20 jaar na hun verschijning in Gazet Van Antwerpen reizen Jan en Linda nog steeds met veel goesting, al is er veel veranderd!

Hoewel Jan na 24 reizen stopt met het begeleiden van reizen, is Linda dat na 35 groepsreizen nog lang niet van plan! Zij hebben samen meer dan 600 reizigers mee op trot genomen om de wijde wereld te ontdekken.

Jan, in de Gazet van Antwerpen liet je twintig jaar geleden weten dat je zéker nog naar Cuba wilde reizen. Linda, jij wilde absoluut naar Australië en Nieuw-Zeeland. Is dat jullie gelukt?
Linda: “Nieuw-Zeeland staat nog op het lijstje maar Australië is me gelukt! Prachtige natuur met allemaal andere planten en dieren dan wij gewend zijn en een heerlijk relaxte mentaliteit van de mensen. Hoewel hun politiek tegenover vluchtelingen en Aboriginals niet zo fraai is...”
Jan: “Dat herken ik. Ik hou van bestemmingen die je met méér vraagtekens terug naar huis sturen dan toen je vertrok. Cuba is zo’n bestemming en ik ben er dan ook vier maal naartoe getrokken. De eerste keer was privé om de reis uit te werken voor Karavaan, dan heb ik ze twee maal begeleid en de laatste keer was weer privé. De vraagtekens zijn overigens gebleven: ik weet nog altijd niet hoe ik dat land en het regime moet interpreteren. Een topbestemming dus die je blijft bezig houden.”

Mensen zeggen dat reizen veel veranderd is. Wat vind jij daarvan?
Jan: “Vroeger kon je – ook met een groep – ergens ter plaatse komen en bij wijze van spreken alles nog ter plaatse regelen: hotels, transport, lokale gidsen, trekkings, noem maar op. Dat moest soms ook wel want e-mail bestond nog niet, laat staan een smartphone…”
Linda: “Inderdaad. Toen ik begon met begeleiden had je hooguit je eerste hotel gereserveerd. Ter plekke belde je naar de volgende hostel of je ging gewoon ter plaatse op zoek. Boekingssites maken dat alle logies nu op voorhand vastliggen, waardoor je ter plaatse eigenlijk minder werk hebt maar van minder flexibiliteit kunt genieten. Het “avontuur” is zo wel verminderd, maar de “verwondering” blijft gelukkig nog wel.”

Linda, jij begeleidt nog steeds, knap! Wat zorgt ervoor dat je blijft begeleiden bij Karavaan?

Linda: “Ik vind het gewoon leuk. Organiseren en plannen ligt mij wel, dus een reis zo goed mogelijk uitwerken en de verschillende zaken reserveren is een hobby.

Je kent een land totaal niet, je begint te lezen en op te zoeken en je geraakt gefascineerd.

Eerst de geschiedenis en de geografie van een land, dan zie je hoe die de verdere ontwikkeling van een land bepalen en tot op heden een rol spelen in de economie, het onderwijs en de kunst in dat land.
Verder ga ik graag met mensen om en hou ik ervan om dingen die mij enthousiasmeren te delen met anderen. Of het nu gaat over wiskunde of een andere cultuur.”

Heb je een favoriete reis die er voor jou uitspringt? Welke is dat?

Linda: “Moeilijke vraag want er zijn vele mooie bestemmingen, elk op hun eigen manier. Meestal heb je wel een ‘goede’ groep maar soms heb je een ‘supergroep’ en dat maakt de reis toch altijd nog wat specialer. Zo heb ik fantastische herinneringen aan mijn Borneo-reis en aan een China-reis.”
Jan: “Er zijn van die reizen die je na enkele weken al bijna vergeten bent en er zijn van die reizen die je je nog dag per dag herinnert. Dé reis die er voor mij nog steeds uitspringt is Mali in 1994. Dat was een intense confrontatie. Je was getuige van de dagelijkse overlevingsstrijd van de lokale bevolking die tegelijk zo gastvrij was dat je er bijna beschaamd door werd. Er was een schitterend lokaal netwerk met enthousiaste mensen en dan had je nog de bescheiden maar poëtische architectuur van de moskeeën en huizen.

Het was ook een reis met een bijzonder laag tempo waardoor het land rustig door al je poriën kon binnensijpelen.

Het is zo jammer dat dit land nu niet meer kan bereisd worden op een veilige manier, hoewel ik me toen ook vaak afvroeg: ‘moeten wij hier eigenlijk wel zijn?’”

De gevreesde cultuurschock! Wil dat zeggen dat je voorlopig ook stopt met reizen?
Jan: “Nee, tuurlijk niet. Uit al die jaren Karavaan is een hecht vriendengroepje ontstaan, waarmee ik verschillende reisavonturen heb meegemaakt. Dit jaar trekken Linda en ik samen met vrienden naar Indonesië.
Linda: Zoals je kan horen is Karavaan niet alleen een fijne vereniging waardoor ik mooie reizen heb kunnen maken, maar - veel belangrijker - waardoor ik ook fantastische vrienden heb gemaakt!”


Zelf reisbegeleider worden?

Lees er hier alles over