Jij bent ...

  • Gek op reizen in groep en hebt een hart voor duurzaamheid.
  • Enthousiast, flexibel, avontuurlijk, communicatief sterk en positief ingesteld. Je hebt al wat persoonlijke reiservaring.
  • Gemotiveerd om vrijwillig reizen te begeleiden en er voor elk lid van je groep een topervaring van te maken.
  • 23 t.e.m. 30 jaar oud op het moment dat het selectieweekend plaatsvindt. Ben je 31 of ouder? Dan kan je je ook kandidaat stellen, op voorwaarde dat je in de laatste 5 jaar ervaring hebt met jongeren begeleiden (jeugdwerk en/of professioneel) binnen een groepsdynamische context.
  • Bereid je vrij te maken voor alle opleidingsonderdelen om te leren en groeien als reisbegeleider.

Jij krijgt ...

De kans om de wereld te ontdekken! Tijdens onze 2-jarige opleiding krijg je ervaringsgerichte vorming die ook theoretisch stevig en boeiend wordt onderbouwd. Er wordt ingespeeld op jouw noden als reisbegeleider. Met een rugzak vol groepsdynamische, reistechnische en duurzaamheidsvaardigheden ben je helemaal klaar om na je eerste jaar al op reis te vertrekken met een groep! Tijdens je opleiding maak je in totaal twee reizen van min. 14 dagen. Na je opleiding krijg je de officiële reisleiderskaart van Toerisme Vlaanderen.

In ruil voor je engagement ligt de wereld voor je open. Je bent niet gebonden aan een bepaald land of continent en mag jaarlijks je voorkeur doorgeven. Aan sommige reizen zijn wel specifieke voorwaarden verbonden zoals talenkennis, ervaring in de regio, kampeerervaring, fysieke conditie, rijbewijs, enz.

Wanneer gaat onze opleiding door?

Elk jaar start een nieuwe opleidingscyclus tot reisbegeleider. De eerstvolgende* begint met het selectieweekend van 22 - 24 september 2023. Ben je geselecteerd? Dan begint je avontuur pas echt! Hou alvast onderstaande data vrij in je agenda voor deze opleidingsmomenten:

• Eerste opleidingsjaar: 1 - 5 november 2023, 13 - 14 januari 2024, 9 - 10 maart 2024, 4 - 5 mei 2024, 2 - 3 november 2024

Tweede opleidingsjaar: 11 - 12 januari 2025, 15 - 16 maart 2025, 10 - 11 mei 2025, 1 - 2 november 2025

Na je eerste jaar, mag je al tijdens het reisseizoen van 2024 je eerste Joker-groepsreis begeleiden. Na je tweede jaar begeleid je tijdens het reisseizoen van 2025 je tweede Joker-groepsreis. Beide reizen zijn min. 14 dagen en maken onderdeel uit van je opleiding tot reisbegeleider.

*Let op, je kan je nog niet kandidaat stellen voor deze opleidingscyclus. Schrijf je in op onze K-mail en volg onze social media kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn) om op de hoogte te blijven!

Hoeveel kost de opleiding?

Het selectieweekend kost €95 en het eerste selectiejaar kost €584*. Daarvoor krijg je:

  • Een vijfdaagse én 4 weekends met een toffe bende reisbegeleiders, op basis van vol pension. Concreet betaal je voor accommodatie en maaltijden, want de opleiding zelf is volledig gratis! Deze wordt grotendeels gegeven door ervaren reisbegeleiders, op vrijwillige basis.
  • Vergoeding van je reiskosten en onkosten ter plaatse tijdens de reizen die onderdeel zijn van je opleiding én alle reizen die je daarna als Karavaan-reisbegeleider doet.
  • Verschillende leuke activiteiten en gratis vorming het hele jaar door!

Voordat je je eerste reis begeleidt, moet je ook een geldig attest bedrijfshulpverlening of basiscursus eerste hulp hebben. Je kan dit bij Karavaan in een weekendformule volgen en betaalt daarvoor €118*. Volg je dit liever bij een andere opleidingsverstrekker? Dan kan dat natuurlijk ook.

Het tweede opleidingsjaar bevat 4 weekends en komt op €385*.


Wil je graag starten aan onze opleiding, maar heb je niet de juiste financiële middelen? Of heb je andere vragen rond de betaling? Blijf er niet mee zitten en mail even naar collega Gerd, zij helpt je graag!

*Prijzen zijn onder voorbehoud.
*Sommige gemeenten/steden betalen (een stukje van) het inschrijvingsgeld van onze opleiding terug, maar elke plaats heeft hier zijn eigen procedures en voorwaarden voor, die bovendien jaarlijks kunnen veranderen. De kaart op deze website geeft je alvast een basisoverzicht, maar staat steeds onder voorbehoud. Wil je dus zeker zijn? Neem dan rechtstreeks contact op met de jeugddienst van de stad/gemeente waar je gedomicilieerd bent om te checken of jij recht hebt op terugbetaling.

Wat wordt er van jou verwacht als reisbegeleider?

Je volle inzet voor het begeleiden van een reis en een engagement binnen onze fijne vereniging!

Belangrijk is dat je geen reisleider, maar wel reisbegeleider bent. Je stelt je dus niet boven de groep, maar geeft inspraak in het programma en gaat aan de slag met de specifieke wensen en vragen van je groep. Je kan extra's aan het programma's toevoegen en inspelen op dingen zich op het moment zelf voordoen. Daarnaast horen er ook een aantal contractuele verplichtingen bij reizen begeleiden: de reisvoorbereiding, de vertrekvergadering, het reisverslag, de budgetafrekening en het organiseren van een reünie.

Verder maak je deel uit van een geweldige club vol enthousiaste vrijwilligers! Bij Karavaan krijg je de kans jezelf te ontplooien door: vorming te geven aan de nieuwe reisbegeleiders, leuke activiteiten op te zetten, foto’s of artikels aan te leveren voor onze publicaties ...

Klaar om je kandidaat te stellen?

Vul dan onze selectiefiche voor 2024 in wanneer deze online komt. Op basis van deze vragenlijst krijg je feedback van ons en hopen we je uit te nodigen voor het selectieweekend! Tijdens dit weekend evalueren we of je uit het juiste hout gesneden bent om reizen van Joker en Karavaan te begeleiden. Deelnemen aan het selectieweekend garandeert dus niet je deelname aan de opleiding. Zet je beste beentje voor en blijf altijd jezelf!

Wil je nog meer info?

Via het menu hieronder kan je nog meer gedetailleerde informatie terugvinden over wat het betekent om een Karavaan-reisbegeleider te zijn en hoe je er juist eentje kan worden. Tot snel!

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste Karavaan-nieuws? Volg ons dan op Facebook, Instagram en LinkedIn en schrijf je in op onze K-Mail.


Samenwerking Karavaan en Joker

Karavaan en Joker kiezen bewust voor avontuurlijk en duurzaam reizen. Dat betekent dat we met een kleine groep op ontdekking gaan. We verplaatsen ons met de lokale transportmiddelen, eten in plaatselijke restaurants en slapen in kleine pensions of bij mensen thuis. Daardoor kunnen we makkelijker contact leggen met de lokale bevolking en ondersteunen we de plaatselijke economie. Dit contact is voor ons de kern van het reizen. Het draagt bij tot een beter begrip, waardering en respect voor de andere. En dan hebben we het zowel over de lokale bevolking die we onderweg ontmoeten, als onze medereizigers met wie we samen dit avontuur beleven. Zo verlegt reizen je grenzen, letterlijk en figuurlijk.

Karavaan verkoopt zelf geen reizen, maar begeleidt al meer dan 35 jaar reizen voor Joker Toerisme NV, marktleider in Vlaanderen van avontuurlijke groepsreizen. Als reisbegeleider van Karavaan vorm je een essentiële schakel tussen Joker, de deelnemers en Karavaan. Jaarlijks ontwikkelen Joker en Karavaan samen ook nieuwe bestemmingen en reisformules.