Leg je voeten omhoog, en geniet van deze fictionele wereldreis!

In dit artikel gaan we op ontdekkingsreis in onze eigen boekenkast. Boeken nemen je maar al te graag mee naar de andere kant van de wereld. Daarvoor hoef je niet eens uit je luie zetel te komen. Laat deze verhalen je meevoeren naar het Italiaanse hooggebergte, de hete Peruaanse zomers en kille Canadese winters. Verdwaal in de smalle straatjes van Barcelona of duik mee in de Indiase onderwereld.

Tekst: Emma Devriendt & Meliha Öztürk
Met dank aan de reisbegeleiders van Karavaan voor deze vele boekentips!

De acht bergen - Paolo Cognetti

Ben jij een echte berggeit? Kies jij elke vakantie resoluut voor de Alpen, de Himalaya of de Andes? Dan is dit boek iets voor jou! Wanneer de ouders van de elfjarige Pietro een zomerhuisje kopen in een plattelandsdorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, ontmoet hij Bruno. Samen maken ze eindeloze wandelingen in de mooie bergen en doorzoeken ze verlaten huizen en oude molens. De prachtige Italiaanse natuur staat centraal.

"The past is in the valley, the future in the mountains. [...] Whatever destiny may be, it resides in the mountains that tower over us."

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

Pfeijffer beschrijft Europa als het Avondland dat zich krampachtig vasthoudt aan zijn cultureel verleden. Hij reist Europa rond met zijn geliefde Clio en pent daarbij zijn bedenkingen over (massa)toerisme neer. Zijn uitvoerige beschrijvingen nemen je mee naar plekken als Venetië, Genua, Cinque Terre, Skopje, Amsterdam en Malta. Deze Eurotrip is 546 pagina’s lang en doet je nadenken over jouw impact als toerist op deze wereld.

“Maar als het Avondland ondergaat in heimwee naar de krachtig stralende zon van het middaguur, kan nostalgie onmogelijk de remedie zijn.”

Het Kerkhof der Vergeten Boeken (vierluik) - Carlos Ruiz Zafón

Zafón neemt je in vier boeken mee langs alle hoeken en kanten van het Barcelona tijdens de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In zijn gedetailleerde beschrijvingen proef je de mysterieuze stad en zijn prachtige straten en pleinen. De serie is een ode aan (oude) boeken en de Catalaanse hoofdstad, die zowel de held als de vijand is in dit verhaal vol verrassende plotwendingen.
“In mijn schooljongensdromen zouden we altijd twee voortvluchtigen zijn, rijdend op de flanken van een boek, bereid te ontsnappen via fictieve werelden en tweedehands dromen.”

Homo safaricus - Ramsey Nasr

Ramsey Nasr ruilt zijn bakstenen biotoop in voor de weidse natuur van Tanzania. Zijn reis doet hem inzien wat een grote contrasten er zijn tussen mens en dier, tussen natuur en cultuur, tussen biologen en kunstenaars. Zijn messcherpe observaties en kleurrijke bewoordingen maken dit reisdagboek een echte aanrader.

“Elke vanzelfsprekendheid was ooit onmogelijk.”

Born a crime - Trevor Noah.

Dit autobiografische coming-of-ageverhaal beschrijft het leven van Trevor Noah, comedian en host van de populaire Daily Show. Hij is de zoon van een zwarte moeder en een witte vader en groeit op onder de Zuid-Afrikaanse Apartheid. Noah beschrijft hoe hij zijn plek in de wereld probeert te vinden, waar hij nooit had mogen rondlopen. Hij beschrijft zijn moeilijke jeugd, de angst voor het regime en de relatie met zijn moeder. Verwacht je aan meer dan één leuke kwinkslag.

“I don't regret anything I've ever done in life, any choice that I've made. But I'm consumed with regret for the things I didn't do, the choices I didn't make, the things I didn't say. We spend so much time being afraid of failure, afraid of rejection.”

Shantaram - Gregory David Roberts

Duik met de protagonist Lin mee in de onderwereld van Bombay. Als voortvluchtige crimineel moet hij alles in het werk stellen om verborgen te blijven in de schaduw, ver weg van het licht van de rechtvaardigheid. Achtervolg hem naar een verborgen gemeenschap van dieven en priesters, gangsters en soldaten, acteurs en prostituees, Indiase bannelingen, vogelvrijverklaarden: mannen en vrouwen zonder thuis, familie of identiteit. Het boek is gebaseerd op het leven van de auteur waardoor dit rauwe verhaal je ongetwijfeld een stomp in de maag geeft.

“More dreams are realised and extinguished in Bombay than any other place in India.”

Het huis van de moskee - Kader Abdolah

Dit boek vertelt het verhaal van de belangrijke familie Djan in de Iraanse stad Senedjan. Van generatie op generatie zijn de imams afkomstig uit dit geslacht. Met hun tapijtenhandel hebben ze ook een grote economische macht in de stad. Tegen de achtergrond van de historische Iraanse revolutie volg je hen op de voet terwijl ze stap voor stap hun invloed en zekerheden verliezen.

"Als je soms verdrietig bent, loop langs de rivier. Praat met de rivier. Hij neem je verdriet mee."

Wild - Cheryl Strayed

Na het verlies van haar moeder, het einde van haar huwelijk en jaren van roekeloos en destructief gedrag, neemt Cheryl Strayed op 26-jarige leeftijd de meest impulsieve beslissing van haar leven. Ze besluit om zonder enige ervaring de beroemde Pacific Crest Trail te bewandelen. Puur op karakter en doorzettingsvermogen begint ze vol goede moed aan het 1700 kilometer lange pad. Haar adembenemende tocht brengt je van de Mexicaanse grens, langs de bergachtige Westkust van de Verenigde Staten, tot aan de grens met Canada.

“I’m a free spirit who never had the balls to be free.”

Noord - Sien Volders

In Noord trekt het titelpersonage Sarah, zoals de titel al doet vermoeden, naar het noorden. In de desolate en ruige omgeving ontmoet ze Mary die de winkel annex postkantoor uitbaat in het stadje dat een aantrekkingspool voor gelukszoekers is. De twee vrouwen worden al snel boezemvriendinnen. Wanneer ze twee muzikanten ontmoeten voor wie vrijheid het hoogste goed is, ziet Sarah gaandeweg in wat ‘vrij zijn’ echt betekent. Noord is een prachtige coming-of-age-roman die langzaam maar zeker ontdooit tot een hartverwarmend en inspirerend verhaal over vrijheid, geluk en vriendschap.

Het ongrijpbare meisje - Mario Vargas Llosa

In de hete Peruaanse zomer van zijn vijftiende levensjaar ontmoet Ricardo de knappe Lily, onder haar leeftijdsgenoten geroemd om haar danstalent. Ze beleven samen een zalige zomer. Wanneer haar leugens boven water komen, moet Lily Lima verlaten. Gedurende de rest van hun leven blijven de wegen van Lily en Ricardo elkaar kruisen. De manipulatieve Lily weet Ricardo helemaal naar haar hand te zetten en verdwijnt uit zijn leven wanneer het haar past. De personages brengen ons naar prachtig beschreven plekken over de hele wereld: de romantische jaren vijftig in Lima, de roerige jaren zestig in Parijs, de swingende jaren zeventig in Londen en de jaren tachtig in Tokio en Madrid.

“A Belgian doesn’t fall into the emotionalism of tropical South Americans.”

Luz: Na twintig jaar, licht - Elsa Osorio

Wie meer historisch besef wil over de wrede gruwelen van de Argentijnse dictatuur onder leiding van president Jorge Videla is hier aan het goede adres. Een zwangere, gevangengenomen vrouw wordt verplicht haar pasgeboren dochter Luz af te staan aan de luitenant-kolonel van het gevangenkamp. Die is tevens een van de machtigste mannen van het dictatoriale regime. Wanneer Luz twintig is, besluit ze op zoek te gaan naar haar ware herkomst. Een intense en chaotische zoektocht brengt haar vanuit het strenge Argentinië naar een sfeervol beschreven Spanje waar ze op het spoor raakt van haar biologische vader. Geen boek om te lezen zonder zakdoek bij de hand.

De vliegeraar - Khaled Hosseini

Samenvatting: ‘De vliegeraar’ vertelt het aangrijpend verhaal van twee Afghaanse jongens. Amir het hoofdpersonage, en zijn bediende Hassan. Vrienden voor het leven, tot de ene de andere verraadt. Hun wegen scheiden zich. De oorlog in Afghanistan duwt hen nog verder uit elkaar. Hassan verdwijnt uit beeld en het meeslepend verhaal richt zich op Amir, die een nieuw leven opbouwt samen met zijn vader in Amerika. Een knagend schuldgevoel voert Amir terug naar zijn verwoeste thuisstad, Kabul. Onheilspellende voorvallen leiden onverwacht tot een ontroerend einde van dit boek. De schrijver neemt je beurtelings mee naar het heden van de ik-verteller in Amerika en naar zijn verleden in Afghanistan. Dit zorgt voor een boeiende afwisseling in de verhaallijn.

“It may be unfair, but what happens in a few days, sometimes even a single day, can change the course of a whole lifetime...”

Eten, bidden, beminnen - Elizabeth Gilbert

Op haar dertigste heeft Elizabeth alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Twee jaar later, na een bittere echtscheiding en een hevige depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk doet ze drie landen aan. In Italië leert ze la dolce vita kennen, in India verdiept ze zich in meditatie en schrobt ze tempelvloeren, en in Indonesië ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid – en ontmoet ze haar grote liefde. Eten, bidden, beminnen is een hartveroverend, dapper reisverslag en een inspiratie voor iedereen die wel eens op een kruispunt heeft gestaan en gedacht heeft dat er een andere, betere weg zou moeten zijn.
"Dit was niet het moment om op zoek te gaan naar avontuurtjes. Dit was het moment om op zoek te gaan naar het soort rust en genezing dat alleen kan voortkomen uit alleen zijn."

De hemel verslinden - Paolo Giordano

Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola’s religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen. De hemel verslinden is een meeslepende coming-of-age-roman waarin heel veel verschillende thematieken zitten. Beetje bij beetje komen alle puzzelstukken samen. De hemel verslinden omspant twintig jaar en vier levens. Het is een epische en intense roman over verbondenheid, liefde, familie en de eeuwige zoektocht naar zingeving.

“Misschien dat de anderen van hem hielden omdat ze dachten dat hij onfeilbaar was, maar ik niet. Ik hield gewoon van hem, punt uit.”

Melk, honing, kerosine: Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld - Jan De Deken

Wat maakt ons (on)gelukkig? Zoekt de hele wereld naar geluk, of is het een westerse karaktertrek? Onderweg naar elf uithoeken op zes continenten vroeg Jan De Deken aan honderden mensen uit diverse standen en achtergrond wat hen gelukkig maakt. Is het leven een feest of eerder een tachtig jaar lange poging tot zelfacceptatie? Schuilt ons welbevinden in tevredenheid, of juist in een pertinente weigering om genoegen te nemen met de status quo? En hoe komt het dat de zoektocht naar geluk tegenwoordig overal is, maar dat we nooit eerder zoveel antidepressiva slikten? Naarmate zijn reis vordert, is de auteur er steeds minder van overtuigd dat geluk grote waarheden verdraagt. Melk, honing, kerosine is een vlot leesbaar boek die inspireert, aanzet tot kritisch denken, informeert en de verbeelding prikkelt. Ben je benieuwd naar de diverse denk, leef en kijk perspectieven van andere, in andere streken? Dan is dit boek een aanrader!

Een Lied voor Achilles - Madeline Miller

De legende begint… Patroclus is een jonge prins, verbannen uit zijn vaderland Phthia na een gewelddadige incident. Achilles is de zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus. Hij is zo sterk, knap, een gouden kind: alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles' moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen. Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta ontvoerd is en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem. Patroclus, verscheurd door liefde voor en angst om zijn vriend, gaat met hem mee. Zij weten niet dat het lot hen tot het uiterste zal testen en hun zal vragen om een verschrikkelijk offer. Een lied voor Achilles doet de oude meester eer aan en houdt je in zijn greep tot de laatste bladzijde. Gouden tip : Best te lezen met een doos zakdoeken binnen handbereik.

“I could recognize him by touch alone, by smell; I would know him blind, by the way his breaths came and his feet struck the earth. I would know him in death, at the end of the world.”

De trilogie van de witte stad - Eva García Sáenz de Ururi

Spanning, mysterie, cultuur, geschiedenis en veel sfeer in deze trilogie die zich afspeelt in het Spaanse Baskenland. Een aanrader voor alle liefhebbers van thrillers. Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden: naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in de Casa del Cordon, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord. De jonge inspecteur en profiler Unai Lopez de Ayala – beter bekend als Kraken – wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

Een schitterend gebrek - Arthur Japi

Ben jij iemand die graag leest over liefde, opoffering, eenzaamheid en seksualiteit? Dan is dit boek een echte aanrader voor jou! Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Een verraad dat Casanova’s kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. Maar wat is er echt gebeurd? Deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek verteld haar verhaal, een aangrijpend verslag van een uitzonderlijk leven.

“Veel van wat aanvankelijk alleen in de verbeelding bestaat, wordt werkelijkheid.”