Ieder jaar vertrekt een nieuwe lading Karavaan-begeleiders op avontuur. Ze hebben net hun 1e opleidingsjaar afgerond waarin ze werkten naar dé uitdaging: het begeleiden van hun eerste groepsreis.

De nieuwbakken reisbegeleiders zien misschien nog wat groen achter de oren, maar dat verdwijnt wel. Gelukkig gebeurt dat niet met hun enthousiasme.

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is bij het voorbereiden van een reis niet anders. Er wordt nog hard gezwoegd aan de laatste details zodat onze reisbegeleiders met een gerust hart op reis kunnen vertrekken.

Fijn dat Leen Mattheijssens, Joeri Willems, Jonathan Cooman en Karen Mocnik tijd maken om te vertellen hoe zij zich voorbereiden op hun eerste groepsreis.

Het vademecum is de reisbijbel

Karen: “Tijdens de opleiding krijg je massa’s praktische info over het begeleiden van groepsreizen. Rond groepsdynamica heb ik heel veel bijgeleerd. Dat komt van pas op mijn Italiëreis.”

Jonathan: “Om nog maar te zwijgen over het potsysteem, dé tool wanneer je met jongeren op reis vertrekt. Dankzij de pot krijg je een overzicht van het budget en je kan er je uitgaven mooi in noteren.”

Joeri: “De opleiding zit heel professioneel in elkaar. Enerzijds krijg je tips van ervaren reisbegeleiders via allerlei workshops. Anderzijds is er het vademecum, een soort Bijbel, opgesteld door de bestemmingsverantwoordelijke. Hierin vind je alle geheimen van je bestemming, in mijn geval van Thailand.

Leen: “Al doende leert men wordt gezegd, maar als je van diegenen die al geleerd hebben wat kan oppikken, dan leer je toch een beetje sneller. Dankzij de feedback op mijn reisvoorbereiding naar Polen heb ik weer meer ervaring die ik kan gebruiken voor mijn volgende reis.”

Dit is de allereerste keer...

Joeri: “Ik laat alles op mij afkomen en probeer niet te hard vooruit te kijken. Ik ben er wel zeker van dat we enkele onvergetelijke situaties gaan meemaken. De reis zal me zeker en vast heel wat levenservaring bijbrengen.”

Leen: ”Uiteraard verwacht ik niets anders dan goede dingen: goed weer, goed gezelschap, goede overnachtingplaatsen, goed eten, …”

Karen: “Ik verwacht me aan enkele brandjes die geblust moeten worden. Zolang deze brandjes dan in de tweede, derde, … reis kunnen worden voorkomen: laat maar komen!”

Jonathan: “Ik verwacht mij aan blikken van verwondering en zuchten van voldoening, aan zweten van inspanning en uitgetelde nachten na zeer bewogen dagen en avonden. Ik zie het helemaal zitten!”

Topper / flopper

Jonathan: “De ruïnes van de Mayabeschaving terugzien en genieten van het lekkere Mexicaanse eten en de gastvrijheid staan bij mij bovenaan. Ik ben niet zo zot van administratie, maar de dingen waar je tegenop kijkt, pak je beter meteen aan zodat je snel weer kan genieten van de goede dingen des levens.”

Leen: “De lokale keuken en de natuur in Mazurië, het land van duizend meren, daar ben ik enorm benieuwd naar. Moest er toch wrevel zijn tussen de deelnemers, dan hoop ik dat erover gepraat kan worden. Ik zal alvast mijn oren en ogen goed open houden.”

Karen: “Ik kijk uit naar de 3-daagse trekking. Het lijkt me een enorme boost voor de groepssfeer, zeker als iedereen het einde haalt.”

Joeri: “Ik paste de planning aan en werkte nieuwe routes uit. Ik ben benieuwd hoe de groep op deze verrassing zal reageren. Waar ik geweldig tegenop zie is het terugkeren naar België met een kleine jetlag en een groot slaaptekort.

Tell me your secret

Karen: “Ah, mijn geheim wapen geef ik niet prijs, maar ik ben er zeker van dat een grondige voorbereiding essentieel is om van je reis een succes te maken. Zo kan je op reis meer genieten en meer tijd steken in de deelnemers.”

Joeri: “Ik ben helemaal akkoord met Karen. Ik ga proberen om mijn passie voor reizen ook in mijn groep los te weken. Ik zal erover waken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Als dat lukt, is mijn reis gegarandeerd een topper.”

Jonathan: “Ik wil met mijn groep alle wedstrijden van Joker en Karavaan winnen! Topmomenten en een leuke herinnering achteraf :-)”

Leen: “Ik ben een flapuit en ga dit ook meegeven aan de deelnemers. Dan schrikken ze niet wanneer er iets uit mijn mond floept. Ik vind het belangrijk dat de deelnemers ook gewoon zeggen wat ze denken. Dat kan wel eens of vonken geven, maar zo weet ik tenminste wat er aan de hand is.”

Karavaan wenst jullie alvast heel veel succes!
dit artikel verscheen in De Karavaan van juli 2014 - thema: challenges ahead