Book - Pack - Leave: Zo simpel is het om de Juliana Trail te gaan bewandelen. Laat ons even uitleggen waarom deze vanaf nu op je bucket list staat.

In oktober 2019 opende er in Slovenië een nieuw langeafstandswandelpad: The Juliana Trail. Het is een pad van 270 km lang dat je in 16 etappes voert doorheen de dalen van de Julische Alpen, het Triglav NP, en de Soca Vallei. Je wandelt telkens met zicht op de hoge bergen waardoor je kunt proeven van het typische bergleven en de ongerepte natuur, zonder alle toppen te moeten bedwingen. Je maakt er kennis met het rijke culturele en natuurlijke erfgoed van deze prachtige omgeving.

Book

Vooraf reserveerden we, waar kon, reeds alle overnachtingen. Helaas waren er verschillende campings die deze reservaties niet aannamen. Toch blijkt dat als je te voet op een volzette camping aankomt, je toch je tent mag opzetten omdat je geen auto bij hebt!

Op een aantal plaatsen boekten we een overnachting in een appartement. We merkten dat, zeker in de meer toeristische plaatsen, dit even duur is als een camping. Het is dus zeker het overwegen waard om met een dagrugzak te wandelen en te slapen in accommodaties.

Tip: De camping Adrenaline-Check Eco Place in Bovec vonden wij een pareltje.
Tip 2: In Goreljek Na Pokljuki sliepen we in het zomerhuis van Barbara. We genoten er van een typische Sloveense maaltijd. Een aanrader!
Tip 3: Op de Juliana Trail kan je stempels verzamelen zoals op de route naar Compostela. Je moet wel even je eigen stempelkussen meenemen

Pack

 • Degelijke wandelschoenen
 • Wandelstokken
 • App ‘juliana Trail’ + GPX-bestand van de route
 • zonnecrème en pet, zeker in de zomermaanden!
 • Muggenwerend middel

Leave

Wij besloten met de trein te gaan en boekten ons ticket via Deutsche Bahn. Dit zorgde voor een goedkope en duurzame reis (we vertellen je graag hoe je dat aanpakt). Ook in Slovenië is er goed openbaar vervoer.

Wij startten onze wandeling aan het meer van Bled. Vanuit Bovec verlieten we de Juliania Trail (JT) en stapten we nog 2 etappes op de Alpe Adria Trail tot Kransjka Gora. Uiteindelijk bleek dit een goede keuze te zijn. Het waren 2 pittige, maar mooie etappes!

De Juliana Trail is een pareltje om te wandelen. De afwisseling, de bergen om je heen, de prachtige uitzichten, de verkoeling in rivieren en meren, de supervriendelijke bevolking, de afgelegen wandelpaden met weinig andere wandelaars en de ongerepte natuur maakten dat we ten volle konden genieten van het samen onderweg zijn. Wij zijn ondertussen fan van Slovenië!

Week 1

108 km - Bled - Tolmin.

Tijdens de eerste week wandelden we van meer tot meer waarbij we toch een aantal pittige klimmetjes te verwerken kregen. De afwisseling van landschappen met zijn prachtige alpenweiden, de bergtoppen met mooie vergezichten, de Triglav die telkens weer in het landschap verscheen en de meren die zorgden voor de nodige afkoeling maakten van deze eerste week een echte topweek. Hoogtepunten voor mij waren het uitkijkpunt onderweg naar het meer van Bohinj en het uitkijkpunt in Senica met zicht op het meer van Most na Soci. Wauw, what a view!

Etappes

 1. Bled - Goreljek Na Pokljuki: 20K waarvan 900m stijgen en 91m dalen
 2. Goreljek Na Pokljuki - Stara Fuzina: 20K (+ 6 naar camping) waarvan 313m stijgen en 1038m dalen
 3. Stara Fuzina - Bohinsjska Bistrica: 11K (+ 6 naar camping) waarvan 104m stijgen en 152m dalen
 4. Bohinjska Bistrica - Podbrdo: 12K waarvan 770m stijgen en 782m dalen
 5. Podbrdo - Grahovo ob Baci: 18K waarvan 1009m stijgen en 1207m dalen
 6. Grahovo ob baci - Tolmin (2 etappes): 21K waarvan 856m stijgen en 969m dalen

Tip: Plan in Tolmin zeker een rustdag in om naar de Tolminska gorita (kloof) te gaan.

Extra tip: De camping in tolmin is niet echt een oase van rust. Door de vele festivals in Tolmin wordt deze camping helaas vaak als uitvalsbasis gebruikt.

Week 2

80 km - Tolmin - Kransjka gora

De tweede week begon langs de Soca rivier die we volgden tot aan de bron. De paden langsheen de rivier waren ruig, maar de adembenemende zichten op het knalblauwe water deden dat ons snel vergeten. Dit was echt puur genieten! De laatste etappe bracht ons via de bron over de pas tot Kransjka Gora, eindbestemming van onze reis.

Etappes

 1. Tolmin - Kobarid: 17K waarvan 126m stijgen en 79m dalen (dit was de minst mooie etappe)
 2. Kobarid - Bovec: 21K waarvan 445m stijgen en 321m dalen
 3. Bovec - Trenta (AAT): 21K waarvan 564m stijgen en 400m dalen
 4. Trenta - Kransjka Gora (AAT): 20,4K waarvan 1179m stijgen en 990m dalen

Tip: Ook in Bovec valt er vanalles te beleven: je kan gaan raften of kajakken op de Soca, er is een kabelbaan naar boven, je kan er gaan klimmen. Plan zeker een extra dag hier in!

Dit artikel verscheen in De Karavaan oktober 2021.