Regen, vochtigheid, vallen op de grond… een draagbare GPS is enorm robuust en laat je nooit in de steek.
Tekst en foto’s: Wim Sonck van GPSrent

Waar je ook komt heb je GPS-bereik! Je hebt dus geen WiFi of 4G nodig! De nauwkeurigheid van de toestellen is bovendien veel groter dan die van een smartphone. Vergeet ook de batterijangst die je wel eens hebt. Een GPS gaat dagen mee en werkt op 2 AA-batterijtjes die je snel kan vervangen.

Bij GPSrent beschikken we over 15 identieke Garmin Etrex 30-toestellen die we gebruiken voor onze GPS-teambuildings, maar vele Karavaanleden zijn ook al bij ons langs gekomen om zo een toestel te huren.
Om je GPS volledig te benutten, heb ik hieronder een aantal tips & tricks opgesomd!

1. Bereid je reis voor in Google My Maps

Google Maps hoeft geen introductie, maar ken je ook al Google My Maps? Dit programma biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden maar laat je toe je kaarten te bewaren, te delen en te exporteren. Bij het voorbereiden van een reis kan je dus alle interessante bezienswaardigheden, hotels, restaurants, enz. hierin opslaan.

Een wandel- of fietsroute aanmaken in My Maps raad ik af. Daarvoor heeft het niet voldoende mogelijkheden. Wil je dit toch realiseren, dan raad ik eerder Garmin Basecamp aan. Dit programma is gratis en maakt gebruik van de kaarten die op jouw draagbaar GPS toestel staan.

Een nieuwe kaart aanmaken in My Maps.

  • Log in op Google met je Google-account.
  • Surf naar www.google.com/mymaps
  • Kies voor “+ nieuwe kaart maken”.
  • Waar “naamloze kaart” staat, kan je zelf een geschikte naam zetten.

Een hotel, restaurant of bezienswaardigheid bewaren op je kaart.

Locaties (waypoints) toevoegen is kinderspel: zoek ze op zoals je normaal zou doen in Google Maps. Je kan hiervoor namen, adressen, benamingen maar ook coördinaten ingeven in de zoekbalk.

Eenmaal je gevonden hebt wat je zocht, klik je op “Toevoegen aan kaart” en je waypoint is opgeslagen.

Heb je een GPX-bestand van een wandeling, trekking, een fietstocht of een GPX van iemand die voor jou de reis gemaakt heeft? Dan kan je die eenvoudig aan je kaart toevoegen via “Importeren”.

Een paar tips

  • Besteed niet te veel aandacht aan icoontjes: deze gaan verloren bij het overzetten naar je GPS-toestel
  • Het maken van routes is handig om een idee te hebben omtrent afstanden en reistijden, maar gaat grotendeels verloren bij het overzetten naar je GPS toestel.

2. Van Google My Maps naar je wandel-GPS

Met My Maps ben je op reis natuurlijk weinig. Daarom moet je eerst alle gegevens overzetten naar je draagbare GPS. Op www.gpsrent.be/tips vind je een stappenplan om dit te doen. Kom je bij ons een GPS-toestel huren? Dan brengen wie dit met veel plezier voor jou in orde.

GPX bestanden

GPX is een bestandsformaat waar je je reisvoorbereiding in kan bewaren. Het kan waypoints bevatten zoals hotels, restaurants, bezienswaardigheden, maar evenzeer wandel- , fiets- en trektochten.

Heel wat websites, zoals www.routeyou.com, bieden routes aan in GPX-formaat.

Eenmaal een GPX op je GPS toestel is opgeladen, beschik je tijdens je reis over deze informatie.

Kaarten

Kaartmateriaal is cruciaal voor de GPS. In steden kan je daardoor gemakkelijk navigeren tussen de verschillende waypoints. Ook tijdens een trekking kan je hierdoor soms interessante shortcuts vinden, als bijvoorbeeld blijkt dat je wandeling toch nèt iets te lang aan het worden is. Die kaarten staan niet standaard op je GPS-toestel en goede kaarten zijn helaas enorm duur en dienen per land of regio te worden aangeschaft. Daarnaast kan je ook al dan niet opteren voor een topografische versie. Bij het huren van een GPS bij GPSrent hoef je daar alvast niet wakker van te liggen: wij installeren voor jou gratis de kaarten voor het gebied waar je op reis gaat.

3. Het grootste gemak op reis

Navigeren is kinderspel

Je hoeft enkel maar een paarse lijn te volgen. Een pijl stuurt je in de juiste richting en het toestel vermeldt eveneens de resterende afstand in vogelvlucht!

Voor kortere afstanden kunnen GPS-toestellen ook zelf een route uitstippelen om te wandelen of te fietsen.

Een wandeling of fietstocht opslaan

Een ander voordeel op reis van een draagbare GPS is het bijhouden van je wandeling, fietstocht of trekking. Op het einde van de dag heb je een mooi overzicht van waar je gewandeld hebt, de afstand, het gemiddeld tempo, hoogteverschil enz. Alles komt in een mooie samenvatting.

Huren bij GPSrent

GPSrent beschikt over Etrex 30-toestellen van Garmin. Standaard kost een GPS slechts € 5 per dag en bij huur voor langere periodes daalt de prijs. Zie gpsrent.be/tarieven voor meer details. Zo kan je voor € 45 al een toestel huren voor 24 dagen.

Met je Karavaan lidmaatschap krijg je bovendien een korting van 20% , waardoor de prijs in dit voorbeeld daalt naar € 36!

Hiervoor krijg je bij ons:

  • De huur van een Garmin Etrex 30
  • 2 oplaadbare AA batterijen
  • Een (topografische) kaart van het gebied waar je op reis gaat

Bovendien laden wij graag kosteloos jouw GPX-bestanden op die je verkregen hebt van een andere reiziger of die je zelf gemaakt hebt via bvb. Google My Maps.

En uiteraard nemen we de tijd om je de volledige werking van het toestel uit te leggen.

Hopelijk kan dit artikel je helpen om nòg meer uit je reis te halen. Veel plezier!

Wat begon als een onschuldig spel groeide uit tot een eigen onderneming

Mijn naam is Wim Sonck en sinds 2000 ben ik reisbegeleider bij Karavaan en Joker.Een tiental jaar geleden maakte ik kennis met draagbare GPS’jes door het spelen van Geocaching. In dit spel ga je met behulp van een wandel-GPS op zoek naar “schatten” die over de hele wereld verborgen liggen. Ik was dadelijk verknocht aan dit concept en besloot vanaf dan mijn GPS-toestel overal mee te nemen op reis. Op vrije momenten ging ik dan samen met mijn deelnemers op zoek naar schatten. En geloof mij, waar ook ter wereld: er ligt altijd wel ergens een geocache in de buurt. Ontdek het vooral zelf op www.geocaching.com.Het duurde niet lang voor ik met een goede vriend GPSrent heb opgericht: een kleine organisatie die wandel GPS’en verhuurt en GPS-teambuildings organiseert. Samen met Karavaan verzorgen we ook een onderdeel van de trekkingsopleiding voor reisbegeleiders

Dit artikel verscheen in De Karavaan juli 2021.