Met die vraag trok stagiaire Marlies De Vooght naar de Karavaan-vrijwilligers. Ze deelt je haar bevindingen en enkele interview-anekdotes graag mee!

Ik ben Marlies, 23 jaar en ik kreeg de kans om van november tot en met januari online stage te lopen bij Karavaan. Ik deed dit vanuit Kalmar in Zweden, waar ik momenteel Tourism and Sustainability studeer. Na een bachelor toerisme en recreatiemanagement had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Naast een passie voor reizen, ben ik ook heel erg geïnteresseerd in duurzaamheid en vooral de combinatie van die twee. Reizen zorgt voor waardevolle ontmoetingen, nieuwe inzichten en heel veel plezier. Jammer genoeg is er ook een keerzijde aan het vele reizen en raken heel wat natuurlijke bronnen uitgeput. Ik vind het daarom zo belangrijk dat er een eerlijke verdeling is en dat iedereen kan meegenieten van het mooie dat reizen te bieden heeft. En dat is gelukkig helemaal waar Karavaan op inzet bij de opleiding van reisbegeleiders en hun activiteiten.

Tekst: Marlies De Vooght

Tijdens mijn stage deed ik onderzoek naar het duurzame reisgedrag van reisbegeleiders. Aan de hand van interviews bracht ik hun duurzame reisgedrag in kaart. Daarbij ging ik na hoe ze duurzaamheid in de praktijk toepassen en op welke vlakken dit goed en minder goed loopt en op welke manier Karavaan hen daarin beter kan ondersteunen. Op basis van hun antwoorden kon ik aanbevelingen formuleren voor Karavaan over hoe zij samen met de reisbegeleiders nog meer kunnen inzetten op duurzaamheid. Ik mocht zelf ondervinden hoe de meer dan 500 vrijwilligers, die instaan voor de werking bij Karavaan, de steunpilaren zijn van deze organisatie. Hun inzet en enthousiasme zijn groot en zo essentieel voor Karavaan en voor alle (lokale) partners waar er mee samen wordt gewerkt. Ik deel hier graag enkele anekdotes van reisbegeleiders die ze deelden tijdens de interviews. Het belang van de lokale partners kwam heel vaak terug tijdens de interviews. De lokale partners zijn cruciaal bij een groepsreis en je krijgt er zoveel van terug. Ver weg of dichtbij, de lokale partner zorgt mee voor een onvergetelijke reis.

"In Georgië sta ik erop om te werken met lokale partners. Die doen dat vanuit hun eigen streek, waar ze wonen en opgegroeid zijn, ze kennen de streek en willen dat goed doen. Zo’n initiatieven zijn ook pas aan het opkomen daar en zijn niet altijd commercieel. Dan vind ik het ook heel belangrijk om aan de deelnemers uit te leggen waarom we deze keuze maken en wat het fijne hieraan is.”
– Tom Van den Borne

Bewustwording is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Reisbegeleiders zien het als hun taak om Karavaans duurzame visie uit te dragen en ze vinden het dan ook belangrijk om tijdens hun reizen even stil te staan en het gesprek rond duurzame thema’s te openen met de deelnemers. Dit zorgt voor verbondenheid in de groep, bewustwording en interessante discussies.

“Eén van de grootste problematieken in Jordanië, is al het afval dat langs de wegen ligt. Dat valt immens op. Ik wijs daar ook deelnemers op, ik gooi dat in de groep en ik open dan ook wel de discussie.”
– Tim Buyle

Als reisbegeleider kan je samen met je groep je steentje bijdragen op verschillende vlakken, met een positieve impact op je bestemming of de lokale bevolking. Ik leerde heel wat reisbegeleiders kennen met een open blik op de wereld en zin voor nieuwe ervaringen. De reisbegeleiders proberen op verschillende manieren hun reis duurzaam in te vullen en die positieve impact te creëren. Maar het kan soms ook anders, dat de bestemming een positieve impact op de reisbegeleider nalaat die je echt anders naar dingen kan doen kijken.

“Het is een proces. Ik ben opgegroeid met water uit flessen, van kleine flesjes naar 5 liter flessen. In mijn omgeving vonden ze ook dat ik kraantjeswater moest drinken. Tot ik in IJsland kwam waar mensen het belachelijk vinden dat je flessenwater drinkt. Het water uit de kraan is daar zo zuiver dat iedereen kraantjeswater drinkt. Ik ben daar water van de kraan beginnen drinken, ik ben teruggekomen en ik ben er niet meer van afgestapt.”
– Sofie Vanderlinden

Die uitwisseling die er ontstaat tijdens de reizen met begeleiders, deelnemers en locals, daar draait het om. Ik hoorde heel wat mooie en inspirerende verhalen, maar de reisbegeleiders gaven ook aan dat duurzaamheid integreren soms moeilijk is. Ze missen extra handvaten en praktische voorbeelden om duurzaamheid nog concreter toe te passen op reis. Uit de interviews verzamelde ik concrete acties en handvaten met een sterke focus op praktische tips en tricks waar Karavaan binnenkort mee aan de slag gaat op verschillende vlakken. Zo werken ze samen met de begeleiders aan een nog duurzamere toekomst. Bedankt aan Karavaan voor deze leerrijke stage en bedankt aan alle reisbegeleiders voor jullie enthousiasme en openheid tijdens de interviews! Het was een ongelooflijke kans om op deze manier mee een positieve impact te kunnen hebben binnen de organisatie.

Dit artikel verscheen in De Karavaan april 2022.