Corona heeft er voor gezorgd dat we dicht bij huis op verkenning moeten gaan. Wij ontdekten dat dicht bij huis fantastische plekjes te bieden heeft. We verzamelden tochten én unieke overnachtingen!

Op wandel in België

Wandelen is het beste medicijn dat er is. Something for your mind, your body and soul! Je kan er je gevoelens en gedachten mee verwerken, er komt endorfine – happy feeling – vrij en je lichaam wordt er sterker door.

Je moet niet zo maar in het wilde weg beginnen wandelen. Hieronder enkele hidden tips en tricks!

OP’T PADJE MET GR-PADEN

GR staat voor Grote Routepaden of in het Frans Grandes Randonnées. GR’s zijn wandelroutes over lange afstand, aangeduid door de bekende rood-witte markeringen.

Vlaanderen telt bijna 4.800 km GR, Wallonië en Brussel zo’n 5.000 km. Bijna 10.000 GR in België? Jawel. Een blik op de overzichtskaart leert je dat ons land werkelijk bezaaid ligt met GR’s. Typisch voor GR is dat ze zich niet laten tegenhouden door landsgrenzen en vaak meerdere landen aandoen.

En hoe gebruik je dat?

  • GR’s zijn over het algemeen zeer goed aangeduid, maar het is vooral opletten bij splitsingen tussen 2 GR’s dat je moet opletten.
  • Op de website van GR, kan je de routes volgen of downloaden en op een gps-app installeren.
  • Liever old school? Over elke GR bestaat er een handige topogids met afstanden, kaarten, streekinformatie, enz.

DAGTOCHTEN OF MEERDERE DAGEN?

Het voordeel van GR en andere lange wandelroutes is dat ze op te delen zijn in dag-etappes. Een groot voordeel van ons kleine landje is dat je nooit ver van de bewoonde wereld en vaak ook een trein- of buslijn zit.

Trein- en dagstappers

De organisatie achter de Grote Routepaden stippelde zelf een paar mooie treinstapper en dagstappers uit. Met een treinstapper wandel je van station naar station. Haal je treinpas boven en weg zijn we!

Liever een andere wandeling in je buurt? Kijk zeker een op routeyou.com. Hier vind je enorm veel dagwandelingen waar je zelf het aantal kilometers van kan kiezen.

Van La-Roche-En-Ardenne naar Bouillon

Citytrippen in de Ardennen? Op deze GR trek je in 7 dagen in 153 km van de kleinste stad ter wereld naar het historische Bouillon. Onderweg passeer je de mysterieuze bossen van de Ardennen en maak je kennis met kleine charmante dorpjes. Je hebt de keuze of je kampeert of verblijft in pensions. Even helemaal weg in prachtige natuur op een klein budget.

Streek GR Dijleland

Vanuit Mechelen sta je op nog geen halfuur wandelen met je voeten midden in de natuur. Natte weides, Galloway runderen en een grote waterplas met heel veel trek- en andere vogels maken je hoofd meteen leeg en je hoort hier enkel het gefluit van vogels. Deze GR is 131km lang en een luswandeling (dus van A naar A). De route is makkelijk te verdelen in korte etappes en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.

Côte d’Opale

De Opaalkust is een kuststrook in het noorden van Frankrijk en de GR120 loopt van Duinkerke tot Berck, aan de monding van de Authie. Je wandelt langs iconische kapen die hoog boven de zee uitstijgen, pittoreske dorpjes, mooie zandstranden en prachtige duingebieden tegen. De regio kent een rijke geschiedenis en dat zie je aan de vele bunkers en kraters uit Wereldoorlog II.

Aywaille – Trois-Ponts via GR 571

Rode draad van deze route zijn 3 rivieren en loopt door bossen en valleien. Weg van de drukte neemt deze wandeling je mee naar de intiemste plekjes van België, vol mysterie en oude verhalen. De Ardennen op zijn best! Het is één van de aangenaamste lange paden door de Ardennen. Wandel je graag de hele GR571 of wandel je liever een weekendje? Wij deden een try-out van het weekend en vonden het machtig! Op dag 1 wandel je van Aywaille naar Stoumont (21,1 km) en dag 2 van Stoumont naar Trois-Ponts (16,9 km). Vanuit Luik geraak je vlot naar Aywaille en Trois-Ponts met het openbaar vervoer!

WAAR SLAAP JE OP JE TOCHT?

  • Wildkamperen is verboden in België. Wil je legaal wildkamperen? Ga dan eens paalkamperen. Paalcampings zijn plekken in de natuur waar je tijdens een trektocht gratis je tentje mag opslaan. Op soms een waterpomp na, zijn er geen voorzieningen. Maar hey, hoe heerlijk is het niet om na een fikse dagtocht je tent ergens middenin de natuur op te slaan?
  • Welcome to my garden. Het concept is simpel: mensen zetten hun tuin open voor andere mensen.
  • Wil je kamperen op een originele plek? Check dan CAMPSPACE en wie weet slaap je wel op een fort, een tipi of een boomhut.
  • In de jeugdherbergen kan je altijd terecht voor een goedkope en propere overnachting. Als je lid wordt (voor €10) krijg je bovendien nog eeens 10% op je reservatie en bestellingen in de bar!

Kortweg weekendje weg

Geen wandelfanaat maar wel op zoek naar een originele staycation? België en omstreken heeft heel wat moois te bieden. Sleur jezelf weg van de zetel en bezoek onbekende plekjes!

KAMPEREN OP HET WATER

Kies voor een unieke beleving en ga een paar dagen logeren op een kampeervlot. Je kan terecht op verschillende locaties in België en Nederland. Comfort en duurzaamheid staan bij deze vlotten centraal. Je kan bijvoorbeeld logeren in De Heen in Noord-Brabant, De Wissen in Limburg en Marnemoende in Utrecht.

Op Belgische bodem kan jij prachtig logeren in het Zilvermeer in Mol. Je kan aanvullend gebruik maken van alle recreatiemogelijkheden van het domein. Deze is getest en goedgekeurd, en we moeten zeggen “dat ging vlotjes!”.

SLAPEN IN EEN ANUS

Slapen in een anus? Sounds weird. Maar het kan! In het kunstwerk van Joep van Lieshout in de Verbeke Foundation is een gigantische replica van het menselijke spijsverteringstelsel. Het kunstwerk is vanbinnen helemaal wit en modern ingericht om toch heel comfortabel te slapen. In de prijs zit ineens toegang tot het museum en een ontbijtje.

NACHTJE DOOR IN HET TREINSTATION

Station Racour is een oud treinstation omgetoverd tot een vakantiewoning, met de allure van een loft. Gelegen in Landen, Vlaams-Brabant, een prachtige wandel- en fietsstreek. Er zijn ook enkele treinstellen waarin je kan overnachten, plus een stenen trekkershutje. Ideaal als leuke getaway met vrienden.