Bestemmingsverantwoordelijke Herman Goossens raadt Malta vaak aan als ideale, korte 'ik-wil-er-even-tussenuit'. Waarom? Dat vertelt 'ie je met plezier zelf!

Als bestemmingsverantwoordelijke van Malta werd ik gevraagd om deze bestemming in de kijker te zetten. Het is immers - in deze coronatijden - very trending. Dat doe ik enerzijds graag, het is mijn kindje tenslotte. Anderzijds moet het eiland, en het nabijgelegen Gozo, niet nog meer overspoeld worden met toeristen. Dubbel. Dus hou het stil!

Tekst: Herman Goossens
Foto’s: Herman Goossens

Ik heb deze fijne reis twee keer gedaan met een Jokergroep, en één keer met mijn mama en haar twee kleinkinderen/mijn petekinderen. Dat was telkens in de herfstvakantie: prachtig weer, zwemmen in zee … Na 3 uur vliegen ben je er al (ook Joker vliegt rechtstreeks!). Ter plekke is er een goed uitgebouwd openbaar vervoer. En je kan de eilanden al wandelend verkennen, groot zijn ze niet.

Het hoofdeiland biedt prachtige cultuur, van prehistorische tempels over een Romeinse villa, barokke kerken en moderne(re) architectuur: Valletta was de culturele hoofdstad in 2018. Daarnaast zie je overal militaire bouwsels: bastions, torens, eenmansbunkers … Sommige plekken zijn nog old-school, maar een aantal zijn hypermodern, neem de catacomben in Rabat bijvoorbeeld: een mooi museumpje om te starten, gelegen in een verzorgd park …

Ook culinair is het hier een feest. Mijn groep in de herfstvakantie en die van begeleidster Carla met kerst hebben heerlijk gegeten. Sinds een jaar of 15 is er een frisse wind doorheen het toenmalige ‘duffe’ aanbod gewaaid. Er zijn al enkele sterrenrestaurants, maar de categorieën daaronder zijn ook uitstekend. Bijvoorbeeld Legligin, waar je een aantal seizoensgebonden Maltese klassiekers eet. Snelle, goedkope en lekkere hapjes verlichten je budget. Ook pubfood is een aanrader. Zo vond iedereen het eten in The Queen Victoria lekker.

Logeren kan je in onbemande hostels, beetje-vergane-glorie-grand-hotels (Castille Hotel in Valletta), farmhouses, en kleine familiepensions (Ta Maria in Marsalforn). Toen we na ons etentje aan zee terug naar het farmhouse gestapt waren - bergop bij 23 graden -, doken we met plezier het frisse zwembadwater in.

Na het ietwat drukke hoofdeiland trek je voor 3 dagen naar Gozo. Dat doe je met de ferry. De hoofdplaats Victoria is Valletta in het klein. Vooral wandelen staat hier op het programma. Vaak langs de kust, waar je (eeuwen-)oude zoutpannen kan zien, in een tunnel kan zwemmen/varen, een reuzentempel kan bezoeken … En bijna altijd zie je de zee.

Omdat de afstanden zo klein zijn, kan je telkens vanuit één plek alles verkennen. Soms valt er een bus weg, maar dan kan je charteren of wandelen. Tijdens dat wandelen kan je de fauna en flora goed spotten: muurhagedissen, cactusvijgen, één valk …. Groot wild heb je hier niet meer. Wij zagen ook de vogelvangers aan het werk. Een eeuwenoude traditie die onder druk staat van Europa, maar ook van de Maltezen zelf. Zo komen er meer en meer (kleine) natuurgebieden bij en is Comino, het eilandje tussen Malta en Gozo, jachtvrij. Daar hebben we patrijzen gezien.

Ik raad Malta vaak aan als ideale korte ’ik-wil-er-even-tussenuit’. Zelf trek ik er opnieuw naar toe in de paasvakantie. Ik wil ‘mijn’ mooie eiland in bloei zien staan.

Recept voor een ideale dag in Malta tijdens de herfstreis

Ontbijtbuffet in het dakrestaurant van hotel Castille met zicht op de Three Cities. Hotel uit, de wal naar beneden en de bus op. Twee prehistorische tempels bekijken, prachtig gelegen aan zee. De weg zoeken naar het kustpad, onze eigen ‘Azure Window’ ontdekken. Lunchbreak in Ghar Lapsi, octopussalade voor de liefhebbers. Verder wandelen via het Faraway-aquaduct langs steeds kleinere weggetjes. Even pittig klimmen over een wandelweg om aan te komen op Dingli Cliffs. Een prachtige zonsondergang in zee. De bus terug naar Valletta. Even opfrissen en stijlvol gaan eten in het restaurant van het Museum van Schone Kunsten: Muza. Nog een terrasje meepikken om de mooie dag af te sluiten en nog genieten van de heerlijke temperatuur om 22.00u.

Ook naar Malta binnenkort? Bekijk hier het aanbod van Jokerreizen naar dit trending eiland!

Dit interview verscheen in De Karavaan april 2022.