zo verkorten ze de kooktijd en verbruiken ze minder brandhout. Bovendien benutten ze de warmte van het brandhout maximaal door niet te koken op een open vuur, maar op een primitief kacheltje dat minder warmte laat verloren gaan. Op die manier wordt het milieu zo min mogelijk belast.”
Kakje in een zakje
“WC’s op reis zorgen ook voor veel waterverspilling. Het traditionele Ladakhi-toilet is een latrine, een put met een plank erover. Het is daar altijd koud, dus de latrines stinken niet. Bovendien worden de uitwerpselen gebruikt als meststof voor de kleine veldjes die je daar overal ziet. Puur natuur kan natuurlijk ook, maar zeker op drukke trekkingtrajecten is dat geen goede optie. En al helemaal niet als je vlak langs een rivier je behoefte doet. Als het toch in de vrije natuur moet, doe het dan zo ver mogelijk van de rivier af, graaf een kuiltje en dek alles af. Nog een milieubelastend aspect van het toiletbezoek is het toiletpapier. Je kan het mee in je putje begraven en bedekken. Of verbranden. Maar in warme landen is dat een gevaar. Nog een andere oplossing is het toiletpapier gewoon mee terug nemen. We deden het in plastieken zakjes die we aan de buitenkant van onze rugzak bonden. En weer in de bewoonde wereld deponeerden we die in de vuilnisbak.”
Afval weer meenemen
“Voor de meeste westerse toeristen is het ondertussen gelukkig een automatisme geworden om hun afval – plastieken zakjes, verpakking, blikjes…- mee terug te nemen. Maar het is even belangrijk dat ook bij de mensen ter plaatse een bewustzijn groeit, bij de mensen die de trekkings organiseren, de gidsen, de dragers, de koks… Ik praat meestal op voorhand met hen en vraag om het afval mee terug te nemen of in het slechtste geval te verbranden. Ik leg hen uit dat ik het zelf zo doe, dat het voor mij belangrijk is en dat ik graag wil dat zij er ook op letten.”
People
- Karavaan leidt haar reisbegeleiders op tot goed geïnformeerde en zeer bewuste begeleiders die goed op de hoogte zijn van de lokale gebruiken en tradities.
- Onze reisbegeleiders houden zich aan de nationale wet- en regelgeving, respecteren de mensenrechten en gaan hun boekje nooit te buiten.
- Onze begeleiders brengen hun reisgezelschap respect bij voor alles wat een internationale bestemming anders en uniek maakt: van haar geschiedenis, architectuur, religie, kleding- en communicatiecodes tot haar muziek, kunst en keuken.
- Homestays zijn voor Karavaan échte ‘homestays’ waarbij we een paar dagen samenleven met de plaatselijke bevolking – hoe arm ook – en waar er écht verbinding wordt gemaakt met elkaar. Geen tourist traps voor ons!
- In veel van de projecten die we steunen, is respect voor de lokale bevolking uitermate belangrijk. Onze ViaVia-partners in Indonesië, Honduras en Peru zijn hier prachtige voorbeelden van. Zo werkt het ViaVia Joker Reiscafé in Yogyakarta bijvoorbeeld uitsluitend samen met vrouwen, om hen kans te geven op een volwaardig inkomen naast hun gezin. En in het ViaVia Joker Reiscafé in Copán, Honduras organiseert Geert excursies naar de omliggende bergdorpen die vaak beheerst worden door armoede, drugs en corruptie. Dankzij zijn project ‘Nachos para todos’ (‘Nacho’ is de naam van het officiële schoolboek daar) kregen al bijna 5000 kinderen in meer dan 65 scholen een gratis schoolboek. Joker en Karavaan engageren zich met een jaarlijkse investering om het bereik van dit project te vergroten.
Getuigenissen
Respect voor religie
“Respect voor religieuze rituelen vind ik heel belangrijk. Al ben ik zelf niet religieus, ik hou zelf heel erg van rituelen en symboliek. Vandaar ook mijn grote liefde voor India, denk ik. Dat land is zó rijk op dat vlak. Echt alles is er symboliek en ritueel. Zelfs een doodgewone handeling als een huis binnengaan is een ritueel: je doet eerst je schoenen uit en dan stap je naar binnen door een deur die altijd zo laag is dat je je hoofd moet buigen. Prachtig toch!” - Jenny
Aboriginals als gids
“Anangu Tours is een Aboriginalbedrijf dat uitstappen organiseert rond Uluru, Australië. De aboriginals fungeren zelf als gids voor de uitstappen. Ze doen dat in hun eigen taal en een tolk vertaalt. Centraal bij deze uitstappen staat de kennismaking met de Aboriginal-cultuur. Deze manier van werken is positief voor de Aboriginals én onze groepen. Wij kunnen rekenen op een gids die ons vanuit zijn eigen culturele achtergrond en diepere kennis van religie, wetten en taal van binnenuit laat kennismaken met de cultuur. De gidsen ontvangen op hun beurt respect en waardering voor deze kennis en cultuur.” - Steven
Grensoverschrijdend gedrag
“Op een reis in Marokko was ik op een namiddag alleen op stap in Fez. Plots slaat een jonge man mij zomaar ‘pats’ op mijn kont! “Ma gazelle”, roept hij. Ik was deftig gekleed, droeg een lange broek en een hemd met lange mouwen. Ik heb mij omgedraaid en tegen de jongen gezegd: “Dit pik ik niet! Ik heb respect voor jouw cultuur. Ik pas mijn kleding aan. In neem geen foto’s zonder vragen. Dan eis ik ook respect voor mij. Stel je voor dat mijn kleinzoon jouw oma op haar billen zou kletsen, wat zou jij dan doen?” “… Dan zou ik vechten”, zei hij meteen. “Waarom doe jij dit dan?” vroeg ik hem. Respect hebben geldt niet alleen voor ons als toerist, maar ook omgekeerd.” - Jenny
Homestays in Indonesië
“Tijdens
onze jongerenreis naar Indonesië doen we ook altijd een homestay bij
een Indonesische familie. Dat is voor de jongeren echt het hoogtepunt
van de reis. Per 2 worden ze bij een lokale student thuis ondergebracht
voor 2 dagen. Vaak zijn er daar geen westerse wc’s of douches, is er
niet altijd elektriciteit of stromend water. Of maken onze jongeren
kennis met mensen met een andere religieuze achtergrond en alle
gebruiken die daarbij horen. Aan het eind van die reis trakteert Joker
op een rijsttafel waarop we ook alle ‘hosts’ opnieuw uitnodigen. Een
onvergetelijke ervaring waarbij er écht verbinding wordt gemaakt.” -
Leen
Prosperity
- Onze Karavaan-begeleiders dragen bij aan waardig werk en economische groei door lokale ambachtslui of community-based projecten te bezoeken. Los Guatuzos’ (Nicaragua), ‘Stinica’ (Mexico) en ‘Cabbages & Condoms’ (Thailand) zijn hier een paar fijne voorbeelden van.
- Een bezoekje aan een ViaVia Café staat waar mogelijk ook op de agenda, want dat zorgt voor heel wat werkgelegenheid voor de lokale bevolking, in goede arbeidsomstandigheden in wel twaalf landen ter wereld!
- Karavaan werkt samen met de ViaVia Tourism Academy (VVTA), een trainings- en expertise-centrum in duurzaam toerisme en intercultureel ondernemerschap.
- Het budget dat voor onze reizen wordt bepaald, is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie voor Karavaan of Joker.
Getuigenissen
Community Based Tourism
“’Hospitality Kyrgyzstan’ doet aan een vorm van toerisme met als doel voor de plaatselijke bevolking een inkomen te creëren en zo de levensstandaard te verhogen. Daarnaast wil de organisatie de natuurlijke rijkdom, gewoonten en tradities van het land beschermen en het toerisme in de Kirgizische republiek promoten. Community Based Tourism is een zorgzame vorm van reizen. Die zorg omvat alle aspecten van het leven waarop reizen impact kan hebben, maar ook alle partijen die bij toerisme betrokken zijn. Een ware ‘all-inclusive’ dus! – Tom
Spendeer lokaal
“Door de mensen die voor je werken, eerlijk te betalen, investeer je in de lokale economie. Ook gidsen, taxichauffeurs, hoteliers, pittabars, verkopers op straat verdienen alle steun. Volgende week ga ik naar Syrië en Jordanië. Het budget dat we voorzien om ter plekke te spenderen, is 900 euro. We reizen met 12, dat betekent dat we tijdens die reis 12 x 900 euro in de lokale economie kunnen pompen. Dat is niet niks!” – Jef
Lokaal overnachten
“Een paar jaar geleden ben ik met een groep in Jamaica geweest en we hadden ervoor gekozen om te overnachten in Jamaicaanse hotelletjes. Daar keken die Jamaicanen raar van op. Pijnlijk eigenlijk dat ze dat zo bijzonder vinden. De meeste toeristen kiezen blijkbaar voor één van de vele ‘all inclusive’-hotels die je daar vindt. Mastodonten vaak, en praktisch allemaal Amerikaanse ketens waarvan de inkomsten weer naar het buitenland gaan. Daar wil ik niet aan meewerken.” – Even
Duurzaam transport
“Het is niet altijd gemakkelijk om op alle vlakken duurzaam te reizen. Ik kies heel vaak voor lokaal vervoer, zeker als ik met groepen reis. In Marokko bijvoorbeeld namen we kleine busjes van lokale taxibestuurders om de bergpas Tizi-n-Test over te steken. Zo ging ons geld naar de lokale economie en niet naar één of andere grote verhuurmaatschappij. Maar we lieten wel ongelooflijke rookpluimen achter... Erg ecologisch verantwoord was dat niet. Een modernere bus van een grote maatschappij was wellicht beter geweest, maar dan gaat dat geld bij de grote hoop van zo’n buitenlands bedrijf. En je mist bovendien ook alle avontuur onderweg (of de miserie, dat is maar hoe je het bekijkt): de motor die oververhit geraakt, de band die plat loopt… Ook dat hoort bij reizen, vind ik. Zo maak je kennis met het leven van de gewone mensen ginder.” – Liesbeth
Peace
- Karavaan hield samen met JINT, de Bouworde en Dertiende Ster een debat over de do’s en don’ts van voluntourism. Omdat we het echt nodig vinden om kritisch naar vrijwilligerswerk in het Zuiden te kijken.
- We steunen en participeren aan tal van projecten in het Zuiden, zoals de Entwiga Community in Oeganda.
- We werken samen met JINT vzw die jongeren eerstelijns advies geeft over vrijwilligerswerk in het buitenland, zodat ze goed weten wat te verwachten.
- Karavaan steunt ook de organisatie ECPAT (International End Child Prostitution and Trafficking), een wereldwijd netwerk van maatschappelijke organisaties dat een einde maakt aan de seksuele uitbuiting van kinderen. Onze reisbegeleiders worden opgeleid om kindersekstoerisme en -misbruik te detecteren en te melden.
Kom meer te weten op stopweeshuistoerisme.nl
Getuigenissen
Bedelende kinderen
“Ik zal nooit geld geven aan kinderen die komen bedelen. Daar heb ik heel vaak discussies over met andere reizigers. En ik geef toe: het is ook moeilijk als daar een kind voor je staat met van die donkerbruine reeënogen en snottebellen.. Je moet goed beseffen dat als dat kind naar huis gaat met 1 dollar, het meer verdient dan zijn papa. Zo geraakt het natuurlijk nooit meer op school. Door toe te geven aan bedelende kinderen ontneem je hen de kans op onderwijs. Ik geef veel liever geld aan een project dat op een goeie manier met straatkinderen werkt.” - Inge
Weeshuistoerisme
“Vlakbij het Cambodjaanse hostel waar ik een tijdje verbleef, stond een weeshuis, in de jungle. Voor de 27 kinderen waren weinig voorzieningen. Voor ik het wist, was ik elke dag in het weeshuis, voedde ik de baby’s en speelde ik met de oudere kinderen. Een paar weken na mijn komst begon het me te dagen: één jongetje wilde alleen door mij gevoed worden. Ik realiseerde me dat hij zich aan mij had gehecht, maar dat ook ik op een dag weer zou vertrekken. Dan zou ik hem, net als al die andere vrijwilligers, in de steek laten. Denk goed na als je vrijwilligerswerk met kinderen doet in het buitenland. Je denkt dat je iets goeds doet, maar het tegengestelde is waar. Deze kinderen hebben steun nodig om in hun eigen gezin te kunnen blijven wonen. Niet in een tehuis met elke dag vreemde gezichten om hen heen. Dat is voor geen enkel kind goed.” - Jodie
Partnerships
- Karavaan werkt met een hoop duurzame partners samen die haar eigen objectieven versterken en ondersteunen. Een greep uit het gamma: Joker, de Vlaamse overheid, de ViaVia Reiscafés, Toerisme Vlaanderen, A.S. Adventure, Hannibal, Thomas More Hogeschool, UCLL-banaba internationale samenwerking noord-zuid, KVG, Het Grote Plein, VFG en Lejo.
- Joker is onze bevoorrechte duurzame partner. Karavaan begeleidt immers de duurzame en avontuurlijke groepsreizen van Joker.
- Nog een belangrijke partner is de ViaVia Tourism Academy (VVTA), een trainings- en expertise-centrum in duurzaam toerisme en intercultureel ondernemerschap.
- Karavaan is Pulsegenoot. We onderschrijven de missie van het Pulse Transitienetwerk en we we wisselen kennis en goede praktijken uit met andere organisaties en sectoren.
- Uiteraard werken we ook samen met tal van lokale partners en contacten voor transport, logies en activiteiten om de buitenlandse ervaringen voor onze jongeren onvergetelijk duurzaam te maken.
- Een lokale partner gaat voor ons verder dan een lokaal contact. Een lokaal contact zullen we sterk aanbevelen bij onze reisbegeleiders, maar zullen we niet opleggen. Een lokale partner wordt opgenomen in het reisschema en we doen steeds graag beroep op hun expertise. Een goede lokale partner:
- draagt duurzaamheid hoog in het vaandel
- gaat op een respectvolle manier met zijn personeel om
- informeert helder en correct over de gewoontes en zeden in het land van bestemming
- communiceert transparant met de reisbegeleider
- streeft naar een lage ecologische voetafdruk (is bv. bewust bezig met afval & afvalverwerking)
- helpt oplossingen zoeken als we op reis met een probleem worden geconfronteerd
- is bereid een kritische dialoog met ons aan te gaan over hun beleid
- Karavaan heeft hoge verwachtingen, maar biedt de lokale partners ook garanties: ze kunnen immers rekenen op een regelmatige samenwerking met onze organisatie en de nodige zichtbaarheid in de communicatie naar onze leden.
Getuigenissen
ViaVia Reiscafé in Peru
“In Ayacucho, een bergstad in Peru, logeerde ik twee jaar geleden in het ViaVia reiscafé bij Pauline en Mina. Ik was hun gast en trok veel met hen op. We aten in de typische lokale restaurantjes en we botsten altijd wel op mensen die zij kenden. Eigenlijk kenden zij iedereen en omdat ik steeds met hen mee was, leek ik plots ook iedereen te kennen! Het ging er hartelijk aan toe, en dat had niets met geld te maken. Zoiets is een kwestie van tijd nemen, van ergens langer te blijven en te investeren in persoonlijke contacten. Dan gaan ze je vanzelf ander bekijken.” – Liesbeth
Fietsen in Thailand met Aon
“In Thailand ontmoette ik een keer een fantastische vrouw die toen onze fietstocht daar begeleidde. Ze vertelde me dat ze het jaar daarop wou starten met lokale wandelconcepten in Bangkok en ik ben haar blijven aanbevelen als contactpersoon in het land. Aon is een erg warme, lieve vrouw die oog heeft voor alle leden in de groep. Ze deelt de normen en waarden van Karavaan en vindt duurzaamheid ook erg belangrijk. Haar communicatie is helder en transparant en ze gaat altijd meteen op zoek naar oplossingen als we met de groep een probleempje hebben. Een erg waardevolle partner!” – Leen
Geen Kenia-reis zonder de Samburu
“Enkele keren per jaar trek ik naar Kenya en ik heb er ook een reis uitgestippeld voor Joker. Dat is een erg boeiend land, je kan er tien jaar naartoe gaan en telkens heb je een andere reis. De mensen in Kenya zijn bijzonder gastvrij. Het eerste woord dat je hoort is ‘Karibu!—welkom!’ Ik heb zelf ook Swahili gestudeerd en met die taal kan ik bij heel veel Afrikaanse stammen terecht. Zo ontmoette ik een aantal jaar geleden Lenaon, een Samburu, met wie ik een bijzondere band opbouwde. Voor de Kenya-reizen verblijven we daarom ook telkens een paar dagen bij de Samburu-stam. Zij leven grotendeels nog zoals 500 jaar geleden, en dat is voor de deelnemers aan de reis telkens een erg bijzondere ervaring. En met Lenaon weet ik dat we in goede handen zijn.” - Erwin