Terecht, of niet? We vroegen en kregen van enkele enthousiaste reisbegeleiders hun ongezouten mening over de zeven nieuwe wereldwonderen.

1. Chichen Itza (Mexico)

Elke Debruyne: “Chitzen Itza is een indrukwekkende site en is gelukkig nog intact. Eens je gewend bent aan de meute bezoekers, kan je rustig op ontdekking gaan. Je maakt er kennis met de Mayacultuur en de Quetzal; als je onderaan de piramide in je handen klapt hoor je een echo dat exact klinkt zoals het geluid dat deze vogel maakt. De rotswoningen van Petra staan zeker terecht in het lijstje van de nieuwe wereldwonderen. Ik herinner me dat ik heel erg onder de indruk was ven de roze, uitgehouwen stad in de rotsen. Ik voelde me plots heel klein omdat de stad zo groots op me over kwam.”

2. Machu Picchu (Peru)

Jonathan Cooman: “Machu Picchu werd gelukkig nooit gevonden door de Spanjaarden en bleef daarom nog zo goed intact. De hele tocht naar de site is ook zo mooi en divers. Naar de uitvalsbasis Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu, geraak je enkel te voet of met de trein. Er is geen enkele weg die tot daar loopt. Dat maakt de ervaring zo uniek: je moet moeite doen om er te geraken. Als je dan tussen de mist de oude ruïne ziet verschijnen, dan krijg je een magisch gevoel. Pas op, het stikt er wel van de toeristen, maar toch heb je plaats genoeg om toch wat op jezelf te zijn. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt voor mezelf en de groep.”

3. Cristo Redentor (Brazilië)

Leen Vannut: “Natuurlijk geraak je helemaal onder de indruk van Cristo Redentor. Vanop het strand zie je slechts een klein stipje, maar het is immens groot van dichtbij. Heel indrukwekkend! En dat vonden mijn groepsgenootjes ook. En je krijgt er een adembenemend panorama bij over Rio de Janeiro! Ook als niet gelovige heb je toch het gevoel dat Jezus over je waakt  Voor mij persoonlijk voelen de andere wereldwonderen in de lijst wel nog indrukwekkender aan. Als ik mocht kiezen, dan zou ik Ankor Wat toevoegen aan het lijstje.”

Davinia Segers: “Ik heb het geluk om al enkele wereldwonderen te mogen bewonderen en in vergelijking daarmee is de Cristo zeker niet indrukwekkender. Toch doet het je iets als je voor de eerste keer Rio binnen rijdt en hem kan aanschouwen. De Cristo is misschien geen topwereldwonder, maar is wel gelegen in een topstad! Hij mag zeker van mij in het lijstje blijven pronken, want het beeld maakt echt indruk. Ik reis persoonlijk niet de wereld af voor een bepaald monument, maar wel om de sfeer van een bepaald land op te snuiven. Ik zou bijvoorbeeld vast en zeker de Braziliaanse gastvrijheid nomineren. Maar als ik zelf nog wat aan het lijstje mag toevoegen, dan zou ik kiezen voor Aya Sofia en de Sagrada Familia.”

4. Chinese Muur (China)

Carola Coolsaet: “Ik was diep onder de indruk van de Chinese Muur, het grootste bouwwerk ter wereld. Het was absoluut mooier dan ik me had voorgesteld. Ook het feit dat we helemaal alleen op de muur liepen, zonder enige andere toerist in de buurt speelde mee. En het weer was perfect, waardoor je de muur kilometers verder kon bewonderen. Het leek wel een massieve, grote rups die over de heuvels kroop. Voor mij kan er weinig op tegen de Chinese Muur, dit is een topper!”

5. Taj Mahal (India)

Jaswant Cornelissens: “Ik was aangenaam verrast en erg onder de indruk van de Taj Mahal: de grootsheid, het wit dat straalt in de zon, de kleinheid van jezelf. Het is echt een vernuftig staaltje architectuur en organisatie. Zo’n mausoleum bouwen was niet evident in die tijd. Bij Maccu Picchu had ik wel een compleet ander gevoel dan bij de Taj Mahal. Ik voelde er vooral mystiek. Ook weer een sterk staaltje architectuur, maar eigenlijk weten we niet waarom dit gebouwd werd en waarvoor het diende. En hoe kregen ze bijvoorbeeld al die materialen de berg op? Super straf, dus daarom heeft Maccu Picchhu voor mij toch net een streepje voor in de lijst.”

Veerle Allaert: “Ik ben een echte India-lover, maar niet zozeer een fan van gebouwen. Toch vond ik dat ik de Taj Mahal moest gezien hebben. Natuurlijk had ik hoge verwachtingen, want je ziet dit kunstwerk pronken op de voorpagina’s van verschillende reisgidsen. Ter plaatse zie je vooral hopen toeristen die proberen om zelf ook de ideale foto te nemen zonder dat er iemand voor de lens staat. Helaas is dat een onmogelijke opdracht. Een mooi gebouw zeker en vast, maar meer kwam er niet in mij boven. Na verschillende bezoeken ben ik het echter meer gaan bewonderen, ook omdat ik mijn hoge verwachtingen aan de kant geschoven heb. Ik geniet echter meer van de mensen rondom het gebeuren dan de Taj Mahal zelf.”

6. Rotswoningen Petra (Jordanië)

Joachim Borms: “Je waant je wanneer je afdaalt via de Siq, een nauwe kloof tussen de rotsen én de enige toegangsweg tot Petra, meteen honderden jaren terug in de tijd. Plots kom je dan oog in oog te staan met de Khazneh. Dit is het meest bekende beeld van Petra, maar ook wel terecht. Je kan moeilijk niet versteld staan van de kunde van de bouwers. Op de site wandel je gemakkelijk twee dagen rond en zo ontdek je allerlei nieuwe gebieden. Bij een herverkiezing zou ik niet veel veranderen aan de huidige lijst. Wel zou ik Cristo Redentor durven vervangen door Angkor Wat. Voor recente bouwwerken zou ik de Sagrada Familia nomineren. Voor mij is dat een knap staaltje van geniale architectuur.”

Sarah Callens: “Onze mond valt letterlijk open van verbazing wanneer we de Treasury door de kloof zien opdoemen. Het is zo mooi als we gedacht hebben. De meesten beseffen op dat moment nog niet wat de omvang van Petra is. De volgende dag een deel van de groep terug te gaan. En dan gebeurt het: iedereen valt als een blok voor Petra. De lange wandeling naar de offerplaats laat Petra in al zijn grandeur zien. Het is haast onmogelijk je echt in te beelden hoe het geweest moet zijn. Herverkiezing? Petra has to be there! Gevolgd door de Taj Mahal.”

7. Colosseum (Italië)

Dries Wiercx: “Wat een imposant gebouw! Alleen maar omdat het al die eeuwen zo goed bewaard gebleven is, maakt dat het Colosseum zeker thuis hoort in dit lijstje. Ik moest tijdens mijn bezoek ook denken aan de geschiedenislessen van het oude Rome. De Abdij van ‘t Park in Leuven mag van mij bij een herverkiezing zeker toevoegd worden aan het lijstje. Het is een uniek domein en een topmonument.”

dit artikel verscheen in De Karavaan van oktober 2015 - thema: toekomstdenkers