Karavaan-begeleiders toeven graag aan de andere kant van de wereld maar ze kennen en vinden ook in eigen land heerlijke plekjes. Drie begeleiders delen hun favoriete trektochten in België!

Auteur: Kris Wastiels
Coverfoto: Manel

Foto's van de vermelde begeleiders, Roselien De Nijs en Eddy Van 3000

GR, wat is dat?

GR staat voor Grote Routepaden of in het Frans Grandes Randonnées. GR’s zijn wandelroutes over lange afstand, aangeduid door de alombekende rood-witte markeringen.
Vlaanderen telt bijna 4.800 km GR, Wallonië en Brussel zo’n 5.000 km. Bijna 10.000 GR in België? Jawel. Een blik op de overzichtskaart (zeer handig instrument om tochten te plannen trouwens) leert je dat ons land werkelijk bezaaid ligt met GR’s. Typisch voor GR is dat ze zich niet laten tegenhouden door landsgrenzen en vaak meerdere landen aandoen. Zo weet nagenoeg heel Vlaanderen tegenwoordig dat de GR5 loopt van Hoek van Holland naar Nice.

Naast de klassieke GR met de rood-witte markering, komen er de laatste jaren ook steeds meer Streek-GR’s bij. Die zijn geel-rood gemarkeerd en beperken zich, zoals het woord zegt, tot een bepaalde streek.

Wat heb je nodig? GR’s zijn over het algemeen zeer goed aangeduid, maar het is vooral opletten bij splitsingen tussen 2 GR’s. Over elke GR bestaat er een handige topogids met afstanden, kaarten, streekinformatie, enz.

Twee toppers in eigen land

Streek-GR Dijleland

Leen Mattheijssens: Door de lockdown herontdekte ik een stuk natuur in eigen streek: de streek-GR Dijleland. Op een boogscheut van mijn voordeur loopt deze GR door het Mechels Broek, een onderdeel van het Mechels Rivierengebied, beheerd door Natuurpunt. Op nog geen halfuur wandelen vanuit Mechelen-centrum sta je met je voeten midden in de natuur. Natte weides, gallowayrunderen en een grote waterplas met heel veel trek- en andere vogels (én een vogelkijkhut) maken je hoofd meteen leeg en je hoort hier enkel het gefluit van vogels. Deze GR is een luswandeling en begint aan het station van Leuven. Van daaruit wandel je via Tervuren naar Mechelen en dan verder langs de Dijle om na 131 km terug in Leuven aan te komen.

De Eislek Trail

Sarah Mouton: ‘Omdat ik in september de Eislek-trailrun loop, wou ik alvast wat terreinkennis en liep ik het deel van Houffalize naar Maboge. Wat ik er zelf zo mooi vind aan vind, is de variatie van bossen en velden, valleien en toppen, met mooie uitzichten op de Ourthe. De Eislek-trail kan in beide richtingen gelopen worden en is zeer goed aangeduid. Het overlapt trouwens voor een groot deel met GR57, die de Ourthe volgt van bron tot monding. Er is rond het meer van Nisramont ook een variant die je kan kiezen omdat er een zeer technisch stuk in zit. Ik koos voor de “zwarte” route (technische). Op zich niet zo moeilijk, maar je komt er wel langs de impressionante rotsformaties van Le Hérou, een van de meest spectaculaire plekken van de Ardennen.’

Leen Wyckmans: ‘De Eislek Trail loopt van Kautenbach in het Groothertogdom Luxemburg naar La Roche-en-Ardenne. Het is mijn favoriete meerdaagse omdat de tocht erg afwisselend is, voldoende pittig, supermooi én je nog eens leuke campings tegenkomt ook. En omdat het Luxemburg is, waar ik sowieso een boon voor heb. Het is dus wel in het buitenland maar voor ons kleine buurlandje mag ik wel een uitzondering maken, toch?

Drie tweedaagse, bereikbaar met het openbaar vervoer

Heb je geen auto of vind je het gedoe om te puzzelen met auto’s zetten op je begin- en eindpunt? Een groot voordeel van ons kleine landje is dat je nooit ver van de bewoonde wereld en vaak ook een trein- of buslijn zit. De organisatie achter de Grote Routepaden stippelde zelf een paar dagtochten uit onder de naam Treinstapper, maar er bestaan nog veel meer mogelijkheden. Hieronder een paar door de auteur “getest en goed bevonden” tweedaagse trektochten!

Spa – Malmédy – Botrange

Dag 1: Spa – Six Hêtres via GR 573: 20 km & Six Hêtres – Bévercé (Ferme Libert) via GR 56: 7,8 km
Dag 2: Bévercé (Ferme Libert) – Botrange Natuurcentrum via GR 56: 27 km
Vervoer: met de trein naar Spa, vanuit Botrange de bus naar Eupen of Verviers en vandaar de trein

Angleur – Hamoir via GR 57

Dag 1: Angleur – Poulseur (dorp dat 1 km van GR ligt): 25,6 km
Dag 2: Poulseur – Hamoir: 20 km
Vervoer: heen met de trein naar Angleur via Luik, terug met de trein vanuit Hamoir naar Luik

Aywaille – Trois-Ponts via GR 571

Dag 1: Aywaille – Stoumont (21,1 km)
Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts (16,9 km)
Vervoer: Vanuit Luik geraak je vlojtes naar Aywaille en Trois-Ponts (of andersom).

En slapen dan?

Met Buitengewoon Kamperen pakt het Agentschap Natuur & Bos deze zomer uit met een leuk concept: op 16 bijzondere natuurplekken in Vlaanderen vind je telkens 8 tot 15 tipitenten voor 4 of 6 personen. Het principe is eenvoudig: je boekt via de website, brengt je kampeergerief mee en klaar is kees. Sanitaire hoogstandjes moet je niet verwachten, maar je kan wel rekenen op een toilet, enkele wasbakjes en een douche.

Wildkamperen is verboden in België. Als alternatief lanceerde Staatsbosbeheer een tiental jaargeleden het zogenaamde paalkamperen, een vorm van legaal wildkamperen zeg maar. Ondertussen telt Vlaanderen maar liefst 27 paalcampings, in Wallonië zijn er zelfs 29. Het concept is eenvoudig: paalcampings zijn plekken in de natuur waar tijdens een trektocht gratis je tentje mag opslaan voor 1 of 2 nachten. Er zijn wel een paar regels, zo wordt het aantal personen beperkt tot 10 per nacht (3 tenten) en laat je geen afval achter. Op soms een waterpomp na, zijn er geen voorzieningen. Maar hey, hoe heerlijk is het niet om na een fikse dagtocht je tent ergens middenin de natuur op te slaan?Corona heft ook positieve kanten en Welcome to my garden is er één van. Concept is even simpel als aanlokkelijk: mensen zetten hun tuin open voor andere mensen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om 2 weken in iemands tuin te gaan kamperen en elke avond de barbecue aan te steken, ook hier is het de bedoeling dat je op doortocht bent.


Dit artikel verscheen eerder in De Karavaan juli 2020