Een wandelweek langs GR-paden waarbij ​flexibiliteit, eenvoud, natuur, wandelen en fijn gezelschap centraal staat? Klinkt als de "winterwondertrip" die 15 reisbegeleiders afgelopen december maakten!

Flexibiliteit, eenvoud, natuur, wandelen en fijn gezelschap: dé succesformule van de wandelweek die reisbegeleiders Ellen Druyts en Steven Verschelden organiseerden in december. Samen met 13 andere reisbegeleiders trokken ze er net voor de drukke kerstperiode op uit in de Vlaamse Ardennen. De reisformule bestond uit een doortocht van B&B naar B&B (of kleine pensionnetjes), waarbij flexibiliteit hoog in het vaandel gedragen werd. Zo konden deelnemers zelf kiezen hoeveel dagen ze meestapten en waar ze inpikten op de wandelroute. De wandelroute stippelden ze uit via de routeplannerapp Komoot, waarbij zo veel mogelijk de GR-wandelpaden werden gevolgd.

Tekst en interviewer: Truyken Ossenblok
Foto’s: Ellen Druyts, Truyken Ossenblok, Kaat Mariën, Benjamin Firlefyn

In ‘t kort

  • Van zondag tot vrijdag
  • Deelnemers 1 of meerdere dagen welkom
  • Inschrijven via Google Docs
  • +/- 20-25 km wandelen per dag op GR-routes
  • Van station tot station
  • Logeren in B&B’s
  • Routeplannerapp: Komoot

Ikzelf was een van de gelukkigen die mee kon op deze winterwondertrip! Op maandagochtend ‘ontvluchtte’ ik de drukte van mijn gezin en stond ik al vroeg aan de afgesproken startplaats. Langzaamaan kwamen er een paar bekende en minder bekende gezichten op hetzelfde punt staan. En, zoals dat gaat bij Karavaanbegeleiders, werd er tijdens het wachten al snel verbinding gelegd. Toen de vrolijke bende van de vorige dag toekwam, konden we officieel vertrekken. De tocht ging langs bossen en weiden, door memorabele modderpoelen en langs pittoreske - en soms eerder slapend ogende - dorpjes. De gesprekken onderweg slingerden dan weer van vrolijke onderwerpen naar uitingen van coronafrustraties tot diepgaande filosofische gedachtegangen. Eén keer dwaalden we zo ver af dat we elkaar zelfs fysiek kwijtraakten, maar dankzij de digitale technologie, de goede organisatie en Komoot, vonden we mekaar gelukkig snel weer terug.

Niet alles verloopt volgens plan op zo’n tripje, maar met een bende reisbegeleiders kwamen de creatieve oplossingen van overal aangevlogen. Zo was de lunchplek opeens onverwachts gesloten, maar konden we toch snel smullen van een groot stuk sachertaart, ons gegeven door de vriendelijke, klussende uitbaatster van het desbetreffende etablissement. Ook op het geïmproviseerde menu: krabsalade, brood en soep uit de automaat in het dorp, opgewarmd in een plaatselijke bruine kroeg.

Ik heb zo genoten van deze voor mij slechts 2 dagen durende tocht, dat ik met veel plezier een kort interview afneem bij Ellen, om hopelijk ook anderen te inspireren met deze succesformule. Indien dat zo is en je zoekt nog een proefkonijn, je weet me te vinden!

Truyken: Een belangrijk element van deze formule is de flexibiliteit voor de deelnemers, die zorgde voor een telkens veranderend gezelschap. Had dat impact op de groepsdynamiek?

Ellen: We zijn telkens met 2 tot 9 reisbegeleiders op stap geweest. Ik hou wel van de vernieuwing: nieuwe drive, ander type gesprekken, ander type humor en andere inside jokes. Bij grotere aantallen is er meer humor en afwisseling, terwijl er bij de kleinere groepjes meer intiemere gesprekken waren en zelfs huiselijkheid, zoals toen we ’s avonds samen in de zetel naar een film keken.

Truyken: Welke rol had jij als initiatiefnemer en organisator? Welke tips geef je mee aan andere initiatiefnemers?

Ellen: Eigenlijk is het principe vergelijkbaar met een Joker-reis wat betreft voorbereiding: het kader wordt op voorhand gemaakt en onderweg pas je je aan de omstandigheden aan. Zo testte iemand uit de groep bij thuiskomst positief op corona. De route werd snel omgeleid naar een apotheek voor een zelftest voor alle aanwezige stappers en die van de volgende dagen werden op de hoogte gebracht van de situatie. Hierdoor konden we de geplande route niet meer volgen en moesten we alternatief vervoer zoeken om ’s avonds in onze warme B&B te geraken. Vaak zijn het ook die onverwachte zaken die voor de ‘straffe’ verhalen achteraf zorgen en de groepsgeest op scherp zetten.

Tijdens de reis had ik geen reisbegeleiderrol, dat wou ik ook niet, maar op voorhand heb ik wel het traject uitgestippeld: van A naar B, aantal km (20-25), middag- en avondplek uitzoeken en reserveren, afspraken maken met de B&B’s … We wilden niet helemaal afzakken tot de Ardennen, dus kozen we voor de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek. Ik wist dat er elke dag minstens één iemand mee ging stappen, zelfs de 24e – we waren ook nog op tijd voor het kerstmenu. Ik haal veel energie uit het opzetten van dit soort uitstapjes en heb dat ook al een keer met de fiets gedaan, waarbij we bij Karavaanbegeleiders bleven slapen. Die afwisselende dynamiek van telkens nieuwe mensen is heel fijn! Het concept was toen: de fietsers koken voor de gastheer/vrouw/x in ruil voor een slaapplaats.

Truyken: Hoe heb je Komoot leren kennen en op welke manier heeft de app je geholpen op deze reis?

Ellen: Eigenlijk gaat de eer hiervoor naar reisbegeleider Joris Vochten. In 2020 heb ik met een 20-tal reisbegeleiders de Müllerthal trail in Luxemburg gestapt. Met twee zijn we toen naar Luxemburg gefietst voor de aanvang van de trail en zochten we een app om dit eenvoudig te organiseren en de route per dag uit te stippelen. We vergeleken verschillende apps en Komoot, voorgesteld door Joris, kwam er als beste optie uit. Ik vond de app zo handig dat ik ze ook gebruikt heb voor een wandelvakantie in Zweden, Roemenië en eigenlijk op al mijn Jokerreizen. Er staan verschillende trekkings in die je gewoon kan overnemen, zoals de Kungsleden trail in Zweden, of je stippelt zelf een route of een combinatie uit. Je kan ook je eigen trails publiceren en je laten inspireren door anderen. Voor het uitstippelen van de route voor deze wintertrip heb ik zoveel mogelijk GR-paden gevolgd, die goed zichtbaar zijn in de betalende versies van Komoot. Waar we de GR-paden verlieten, kozen we zoveel mogelijk voor niet-geasfalteerde wegen, ook iets wat goed zichtbaar is in de app.

Een week voor kerst was het al behoorlijk koud, dus wilden we graag ‘s middags binnen eten. Hiervoor was het goed dat we op voorhand en ter plaatse in de app konden zien waar er iets te vinden was om te eten. Heeft de taverne een website, dan geeft Komoot je meteen die link, wat interessant is om openingsuren e.d. te checken. Natuurlijk kwamen we ook verrassingen tegen, maar dan is het fijn dat je zo’n flexibel gezelschap hebt. Verder is het handig dat iedereen de route via de app kan volgen, zeker indien de groep zou splitsen of als iemand de trein mist bijvoorbeeld.

5 tips voor de beginnende Komoot-gebruiker

  1. Zie het groots, letterlijk. Je route op voorhand plannen is handiger op groot scherm dan op dat van je smartphone. Die route veranderen ook: al slepend pas je ze makkelijk aan.
  2. What’s in a name? In het zoekmenu “Plaatsnamen” vind je restaurantjes, supermarkten, accommodatie, openbaar vervoer, picknickbanken en meer.
  3. Het is wikken en wegen tussen harde en onverharde ondergrond. Open verschillende versies van je route en vergelijk de ondergrond: kan jij alle asfalt vermijden?
  4. Op het topje van de berg of net voor beklimming? Check de hoogtelijnen en kilometers in het menu onderaan de kaart, om te weten wat je al dan niet nog te wachten staat.
  5. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Deel je geplande of uitgevoerde routes met jezelf, je vrienden of iedereen.


Dit artikel verscheen in De Karavaan april 2022.