Travel tattoos

Sommige reizen kruipen zó onder je huid, dat je ze er permanent opplakt. Deze tien reisbegeleiders deden dat ook. Geïnspireerd voor je eigen inkt? Artieste Kim Lava geeft je de nodige tattootips!

Tekst & foto’s reisbegeleiders: Angie Inghelram, Stijn Verbercht, Hanne Castermans, Karen Elskens, An Uytterhoeven, Lieselotte Suys, Joni Nielandt, Lien Castelein, Véro De Coninck, Joke Vanderschoot, Jakoba Gurny

Angie neemt haar motto altijd mee

Vive, viaja, disfruta – leef, reis, geniet. Mijn levensmotto. Om echt te leven moet je kunnen genieten, en waarvan kun je meer genieten dan van reizen? Reizen is niet enkel naar locaties gaan, maar ook het beleven van prachtige ervaringen en het sluiten van vriendschappen. Deze tattoo werd ontworpen op de laatste avond na tien weken in Peru, door een vriend die ik leerde kennen tijdens mijn tocht door de jungle. Ik liet hem dan zetten op de ochtend van mijn vertrek, allemaal heel spannend! Een rondreis door de natuur, met de zon en de maan als gids, geleid door de lokale cultuur, dat is genieten, dat is leven.”

Frigoboxtoerist? Karen beschouwt het als een compliment

“Ik zocht naar een tattoo om samen met mijn zus te zetten. We hebben nogal een andere stijl, dus het was niet makkelijk. Onze vakanties in Asturias kwamen steeds weer naar boven als mooie herinneringen. Een trouwe metgezel tijdens die reizen was onze classic 90’s frigobox, die ons voorzag van de beste picknicks. Eens dat idee in mijn hoofd zat, kon ik het niet meer loslaten. Mijn zus dacht aan de ijsjes die we dagelijks aten en liet een twisterijsje tatoeëren. We hebben ook “hermana” (zus) en “hermanita” (kleine zus) laten zetten, en onze mama heeft “madre” gezet op haar 64e, haar eerste tattoo! Het is ook een kleine ode aan papa, die vijf jaar geleden overleed. Hij zou misschien zelf geen tattoo laten zetten, maar hij zou zeker ontroerd zijn geweest door het sentiment. Het was een heerlijk moment om met z’n drietjes te delen en ik glimlach nog steeds bij de gedachte aan die warme herinneringen.”

Hanne vereeuwigde een onvoorspelbaar, groots avontuur

“In 2017 deed ik iets dat toen als ongelooflijk zot aanvoelde: op mijn eentje trok ik 3 maand naar Costa Rica om er Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen. Wat een reis! Het was ook ineens het begin van een groots avontuur: ik besliste tijdens de reis om me in te schrijven voor het selectieweekend van Karavaan. En daar ging de bal aan het rollen … Leuke reizen begeleiden, een fijn netwerk aan begeleiders leren kennen, de reismicrobe helemaal te pakken krijgen, naar Mechelen verhuizen en uiteindelijk ook voor Joker gaan werken. De reis heeft dus mijn leven een onvoorspelbare, avontuurlijkere koers doen varen. En ik kon toch niet anders dan dat vereeuwigen met een tattoo van Latijns-Amerika? Hij mag nog steeds overal mee naartoe, zoals mijn laatste reis naar Thailand & Cambodja!”

Lieselotte eert de kracht van vriendschap & moeder natuur

“Na weken rondtrekken in Peru belanden we in Cusco, waar een bezoekje aan Machu Picchu natuurlijk niet mag ontbreken. We lopen over de spoorweg naar Aguas Calientes waar we na een avondje uit met mede-backpackers om 3h ‘s ochtends opstaan om te voet de befaamde trappen trotseren. Na wat toch een mijlpaal is op een Peru-reis, blikken mijn vriendin en ik terug op jaren vriendschap in het teken van ontdekken. We leerden elkaar kennen op 18-jarige leeftijd in Brussel op een feestje waar we beiden alleen waren. Jaren later vloog ik de atlantische oceaan over om haar te bezoeken in Brazilië voor 5 weken, om elkaar enkele jaren later weer tegemoet te komen in Peru. We beseffen dat we tijdens al onze avonturen heel wat geluk hebben gehad, alsof er iemand over ons waakte. In Peru hebben we dit een plaats gegeven; Pachamama, de Inca-godin voor moeder natuur, verlaat nooit onze zijde. Dus besloten we samen het teken van Pachamama te laten tatoeëren. In teken vriendschap en de honger naar avontuur, met dankbaarheid voor de natuur, en voor de kracht van het vrouwelijke.”

Lien vond haar inspiratie aan het einde van de wereld

“Mijn allereerste tattoo is Mount Fitz Roy, een majestueuze berg in Patagonië. En waar liet ik die zetten? In Ushuaia, het meest zuidelijke dorp ter wereld, bekend als ‘El fin del mundo’. Juist, ik heb mijn tattoo laten zetten aan het einde van de wereld. Het was het perfecte einde van een groepsreis door Patagonië. Daiana, de liefste tattoo-artiest ooit, vereeuwigde dit prachtige ontwerp voor mij. Mijn tattoo symboliseert veel dingen. Als reisbegeleider is mijn passie voor reizen en het onderweg zijn onmiskenbaar. Het is een ode aan het mijmeren over het leven en terugkeren naar de natuur. Deze tattoo herinnert me eraan dat de beste weg altijd onderweg is, vooral als je bergen beklimt. Soms is het pad lang en moeilijk, maar stapje voor stapje bereik je de top. Het leven heeft zijn pieken en dalen, net zoals een bergkam. En als fervent klimmer bewonder ik deze berg die al zoveel klimgeschiedenis heeft geschreven.”

Joni blijft 2x verbonden met een reis én de reisgenoten

“Toen ik 20 was deed ik 2 maanden vrijwilligerswerk op een project in Thailand. We waren daar met een leuke groep en een deel van de groep wilde graag op het einde een bamboo tattoo laten zetten om onze tijd te herdenken. Ik had toen nog nooit eerder gedacht aan een tattoo en ging gewoon mee om een prentje te helpen kiezen. In de tattoo shop vond ik het toepasselijke Thaise woord ‘nam jai’: helping others without expecting anything in return of simpelweg altruism. Iedereen was hier enthousiast over, aangezien dit ook heel toepasselijk was op het vrijwilligerswerk dat we daar deden. Toen ik de FOMO voelde opborrelen nadat een deel van de groep het als tattoo had laten zetten, besliste ik spontaan om ook mee te doen.

Later reisde ik anderhalf jaar in Zuid-Amerika, waarvan een groot deel in Peru. Ik was grote fan van het land, de mensen, de natuur en ook van de cultuur en de geschiedenis. Op het einde van mijn tijd daar heb ik samen met een reisgenoot de Chakana (het Inca-kruis, een belangrijk symbool voor de inheemse Peruviaanse bevolking) laten tattoëren met de Pachamama (letterlijk vertaald Moeder Aarde) in het midden.”

Véro ging voor een tattoo op traditionele wijze

“In de zomer van 2018 ging ik op Aziatisch avontuur. Twee maanden reisde ik door Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Thailand en begeleidde ik ondertussen twee Joker-jongerenreizen: Japan en Thailand. Japan is een van mijn favoriete landen en daar haalde ik de inspiratie voor mijn tattoo. In Hiroshima vouwden we origami-kraanvogels en enkele weken later liet ik er zo eentje op traditionele wijze tatoeëren op Ko Pha Ngan in Thailand.”

Welcome to the jungle? Dat klinkt als muziek in de oren voor Joke

“Deze tattoo heb ik laten zetten bij een Oostenrijkse artieste, die mijn liefde voor de jungle perfect heeft kunnen weergeven! Kamperen in het hoge noorden is niets voor mij, maar op avontuur door de jungle om onder andere poema’s te spotten? Sí, claro! Costa Rica en Guadaloupe zijn alvast twee aanraders voor jungle-avonturen!”

Deze reiziger blijft liever anoniem. Een gewaarschuwd sandalendrager is er twee waard.

“Tijdje in Cusco gespendeerd. Heb me goed geamuseerd in het nachtleven daar. Nadat ik voor de zoveelste avond op rij in Chango-club was beland, kwam ik daar opeens aan de praat met een tattoo artist. In mijn dronken bui heb ik hem overtuigd om mij te tattoëren en bij gebrek aan inspiratie zijn we voor het Chango-logo gegaan … Not my finest moment. Een paar jaar later is de inkt volledig uitgelopen en kan ik moeilijk met sandalen naar mijn werk gaan. Waarschijnlijk is het daarom in België terecht verboden om onder invloed van alcohol tattoos te laten zetten.”

Jakoba ging nooit een tattoo laten zetten, maar dan …

“Tattoos? Daar zou ik nooit aan beginnen en al zeker niet zonder over na te denken. Dit was ik dan toch even uit het oog verloren aan het einde van een zalige groepsreis. Tijdens onze laatste momenten samen in India besloten we impulsief dat een tattoo het perfecte aandenken zou zijn. Na kort maar toch grondig even research te hebben gedaan (want in Delhi weet je maar nooit), stapten we de tattooshop binnen. We kozen ieder een eigen ontwerp, maar toch verbonden door het geheel van de zon, maan en sterren. Ook kozen we alle drie een andere plaats, maar toch verbonden door de herinnering en het avontuur in India. Ik vind het heel fijn dat de tattoo voor mezelf zichtbaar is, zodat ik af en toe kan terugdenken en wegdromen over de reis. Zeg dus nooit nooit, want wie weet verleg je toch ook die grens op groepsreis. En wie weet volgen er nog …”


Tatoeëren, verplegen, tatoeëren, verplegen … Het klinkt wellicht in deze volgorde een beetje ongemakkelijk, maar niets is minder waar: het is zelfs het levenswerk van Kim Lava. Heeft het één met het ander te maken? Niet helemaal, maar lees haar tattoo-ervaringen en je weet dat je in veilige handen bent.

Tekst: Yvonne Gielen // Foto’s: Kim Lava

Reizigers keren geregeld terug met een leuke tattoo gerelateerd aan hun bestemming als souvenir. Geen enkel probleem volgens Kim, “maar misschien kan je in het buitenland wel op zoek gaan naar een shop waar je een specifieke traditionele tattoo kan laten plaatsen?” Wat je ook kiest, Kim geeft je alvast deze tips mee:

  • “Stap niet eender welke shop binnen, maar doe wat opzoekingswerk over de zaak en bekijk of de tattoosessie in een nette, hygiënische omgeving kan plaatsvinden.
  • Ga op zoek naar goede referenties van de artiest zelf: lees reviews en bekijk foto’s van eigen werk.
  • Informeer jezelf over de do’s &  dont’s van tattooverzorging en -bescherming tijdens en na je reis.
  • Laat het ook gewoon een leuke ervaring zijn: een waardevolle herinnering waarin je het verhaal nadien kan kaderen wanneer je erover vertelt.”

“Er zijn altijd risico’s verbonden aan een tattoo zetten, of je nu in het buitenland bent of niet, maar deze tips dragen wel bij tot een grotere kans dat je met een kwalitatieve tattoo én een aangename ervaring huiswaarts keert.”  

Ook voor de tattoo artiest zelf moet de sessie trouwens een goed gevoel geven. Het gebeurt dat een klant bij Kim binnenstapt en vraagt om een tattoo die linkt met een bestemming, een cultuur …  “Enkel wanneer de symboliek, het design en/of de betekenis voldoende aansluiten bij de stijl van mijn onderwerpen, ga ik op de vraag in. Voor mij moet er voldoende verbinding en kennis zijn om een bepaald patroon uit te werken. Dat is de enige manier om persoonlijk te groeien en goed te worden in een specifiek domein.” Vragen klanten naar andere stijlen? “Dan verwijs ik ze respectvol door naar collega’s die zich daarop toeleggen.”

Uiteraard komen er soms ontroerende of bizarre verhalen naar boven bij de keuze van een tattoo(tekst), zowel bij een artistieke tattoo als bij een medische correctie: emoties van rouw, een herinnering, verlies of aanwinst, enthousiasme om het behalen van een mijlpaal, of wat dan ook. “Om meer ruimte voor emotie of symboliek te laten, kies ik voor een private studio concept: bij een drankje kan je het concept toelichten en je mentaal voorbereiden op de sessie of behandeling. Er is hier ruimte voor tijd, rust, herstel, luisteren in een omgeving van vertrouwen.”

Kim wil ten volle artiest zijn: in alle vrijheid in haar eigen stijl een concept uitwerken. Haar creativiteit mag niet afgebakend worden. “Is het niet bijzonder eervol dat iemand jou zijn lichaam toevertrouwt als een levend canvas waarop je jouw werk kan vereeuwigen? Het brengt jouw kunst letterlijk tot leven en laat het toe de wereld rond te reizen, met andere personen en culturen in aanraking te komen en gesprekken te initiëren, verhalen te vertellen, in verbinding te komen. Net daarom creëer ik graag enkel werken in mijn eigen kenmerkende stijl en hecht ik er belang aan dat zowel mijn artistieke als reconstructieve tattoos mijn klanten een beetje meer compleet maken.”Ik word stil van haar geloof in het belang van tatoeages, haar persoonlijke kijk en aanpak hierbij. Mooi! Haar inzichten blijven me bij als een tattoo … op mijn ziel.

Een eerder abstract ontwerp van het landschap op een betekenisvol moment op vakantie. Wie herkent de plek?

Deze klant vroeg een ontwerp dat zijn voorliefde voor de bergen illustreerde en tegelijk ook symbolisch verwees naar zijn gezin. We kozen  4 bergen, twee grote en twee kleine.

Kim Lava is een zelfstandige tattoo-artieste in bijberoep én instrumenterend verpleegkundige in het operatiekwartier. Daarnaast begeleid ze als artieste cursussen van The Tattoo School. Verder is ze gespecialiseerd in Jugendstil en Neotraditional geïnspireerde tattoos, medische tatoeages, permanente make-up en reconstructieve pigmentatie.

Dit artikel verscheen in De Karavaan van juli 2024. Ook 4x per jaar ons magazine ontvangen? Word lid van Karavaan! 

Lees verder

Zie meer