Een echte deiremonteneir en blij om zichzelf dat te kunnen noemen. Studente journalistiek Litsa neemt ons mee door haar thuisstad Dendermonde.

Karavaan Vzw · Blijvend Onderweg - Op gidstour in Dendermonde

Een echte deiremonteneir en blij om zichzelf dat te kunnen noemen. Studente journalistiek Litsa is geboren en getogen in Dendermonde, dat in heel België bekend staat als “de Ros Beiaardstad”. Maar is Dendermonde meer dan dat? Litsa is alleszins zeker van wel! Samen met stadsgids Julia Heyvaert helpt ze jou de verborgen parels doorheen de stad te ontdekken. De volgende ommegang van het Ros Beiaard staat pas gepland in 2030, maar er in de tussentijd een bezoekje brengen is dus absoluut de moeite waard.
Tekst & foto's: Litsa Boesmans

All-in voor duurzaamheid

Sinds 2019 is Dendermonde een echte “FairTradeGemeente”. Dit houdt in dat Dendermonde zich inzet voor eerlijke handel en duurzaam consumeren. Benieuwd hoe deze titel is behaald? Begeef je dan naar het Administratief Centrum. Je vindt er de routebeschrijving van een fietstocht van 22 km doorheen de stad, die je langs alle adresjes leidt die er mee voor zorgden dat Dendermonde een FairTradeGemeente werd. Denk maar aan lokale winkels, de Oxfam Wereldwinkel en mijn persoonlijke favoriet: Zeta Bar and Beyond, waar je lekker kan eten en kan genieten van een fairtrade deca-koffie! Ideaal als tussenstop tijdens het fietsen dus.
Geen zin in een koffie? Geen probleem. Fiets door richting de Vlasmarkt en stop bij Bar Bol voor een lekker ijsje of smul bij Bar Proef van hét streekproduct van Dendermonde: paardenworst met frietjes.

Een oase van rust

Stadsgids Julia omschrijft het als “Echt een oase van rust” en UNESCO plaatst het sinds 1998 op de werelderfgoedlijst: ons historische Sint-Alexiusbegijnhof. Het begijnhof ligt letterlijk in het midden van de stad, maar daar merk je helemaal niets van, want het is een heel rustige en mooie plek voor jong én oud.
Na al dat winkelen in de winkelstraat, kan je de rust opzoeken in het begijnhof en bijvoorbeeld het Begijnhofmuseum bezoeken. Daar zie je hoe begijnen vroeger leefden en wat hun dagelijkste taken waren. In het begijnhof heb je ook het Museum voor Volkskunde, dat zich bevindt in de woning van de vroegere grootjuffrouw. Daar kan je onder andere een oud winkeltje vinden en de evolutie van de wasmachines en strijkijzers zien. In 1975 is het laatste begijntje weggegaan uit Dendermonde, maar het Sint-Alexiusbegijnhof leeft nog! Enkele huizen zijn nog bewoond en elke begijnenwoning heeft een eigen moes- en kruidentuin die vandaag nog gebruikt worden door zowel de bewoners als door de stad zelf.

Historische verzamelplaats van eten & drinken

De ultieme plek waar je kan genieten van een streekbier en Dendermonds kopvlees: de Grote Markt. Het is ook nog eens een prachtig plein omringd met historische gebouwen en gezellige cafés. Uitkijken op het stadhuis en genieten van lekkere cocktails terwijl je gezelschapsspelletjes speelt? Dat kan bij Steca! Of wil je liever iets eten op de Grote Markt? Dan moet je zeker eens langsgaan bij Den Abazjoer of mijn nieuwe favoriet: HelloPoké.
We kunnen zeggen dat de Grote Markt de place to be is voor zowel inwoners als bezoekers, maar vooral in de zomer moet je op de Grote Markt zijn. Zo is het elk jaar de laatste donderdag van augustus Katuit. Dan viert Dendermonde feest omdat onze drie reuzen, Indiaan, Mars en Goliath, al dansend de stad rondtrekken (zonder het Ros Beiaard natuurlijk). Ik zit alvast elk jaar bij Katuit op de eerste rij op de Grote Markt.

En daarom vind ik Dendermonde zo'n prachtige stad: historische gebouwen, gezellige cafés, een prachtig begijnhof en een paard dat elke Dendermondenaar automatisch verbindt.

Dit artikel verscheen in De Karavaan juli 2023.