“Smalle tourbanden, een bagagerek, 2 grote fietstassen en een groot onderhoud later was mijn oorspronkelijke mountainbike helemaal klaar voor een Europees avontuur!”

Tekst & foto’s: Jan Vanwijnsberghe

Een lange fietsreis stond al even op het
‘to-do’-lijstje maar verre reizen begeleiden kreeg tot vorig jaar prioriteit op fietsvakanties. De vrijgekomen tijd tijdens corona opende dus plots wel opportuniteiten en daarom bouwde ik mijn mountainbike om naar een tourfiets. Smalle tourbanden, een bagagerek, 2 grote fietstassen en een groot onderhoud later was mijn fiets helemaal klaar voor een Europees avontuur.

Volgende uitdaging: waar naartoe? Het internet geeft tegenwoordig veel keuzestress en laat je vrij te kiezen tussen daguitstappen, tochten van enkele dagen tot weken en dit in het binnen- of buitenland. Tijdens het opzoekwerk kwam ik uit op de Camino de Santiago de Compostela. De stiekeme droom om te voet naar Compostela te wandelen kreeg een nieuwe wending en we besloten de eerste 1000km van die droom met de fiets af te leggen tot in het wijnwalhalla St-Emilion. Kwestie van de motivatie hoog te houden heet dat dan. Tegenwoordig vind je vrij vlot alle mooie fiets- (en wandel)routes in gpx-bestandsformaat en met een eenvoudige wandel-gps vonden we dan ook perfect de weg terug zonder op elk kruispunt een kaart te moeten ontcijferen.

Reizen met de fiets heeft de voordelen van het traag reizen. Je kan makkelijk eens stoppen om te genieten van het uitzicht of een babbeltje te doen met de locals, maar je legt evengoed op een rustig tempo 100km per dag af zodat je op relatief korte termijn toch een groot gebied hebt doorkruist.

Wij reisden met het kampeergerief op de fiets en waren daardoor helemaal vrij. Tentje opzetten op een camping of ergens in het bos of bij een boer, het kan allemaal. Heb je nood aan een goed bed, dan vind je met de bookingapps altijd snel een goedkoop bed in je buurt.

Een graadje meer of minder

De eerste fietsdagen waren snikheet met als ‘hoogtepunt’ de rit van Cambrai naar Noyon. Tijdens de 104km doorheen de graan- en zonnebloemvelden dronken we 7 liter water en negeerden we stiekem een thermometer die onderweg 42°C aanwees. De koelte in de kathedraal in Noyon op het einde van de rit was heerlijk! Toen we daar door de man van het souvenirwinkeltje werden doorverwezen naar een nabijgelegen klooster kon het helemaal niet op. Hartelijk verwelkomd door een Argentijnse pater mochten we de fietsen stallen bij de ezeltjes en kregen we een bed en ontbijt aangeboden. Met het losbreken van een hevig onweer vielen we glimlachend in slaap, wetende dat we oorspronkelijk planden om in een tentje in het bos te slapen.

Paris is always a good idea

Door een tip van een reisbegeleidster besloten we de omweg doorheen Parijs te nemen. Die leidde ons via Canal de l’Ourcq het hartje van de lichtstad in. Wat een heerlijke manier om Parijs te ontdekken was dat! Je volgt het kanaal vanaf de oostelijke kant van Parijs in en je rijdt quasi zonder verkeer recht op de Notre-Dame af. Met de fiets kan je tegenwoordig ook steeds vlotter door Parijs rijden dus misschien een leuke tip voor een korte fietsvakantie vanuit België?

Van een schoon tafel alleen kan je niet eten

Omdat we geen planning hadden en dus ook geen campings hadden vastgelegd, moesten we soms wel eens wildkamperen. Toen we ons langs een berm van een riviertje hadden geïnstalleerd dachten we een idyllische plek gevonden te hebben. Tot we merkten dat er elk half uur een TGV boven de berm voorbij raasde. Gouden tip: zoek niet enkel een plekje uit op het zicht maar verken ook de omgeving.

À l’aise

Ik kan alleen maar aanraden om niet te veel vooraf te plannen. De route kan je wel vastleggen maar de mooiste overnachtingsplaatsen vind je onderweg wel. Een leuke camping, een wei bij de boer, een overnachting bij Belgen of een nacht in een klooster kan je niet vooraf plannen. Maar vaak zijn dat de leukste en meest memorabele plaatsen. Laat de tijd en kilometerdoelstellingen dus op tijd even los en geniet van het onderweg zijn. Een vers stokbrood met een blokje kaas en een flesje wijn vind je overal in Frankrijk maar maken je overnachting vaak onvergetelijk.

Tips

  • Electrolytes baby: zeker bij warm weer zweet je veel meer dan je denkt. ORS en energierepen wegen niet veel maar zijn het verschil tussen uitgeteld tegen de tarmac liggen en vlotjes op je bestemming geraken.
  • Less is more: beperk het aantal fietstassen. Met 2 grote tassen achteraan en 1 op je bagagerek geraak je al een eind ver! Je moet alles immers vooruitduwen.
  • Pack light. And lighter: pak je fietstassen in als op een trekking. Maar dan nóg minimalistischer
  • No sweat, no glory: zweet is de ergste vijand voor open wondes door huidirritaties tussen de billen. Arnica massage olie tussen de billen doet wonderen (tip van een apotheker uit Poitiers).
  • A wash a day keeps the saddle pain away: een wandelbroek kan je wel enkele dagen aandoen zonder wassen maar een fietsbroek was je best elke dag uit om het zweet en de bacteriën uit te spoelen. En zodra je kan een wasje met zeep om de bacteriën te doden.
  • Enjoy: vergeet niet om je heen te kijken, af en toe eens te stoppen en te genieten van de toevallige ontmoetingen.

Dit artikel verscheen in De Karavaan juli 2021.