Van 29 februari tot 6 maart gaf Marijke een training over verbindende communicatie aan een toerismeschool en een vrouwenwerking in Fort Portal (Oeganda). Deze training werd financieel ondersteund door het Karavaan, Joker en ViaVia Tourism Academy. Het Projectenfonds is een fonds waarmee opleidingen voor tour guides in het buitenland sponsort. De trainingen worden telkens door reisbegeleiders van Karavaan gegeven. Hoe sponsort Karavaan? 10% van het lidgeld van elk van onze leden gaat rechtstreeks naar het fonds.
Marijke is naast reisbegeleidster ook vormster bij Karavaan. Dat wil zeggen dat ze al jaren actief is binnen de opleiding en vormingsessies geeft aan (ervaren) reisbegeleiders. Zo heeft Marijke zelf de sessie verbindende communicatie geïntroduceerd binnen onze opleiding. Daarnaast heeft ze ook heel wat reiservaring en lokale contacten in Oeganda. Een vrouw met de juiste bagage dus!
Doel van deze training is om later met een Joker-groepsreis langs te komen in Fort Portal en om met samen met de deelnemers van de training activiteiten te doen. Heel concreet zal de Joker-groepsreis naar Rwanda en Oeganda van juli 2016 enkele dagen verblijven bij een lokale familie via homestay. Dat wil zeggen dat een gezin een of meerdere kamers verhuurt aan toeristen. Ze gaan oa samen naar de markt, koken met het gezin, verhalen vertellen bij een kampvuur, thee plukken etc.
Een training op maat van de deelnemers
In totaal volgden 36 deelnemers de training verbindende communicatie in Oeganda. Dat waren onder andere studenten en docenten van de Kihingami Vocational Eco-tourism Training Institute in Livett. Daarnaast volgden ook de coördinator en enkele vrouwen van de Rubano Basket Waevers Association in Rubawa deze training. Het merendeel van de deelnemers waren vooral laag geschoolden en ongeletterden.
Dankzij onderlinge uitwisseling, werken op het ritme en niveau van de lokale bevolking, ervaringsgerichte oefeningen en inspirerend beeldmateriaal krijgen de deelnemers een boeiende en meteen toepasbare training voorgeschoteld. Marijke focuste tijdens de sessies ook op kracht en vertrouwen aanreiken bij de deelnemers. Een groot deel van hen groeiden op en leven nu nog steeds met constante angst. De deelnemers wilden op hun beurt graag leren hoe ze kunnen leven zonder dwang of geweld te gebruiken. Oeganda herstelt van een generatie die nooit een traditioneel familieleven gekend heeft met bijhorende waarden en normen, wat tot conflicten leidt. Armoede, traumatische ervaringen en onveiligheid ontaarden nog steeds in ernstige gevallen van (huiselijk) geweld. En daar wil deze training geweldloze communicatie verandering in brengen. De getuigenissen van deelnemers tonen aan dat Marijke haar vorming een verandering teweeg brengt bij zowel de deelnemers als hun omgeving. Lees vooral zelf hoe zij de training ervaarden.
Enkele getuigenissen van deelnemers
- Ritah, 20 jaar: “Toen ik op maandag naar school ging, verwachtte ik een gewone dag. Toen zag ik een witte mevrouw met giraffenoren op haar hoofd. Ik volgde de training in de school gedurende vier dagen. Vanaf de eerste dag voelde ik me welkom en geliefd. Toen ik ‘s avond weer thuis was, miste ik de woorden die Marijke gebruikte. Ik kan het bijna niet geloven hoe het voelt om helemaal jezelf te mogen zijn, zonder angst voor straf of verwijten. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Ik begrijp nu dat ik ook behoeften heb en dus rechten!”
- Margret, 40 jaar: “Door de training vond ik kracht. Ik keek voor het eerst met liefde naar mijn kind. Ik leerde respect hebben voor mijn kinderen. Dit is niet de gewoonte in Oeganda.”
- Brian, leraar en gids: “Mijn vader scheldt me altijd uit als ik iets ‘verkeerd’ doe. Het is niet makkelijk als je ouders niet in je geloven. Laatst kwam ik thuis en had ik iets verkeerds gekocht. Het maakt me onzeker en verdrietig als mijn vader me ‘empty head’ noemt. Eigenlijk heb ik gewoon meer duidelijkheid nodig zodat ik volgende keer kan meebrengen wat hij bedoelt. Maar als ik informatie vraag, wordt hij nog bozer. Door deze training kreeg ik opnieuw vertrouwen en heb ik nieuwe moed. Ik ga me binnen en buiten de school inzetten om geweldloos te communiceren. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.”
- Kellen, verantwoordelijke vrouwenwerking: “Na de eerste trainingsdag heb ik de hele nacht doorgeslapen. Dat was al drie jaar geleden. Meestal slaap ik erg slecht door de vele zorgen en eenzaamheid. Ik voelde me na de training niet alleen, maar samen en het lijkt alsof ik door sommige inzichten geruster ben geworden. Ik ga het boek lezen, mezelf verder verdiepen en andere vrouwen betrekken.”
Wat zegt Marijke over de training?
“De studenten, de docenten en de directie van de school waren het er allemaal over eens. Hoeveel kennis de studenten ook hebben over cultuur en natuur, hoe goed ze ook kunnen organiseren en plannen,… Durven communiceren met de klanten en initiatief nemen is een must voor iedereen die in het toerisme wil werken. De evaluaties van de klanten geven steeds opnieuw dezelfde feedback: gebrek aan zelfvertrouwen en communicatie. Zeker voor de meiden in de klas, een hele uitdaging. Al heel hun leven horen ze dat het beter is om te zwijgen. Nu zijn ze vragende partij om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ze willen praten, zich tonen en hun droom waarmaken om in het toerisme iets te betekenen. Hierbij kunnen ze alle ondersteuning gebruiken.”
“Eén voor één kijken de vrouwen me aan met tranen in hun ogen terwijl ze me vertellen hoe liefde de weg vond naar hun huishouden en relatie. Alsof ze nu met andere ogen kijken naar dezelfde mensen en er iets anders bij voelen. Ik ben geraakt door de openheid van deze vrouwen die me één voor één vertellen dat ze geweld gebruiken om hun kinderen in het gareel te krijgen. Ze werkten allemaal een heel weekend mee. Eén voor één zijn het hartelijke en warme vrouwen die geen alternatief kenden voor geweld. We hebben samen eerste stappen gezet. Ze geloven nu dat ze een verschil kunnen maken en dat ze invloed hebben. Ik kan niet anders dan me inzetten om hier een vervolg aan te breien. Nog even en ze zijn klaar om ook toeristen te ontvangen in hun familie en in de vrouwenwerking om samen ervaringen te delen. “
Toekomstplannen
En het ontvangen van toeristen komt er al snel aan! Zoals je hierboven kan lezen zullen de deelnemers van de Joker-reis Rwanda – Oeganda in juli enkele dagen logeren bij en activiteiten doen met de deelnemers van de training. Daarnaast heeft Marijke zich geëngageerd om bestemmingsverantwoordelijke (BV) te zijn van de Rwanda - Oeganda reis. Zo geeft ze oa ondersteuning aan Joker bij het opmaken van de brochures en staat ze in voor de samenwerking met lokale contacten. Tenslotte zal Marijke de komende drie jaar twee keer per jaar naar Fort Portal reizen om oa een reis te begeleiden, nog training te geven en om contact te leggen met de uitbaters van de nieuwe ViaVia in Entebbe. En er liggen nog dromen, plannen en ambities op tafel waar je in de toekomst zeker meer over hoort.