Tekst: Marlies De Vooght
Tijdens mijn stage deed ik onderzoek naar het duurzame reisgedrag van reisbegeleiders. Aan de hand van interviews bracht ik hun duurzame reisgedrag in kaart. Daarbij ging ik na hoe ze duurzaamheid in de praktijk toepassen en op welke vlakken dit goed en minder goed loopt en op welke manier Karavaan hen daarin beter kan ondersteunen. Op basis van hun antwoorden kon ik aanbevelingen formuleren voor Karavaan over hoe zij samen met de reisbegeleiders nog meer kunnen inzetten op duurzaamheid. Ik mocht zelf ondervinden hoe de meer dan 500 vrijwilligers, die instaan voor de werking bij Karavaan, de steunpilaren zijn van deze organisatie. Hun inzet en enthousiasme zijn groot en zo essentieel voor Karavaan en voor alle (lokale) partners waar er mee samen wordt gewerkt. Ik deel hier graag enkele anekdotes van reisbegeleiders die ze deelden tijdens de interviews. Het belang van de lokale partners kwam heel vaak terug tijdens de interviews. De lokale partners zijn cruciaal bij een groepsreis en je krijgt er zoveel van terug. Ver weg of dichtbij, de lokale partner zorgt mee voor een onvergetelijke reis.
Bewustwording is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Reisbegeleiders zien het als hun taak om Karavaans duurzame visie uit te dragen. Ze vinden het dan ook belangrijk om tijdens hun reizen even stil te staan en het gesprek rond duurzame thema’s te openen met de deelnemers. Dit zorgt voor verbondenheid in de groep, bewustwording en interessante discussies.
Als reisbegeleider kan je samen met je groep je steentje bijdragen op verschillende vlakken, met een positieve impact op je bestemming of de lokale bevolking. Ik leerde heel wat reisbegeleiders kennen met een open blik op de wereld en zin voor nieuwe ervaringen. De reisbegeleiders proberen op verschillende manieren hun reis duurzaam in te vullen en die positieve impact te creëren. Maar het kan soms ook anders, dat de bestemming een positieve impact op de reisbegeleider nalaat die je echt anders naar dingen kan doen kijken.
Die uitwisseling die er ontstaat tijdens de reizen met begeleiders, deelnemers en locals, daar draait het om. Ik hoorde heel wat mooie en inspirerende verhalen, maar de reisbegeleiders gaven ook aan dat duurzaamheid integreren soms moeilijk is. Ze missen extra handvaten en praktische voorbeelden om duurzaamheid nog concreter toe te passen op reis. Uit de interviews verzamelde ik concrete acties en handvaten met een sterke focus op praktische tips en tricks waar Karavaan binnenkort mee aan de slag gaat op verschillende vlakken. Zo werken ze samen met de begeleiders aan een nog duurzamere toekomst.
Bedankt aan Karavaan voor deze leerrijke stage en bedankt aan alle reisbegeleiders voor jullie enthousiasme en openheid tijdens de interviews! Het was een ongelooflijke kans om op deze manier mee een positieve impact te kunnen hebben binnen de organisatie.
Dit artikel verscheen in De Karavaan van april 2022. Ook 4x per jaar ons magazine ontvangen? Word lid van Karavaan!