Onze missie: Karavaan, blijvend onderweg

Duurzaam en avontuurlijk reizen is onze passie.
We dragen dit uit in onze opleiding en activiteiten, binnen onze organisatie en daarbuiten.

Onze waarden

 • Respect: Elkaar gelijkwaardig en vanuit wederzijdse waardering benaderen.
 • Openheid: Verwondering koesteren en onbevangen ervaringen delen.
 • Duurzaamheid: Evenwicht nastreven tussen people, planet, prosperity, partnership en peace. Nu en met het oog op de toekomst.
 • Verbondenheid: Samenhorigheid stimuleren en ontmoeting centraal zetten.

Onze visie

Karavaan is een ledenvereniging. Ontmoeting en persoonlijke groei staan centraal in onze werking.

 • Karavaan vertrekt vanuit de praktijk
  We nemen het voortouw in het uitdragen van de praktijk van duurzaam reizen.
  We ontwikkelen en begeleiden reizen en activiteiten.
  Karavaan neemt je mee in groep voor uitdaging en avontuur en zet je op weg in je ontmoetingen met andere culturen in binnen- en buitenland.
 • Vrijwilligers dragen Karavaan
  Karavaan biedt mogelijkheden voor engagement op maat; vrijwilligers kunnen engagementen opnemen die verschillen naar inhoud, lengte en intensiteit.
  Karavaan is een democratische vereniging waar vrijwilligers samen met een secretariaatsploeg autonoom de koers bepalen.
 • Karavaan is een leeromgeving
  Vorming vertrekt vanuit ieders ervaring; of je nu pas start, al veel begeleid hebt, of vorming geeft.
  Leren doen we samen, met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, groepsdynamica, verbindende communicatie en de praktijk van het reizen.

De werknemers van Karavaan ondersteunen de werking en staan in een gelijkwaardige wisselwerking met de vrijwilligers.
We werken samen met partners die onze waarden, missie en visie delen.

Dat we in de wolken zijn met ons logo hoeft niet te verbazen. De wijde hemel is de habitat van onze vlieger. Hier vertoeft hij graag.

De vlieger is voortdurend in beweging, onderweg naar nieuwe hoogtepunten. De vlieger respecteert wie hem (bege)leidt. Toch zoekt hij zijn eigen weg en durft wel eens tegen de wind in te gaan. Daarom is er ook een hoekje af. Niet alles gebeurt zoals gepland; we worden blijvend geconfronteerd met het onverwachte.

Onze vlieger staat voor duurzaamheid. Gemaakt om lang mee te gaan en de wind te trotseren. De vlieger is een voorwerp van alle tijden en geliefd bij veel mensen over de hele wereld.

Vliegeren doe je samen, niet alleen. Wie vliegert zoekt de ruimte, vliegeren betekent openheid.

Een vlieger betekent vakantie, aan het strand, in eigen land. Ook op verre en onbekende bestemmingen vervullen de vlieger en de vliegeraar ons met verwondering, wekken zij onze nieuwsgierigheid.

Allemaal zijn we vliegeraars, want de vlieger is blijvend onderweg. Net als zijn (bege)leider. Net als Karavaan.

Naam

Een karavaan is een rondtrekkende groep die steeds onderweg is. Ze zwerft ononderbroken over de eindeloze velden, bergen en oceanen van deze wereld. Wanneer de karavaan toekomt, ontstaat er leven: het samenkomen op de markt, tijd om te kopen of te ruilen, discussies ontstaan en ideeën worden uitgewisseld. De karavaan draagt de wijsheid, de vindingrijkheid en de tradities van de mensheid met zich mee. Ze verspreidt kennis, cultuur en tradities over de wereld, van continent tot continent.

Wij denken vaak dat wij de karavaan organiseren en leiden. Maar wie op zoek gaat naar de ziel van de karavaan wordt verplicht terug te keren naar de roots, naar de halteplaatsen van de karavaan.

Wie daar zijn oor te luisteren legt, ontdekt een boeiende, nieuwe wereld. Wordt geconfronteerd met zichzelf, maar komt rijker en beter terug dan hij/zij vertrok.