De magie van het kampeervuurtje? 't Is een kunst die op groepsreis niet alleen de maag vult, maar ook het hart verwarmt. Lien geeft alvast je haar favoriete 3-gangen kampeerdiner mee. Smakelijk!

“Hoe gaan we dat allemaal in onze rugzakken krijgen?!” Behalve dit ene kritieke punt is koken op kampeervuurtjes en maaltijden voorbereiden voor op talloze meerdaagse trektochten één groot plezier. Met dit artikel wil ik je overtuigen: de kunst van het kampeervuurkoken is een ervaring die op groepsreis niet alleen de maag vult, maar ook het hart verwarmt.

Tekst: Lien Castelein / Foto’s: Lien Castelein, Annelies Huibers, Willem van den Eynde

Een maaltijd delen rond kampeervuurtjes, onder de sterrenhemel … Het is een gewoonte op reis die de groep samenbrengt. Wie snijdt de groenten? Wie kookt het water? En nadien, wie doet de afwas? De avonturen van de dag worden uitgewisseld en plannen voor de volgende worden gesmeed. In de uitgestrekte natuur krijgt dit voedsel een nieuwe betekenis. Eentje die begint bij de cruciale vraag: “Wat eten we vandaag?”

Een antwoord kan je vinden in de betere outdoor winkel bij het assortiment kampeermaaltijden waar je gewoon kokend water aan toevoegt. Maar onder het motto “wat je zelf doet, kan je beter, smaakvoller en goedkoper” ga ik als reisbegeleider steevast zelf aan de slag.

De toolbox van de kampeerkoker

Ik ga op zoek naar ingrediënten die je niet moet bewaren in de frigo, geen vocht bevatten en mee te nemen zijn op trektocht, wat de culinaire vindingrijkheid zeker stimuleert. Wat standaard meegaat is melkpoeder. Je kan er van alles mee in je kampeervuurmaaltijden: warme chocomelk, allerhande sauzen en zelfs (pompoen)pannenkoeken. Daarnaast zweer ik bij kruiden. Kaneel in je havermout, basilicum in je Italiaanse pasta en een snuifje chilipeper in de chili sin carne. De smaakmakers van elke maaltijd! Een laatste aanwezige in mijn toolbox is sowieso Parmezaanse kaas. Deze hoeft niet in de frigo en geeft smaak aan je kaassaus, je pasta of als beleg bij de lunch. Handig.

Op reis zelf bestaat mijn toolbox uit een drietal kampeervuurtjes met ongeveer zes potten en een pan, die tevens dienst doet als deksel. Daar komen nog gasbidons en een vuurstick bij om de kampeerkeuken operationeel te krijgen. Verder heb ik een mini: -spatel, -sauslepel, -klopper en een paar snijplankjes bij. Voeg daar nog een paar scherpe messen en een houten scheplepel aan toe en het kookfestijn kan beginnen!

Rugzak-ready-recepten

Maar hoe stel je nu zo'n menu samen? Planning, planning en – zei ik het al? – planning. Per dag noteer ik nauwkeurig wat ik nodig heb voor het ontbijt, lunch, snacks en avondeten. Ik bereken hoeveel ik van elk ingrediënt nodig heb en begin daarna alles van zijn verpakking te ontdoen en in pakketjes te verpakken met de juiste hoeveelheden. Je wil geen opties afwegen onderweg. Elke dag krijgt daarna een sticker met een kleur en een code: ontbijt 7, lunch 3, diner 5. Zo kan iedereen ten gepaste tijde het juiste pakket uit zijn rugzak toveren.

Recepten die verbinden

Verder heb ik ook altijd twee leuke extra's in elk van mijn voedselpakketten. Een eerste is iets dat een medereiziger kan opbeuren bij een moeilijk moment. Zo kan een zakje paprikanootjes al eens iemands dag maken, maar ook chocolade doet al veel goeds. Tip: vraag dit even na voor je vertrekt. Mijn persoonlijke favoriet? Kikkersnoepjes op de top van de berg!

Mijn tweede surprise is dat er minstens één van de avondmenu's te maken heeft met het land waarin we momenteel zijn. Zo maakte ik in IJsland een “vulkaanmenu”: een berg mousseline puree, geroosterde sojaboontjes als lavastenen en IKEA-balletjessaus met ge(vries)droogde ajuintjes & rode paprika's als lava. Een topper van formaat, al zeg ik het zelf! In Noorwegen stond gevriesdroogde zalm met dille op het menu en in Namibië dan weer pompoenpannenkoeken met banaan. Onlangs trok ik door het Torres del Paine nationaal park in Chili. Je kan al raden wat daar op het menu stond … Niet alleen de wandeling was pittig!

Gastronomische giechels

Ter afsluiting van dit smakelijke relaas over de gastronomische geneugten van kamperen, is het overduidelijk dat koken op een kampeervuurtje niet zomaar een noodzakelijk kwaad is, maar eerder een culinair spektakel dat zich afspeelt in een prachtig natuurdecor. Het is een kans om de avontuurlijke chef-kok in jezelf los te laten, compleet met een vleugje rook en de occasionele verbrande vingertoppen. Of je nu melkpoeder in een haute cuisine-ervaring transformeert, of een pan balanceert boven een vlam die wispelturiger is dan het weer, elke maaltijd is een avontuur op zich. En laten we eerlijk zijn, er is iets onweerstaanbaar komisch aan een ui proberen snijden op een wiebelig klapstoeltje, terwijl je je best doet om niet te veel van de kostbare ingrediënten aan het lokale mierenleger te doneren.

Dus, de volgende keer dat je bij je kampeervuurtje je hoofd breekt over de vraag "Wat eten we vandaag?”, onthoud dan dat je deelneemt aan een tijdloze traditie van buiten koken. Een mix van MasterChef en Expeditie Robinson, geserveerd met hier en daar een snuifje culinaire blunder. Het gaat er niet om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, maar om de lachsalvo's die volgen als je probeert een gevriesdroogde aardappel te reanimeren of als je kampeervuur besluit een ongeplande siësta te houden.

Onderweg op groepsreis is elke maaltijd een herinnering, die wordt gekruid met een snuifje hilariteit en een scheutje avontuur, klaar om geserveerd te worden met een flinke dosis goede humor.

Ik deel met plezier één van mijn favoriete 3-gangen kampeerdiners:

*ingrediënten voor 12 personen

Rustieke tomatensoep

  • 500 gr zongedroogde tomaten
  • 100 gr gedroogde ajuintjes
  • 300 gr gevriesdroogde paprika
  • Peper, zout, basilicum
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 liter water
  • Blokje kokosolie (*niet in warme landen)

1. Snijd de zongedroogde tomaten in fijne stukjes.
2. Week de tomaten, ajuintjes en paprika in warm water tot ze zachter zijn.
3. Stoof de stukjes zongedroogde tomaten, kruiden, ajuintjes en paprika kort aan in de kokosolie.
4. Neem het water waarin de groenten geweekt hebben en vul bij tot 2l water en breng aan de kook.
5. Los de bouillonblokjes op.
6. Voeg de geweekte ingrediënten toe aan de bouillon en roer goed
7. Kruid verder met peper, zout en basilicum naar smaak
8. Laat de soep zachtjes sudderen, roer af en toe.

Exotische kampeercurry met rijst

  • 900 gr rijst
  • 150 gr melkpoeder voor 1,5 liter saus
  • 2 eetlepels maïzena
  • 8 eetlepels currypoeder
  • Chilipoeder
  • Kokosschilfers in stukjes
  • Gedroogde uitjes
  • Geroosterde cashew- nootjes met rozemarijn
  • Gevriesdroogde ananas

1. Rijst koken volgens de aanwijzingen en daarna afgieten.
2. Melkpoeder en 1,5l water mengen, maïzena stapsgewijs toevoegen voor verdikking.
3. Currypoeder, chilipoeder en gedroogde uitjes in saus roeren, laten sudderen.
4. Kokosschilfers en stukjes ananas toevoegen, even meekoken.
5. Rijst serveren, saus erover schenken, garneren met cashewnootjes.

Zoete saffraan dessertrijst

  • 450 gr dessertrijst
  • 300 gr suiker
  • 200 gr melkpoeder voor 2 liter melk
  • Gedroogd vanillestokje, waar je met een mesje het merg uit schraapt
  • Beetje saffraan

1. Kook de dessertrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Voeg tijdens het koken suiker, melkpoeder, vanillemerg en saffraan toe.
3. Roer regelmatig en laat de rijst zacht en romig worden.
4. Serveer warm of laat afkoelen voor een koude variant.

Smakelijk! Sabroso! Velsmakende!


Dit artikel verscheen in De Karavaan april 2024.