Is het een bijzondere roeping om reisbegeleider voor Karavaan te worden? We vroegen aan Kris en Hans Verduyckt, twee broers uit Noord-Limburg die tegelijk in de reisbegeleiding actief zijn.

Is het een bijzondere roeping om reisbegeleider voor Karavaan te worden? Je moet het wel geloven als je het profiel van een begeleider bekijkt. Laten we ervan uitgaan dat er om de zoveel generaties een avonturier of zelfbewuste reiziger in elke familie opstaat en met rugzak, kompas en een survivalkit duidelijk maakt dat ‘ie de wijde wereld intrekt. Geen grens ligt te ver, geen berg is te hoog en het water is nergens te diep. Is het dan geen bijzonder moment in de geschiedenis, zowel van Karavaan als van onze planeet, wanneer er plots twee leden van eenzelfde familie tegelijk in de reisbegeleiding actief zijn? Ik vroeg het mij af en kreeg een duidelijk antwoord na een gesprek met Kris en Hans Verduyckt, twee broers uit Lommel, die me tijdens een lunch het bewijs leverden: deze mannen versterken elkaar in dynamiek, enthousiasme en niet te stuiten energie. Vanuit Noord-Limburg waait er een positieve wind over het reizende Vlaanderen.

Tekst & interview: Yvonne Gielen
Foto’s: Kris Verduyckt, Hans Verduyckt

Hoe hebben jullie Joker en Karavaan leren kennen? Hadden jullie al in groep gereisd?

Kris: "Na een leuke groepsreis in Egypte eind jaren ’90, voelde ik er wat voor om ook aan de selectie voor reisbegeleiders deel te nemen. Mijn ervaring in de jeugdbeweging speelde zeker in mijn voordeel. Ik hou ervan in groep activiteiten te organiseren. Ik zoek graag het niet vanzelfsprekende op, hou van avontuur in de overtuiging dat alles losloopt en ik maak me onderweg niet te vlug zorgen."
Hans: "Ik had voor de reis van Kris nog nooit gehoord van Joker of Karavaan, maar was zelf druk bezig met het organiseren en begeleiden van jongerenreizen die ik aanbood aan MJA-LIMBURG, de jeugddienst van Mutualiteit De Voorzorg in Limburg. Tijdens deze reizen reed ik met minibusjes door Europa en bood ik bijzondere concepten aan zoals De Mol, Big Brother en Expeditie Robinson. Voor minder dan 500 euro all-in konden jongeren tien dagen volop genieten. Daar ben ik nog steeds trots op. Toen ik 30 jaar werd en op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, wist mijn broer die inmiddels al reisbegeleider was, mij ervan te overtuigen dat Joker en Karavaan ook iets voor mij waren. Hij vond me ‘geknipt’ hiervoor. En hij kreeg gelijk. Samen met mijn kameraad van MJA-LIMBURG, Tim Schoofs, namen we deel aan het selectieweekend, met succes: beiden geslaagd!"

Hoe waren jullie eerste reiservaringen voor Joker?

Kris: "Mijn eerste reis als reisbegeleider was met een minibusje naar Italië. Schitterende herinneringen aan ons verblijf in Faenza! De Italiaanse gastvrijheid, de zon, de wijn … maakten alles mogelijk. We verkenden de Apennijnen, bezochten dorpjes en plakten er een kort verblijf in Venetië aan vast. De volgende reis bracht me naar de Baltische staten, ook alweer onvergetelijk."
Hans: "Wij hebben altijd samen veel over reizen gepraat, ook voor onze privéreizen geven we elkaar tips. Kris wees me erop dat bepaalde landen makkelijk zijn om te bereizen als begeleider, zoals de Baltische staten. En als eerste Jokerreis heb ik deze reis dan ook gedaan."

Wat is volgens jullie een troef van de ander als Karavaanbegeleider?

Hans: "Mijn broer en ik zijn beiden heel graag tussen de mensen en kunnen vaak met iedereen goed overweg. Dat delen we sowieso. Ik heb in het begeleiden al veel meegemaakt, maar tegenslagen zijn voor mij eerder een uitdaging. Bij geen enkele reis werd het begeleiden ‘lijden’. Het grote verschil tussen ons beiden is dat ik alles in de puntjes voorbereid en mijn broer hierin iets losser is. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Maar persoonlijk maak ik me tijdens mijn reizen nergens meer zorgen over."
Kris: "Ik kan beamen dat mijn broer inderdaad alle mogelijke opties bij een te volgen traject minutieus voorbereidt. Hij is van aard enorm zorgzaam en perfectionistisch. Hij gaat hierin verder dan ik. Voor mij speelt de factor ‘toeval’ ook een rol op reis, bijvoorbeeld die middag in de Apennijnen waar we plots de kans kregen om paard te rijden. Een fantastische ervaring! Beiden zorgen we wel voor een vrolijke sfeer, een troef die we goed kunnen uitspelen om van elke reis een prettige beleving te maken en om het altijd gezellig te houden."

Welke type reis spreekt jullie als begeleider het meest aan?

Hans: "Ik ben iemand die enorm verwonderd kan zijn door allerlei dingen. Ik gedraag me op dat vlak hetzelfde als mijn kleuters in de klas. Dus een reis vol afwisseling kan mij wel bekoren! Ik ben ook meer een natuurmens. Ik wil wel de tempels zien, maar loop er waarschijnlijk sneller doorheen dan de meeste deelnemers. Ik vind het belangrijk om alle deelnemers kansen te geven, ervoor te zorgen dat ze binnen de groep hun eigen keuzes kunnen maken. In mijn beginjaren dacht ik dat ze mijn plannen altijd nauwgezet zouden volgen. Ik stond altijd met een waaier aan mogelijke opties klaar, maar een vrije beleving is heel belangrijk, zowel voor de deelnemers als voor de begeleider. Er bestaat verder ook geen echte vaste regel hoe je een bepaald, voor jou onbekend land moet bereizen. Ik draag respect voor de mensen die we op reis ontmoeten, hoog in het vaandel. In dialoog met de deelnemers een bestemming samen ontdekken, is een meerwaarde van een groepsreis."
Kris: "Ik ben ervan overtuigd dat we niet ver weg moeten trekken om mooie, vergeten plekken te vinden of avontuur te beleven. Misschien heeft corona ons dit ook bijgebracht. We weten niet altijd welke extra beleving een bepaalde bestemming kan bieden. De Palio in Siena op de Piazza del Campo is voor iedereen wel bekend en wordt zonder meer iets uitzonderlijks om mee te maken. Maar in Estland tickets kopen voor ‘kiiking’ is pas echt de max. Zoek zeker dit spektakel even op! Helaas niets voor mensen met hoogtevrees of andere fobietjes …"

En welke reis springt er voor jullie écht uit?

Kris: "Ik heb vooral reizen begeleid binnen Europa en ik blijf erbij dat ons continent wondermooi is en zowat alles te bieden heeft. De zuidelijke kust van Zweden is spectaculair, ongekend en adembenemend mooi. Onvergetelijk blijft ook de reis die ik niet kon begeleiden. Net de avond voor afreis naar Bosnië, Montenegro en Kroatië kreeg ik buikkrampen die zo ernstig werden dat ik op spoed belandde en een serieus verdict te verwerken kreeg: blindedarmontsteking en rood alarm bij Joker/Karavaan. In de politiek bestaat er inmiddels een Wet Verduyckt, maar binnen Karavaan bestaat er sindsdien een zogenaamde ‘Afspraak Verduyckt’: indien een begeleider zich afvraagt waarom die zijn reisbegeleiding tijdig moet doorsturen naar Joker en Karavaan, dan weet die nu dat ‘ie dit aan mijn appendicitis te danken heeft."
Hans: "Ik heb al vele prachtige reizen mogen begeleiden, zoals een overland van Singapore naar Bangkok, het zuidwesten van de Verenigde Staten en Canada-West. Maar zeker een aanrader is de reis van Brussel naar Moskou. Deze overland springt er voor mij uit: op weg in een kleine groep van acht deelnemers, een reis vol afwisseling van natuur en cultuur, landschappen en steden, 26 dagen samen in een minibusje, een avontuur dat nooit verveelde, mooie en hechte vriendschappen en zelfs een huwelijk ondertussen! Meer moet dat toch niet zijn?"

Hoe zouden jullie Jokerreizen aanbevelen bij vrienden, familie ... ?

Hans: "Een Jokerreis is de ideale formule om een fantastische reis te beleven die nog jaren kan nazinderen. Niet twijfelen dus! Joker verlegt grenzen en kan je leven veranderen.
Kris: Dat Joker je leven kan veranderen, is voor mij wel degelijk bewezen: als deelnemer op de eerder vermelde groepsreis in Egypte, leerde ik mijn vrouw kennen. Zij was op reis met een andere Jokergroep en onze wegen kruisten mekaar toevallig letterlijk en figuurlijk … Belangrijk voor mij als reisbegeleider is de uitwisseling die je op vele vlakken ervaart tijdens het reizen, ter plaatse, in groep, telkens weer verrassend en anders."

Hoe ziet de toekomst er voor jullie nog uit op vlak van reizen?

Kris: "Op mijn ultieme bucketlist staat bovenaan een reis naar de Griekse eilanden, met zeker een stop op Hydra, het eiland van Leonard Cohen, en op Ithaka, het eiland van die andere held Odysseus. Ik hou van de Griekse sfeer en de gastvrijheid. En op de tweede plaats volgt snel het reizen in treinen. Hoe zalig zou een beleving in de Oriënt Express zijn!"
Hans: "Voor mij wacht binnenkort heel concreet een Jokerreis naar Japan. De voorbereiding hiervan groeit stilaan in mijn hoofd, maar eerst nemen we beiden enkele ontspannende dagen skivakantie. Kris vertrekt zo dadelijk, ik volg enkele dagen later … "

Dit interview verscheen in De Karavaan april 2022.