"Cliché of niet, maar toen we daar allemaal in het zand lagen, kijkend naar de Melkweg of drijvend in de Dode Zee, werden de beperkingen van ons allen onzichtbaar.”

“Gedurende de hele reis had ik een overwinningsgevoel. Zo van ‘goh, zie ons maar eens doen!‘”

Karavaan, Hannibal en Joker trokken twaalf dagen naar Jordanië met een groep jongeren met én zonder fysieke beperking. Leen Vannut ging met dit bont gezelschap de uitdaging aan en kijkt zeer tevreden terug.


Hoe reageerden de Jordaniërs op jullie inclusief gezelschap?

Leen: “Qua visie op handicaps zaten we niet altijd op dezelfde golflengte met de Jordanen:

1. Hier spreken we van empowerment: laat ‘hen’ zoveel mogelijk zelf doen. Wacht op een vraag van hun vooraleer je helpt’. Ginder zijn ze hulpvaardig en trots. Ze willen je dus zoveel mogelijk helpen, en vinden het erg als ze iemand zien ‘klungelen’.

2. De Jordaanse bevolking was zeer vriendelijk tegen ons, maar hier en daar zat er zeker wel medelijden achter hun handelen. Soms kregen we bv. een souvenir toegestopt, zomaar voor niets.

3. Het gebeurde vaak dat ik vragen kreeg van gidsen of mensen van het hotel over de beperkingen van de personen zelf. Ik moedigde dan ook altijd aan dat ze het zelf zouden vragen aan de betreffende personen. Het is niet omdat ze in een rolstoel zitten, dat ze hun tong verloren hebben.

Tijdens deze reis hebben we met de locals gesprekken met meer diepgang gehad dan op andere Joker-reizen. Ze zetten daar grote ogen op als ik vertel dat Stephanie thuis met een auto rondrijdt of dat iedereen gestudeerd heeft en werkt. Dit zijn kansen die Jordaniërs met een beperking veel minder, of zelfs helemaal niet, krijgen.”


Wat maakte op jou een grote indruk?

Leen: "Wanneer ik vertelde dat ik met een groep jongeren met en zonder beperking naar Jordanië zou reizen, werd er vaak gefocust op het negatieve: ‘ dat is onmogelijk’, ‘het is niet evident’, ‘en die mensen zonder beperking kiezen hiervoor ?’

Dat stond in schril contrast met de reactie van de groep zelf. Iedereen die zich inschreef voor deze reis kende zichzelf en was zelfverzekerd dat dit ging lukken!

Het meest spectaculaire obstakel was misschien wel de bagage van 1 deelnemer die pas een paar dagen later aankwam. Al een geluk ging het niet over zijn rolstoel!"

Onze lokale gids en fixer Hameed maakte de hele reis nog vlotter.


Hoe verliep de mix van jongeren met en zonder beperking?

Leen: "Alle aanpassingen die ik deed aan de reis in functie van het inclusieve karakter van de reis, kwamen alle groepsleden ten goede. De extra rustmomenten die ik inbouwde waren omwille van de hitte ook welkom voor de deelnemers zonder beperkingen. Het tempo ligt misschien wel lager, maar daar staat tegenover dat we niet moesten wachten op de luchthaven of voor de start van een activiteit.

De hele groep op zich heeft een grote indruk op mij achtergelaten.

Elk individu had een eigen, belangrijke rol tijdens de reis. Ik denk dat ik mag zeggen dat iedereen met een geslaagd gevoel naar huis ging. Iedereen respecteerde elkaar en hielp elkaar spontaan binnen zijn of haar wensen en kunnen. Als begeleider moest ik hier niet in tussenkomen! Daarom wil ik graag mijn groep bedanken: de jeugdige & speelse Estelle, de eeuwige geduldige Reinhart, de creatieve fotografe Elisabeth, Stephanie met de scherpe maar altijd komische opmerkingen, de zorgende Els en de sportieve en intelligente Laurent.

Ook een grote dankjewel aan Karavaan, Hannibal & Joker om dit mogelijk te maken!"


Ook reisbegeleider worden bij Karavaan?

Ontdek alles over onze opleiding!