Reizen met de trein is terug van nooit weggeweest. Het is milieuvriendelijk, vaak kostenbesparend en ook gewoon een heuse ervaring. We geven je de beste tips!

Een reistrein is een iets minder traditionele manier van reizen, maar dé ideale manier om landschappen te ontdekken en vooral geen tijd te verliezen. Want wie slaapt op de trein, is onderweg al op vakantie. Europa heeft een vrij uitgebreid slaaptrein netwerk, maar de connectie met ons land is vaak moeilijk te vinden. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar drie ideale routes waarmee je de Europese sporen doorkruist vanuit onze buurt.

Tekst: Fee Dubois, studente journalistiek aan Thomas More Mechelen
Foto: Nightjet - © ÖBB/Harald Eisenberger

Breda - Venetië

Wanneer je aan Venetië als vakantiebestemming denkt, dan plan je jouw reis waarschijnlijk automatisch met het vliegtuig, of eventueel de auto voor de doorzetters. Maar, er is ook een derde oplossing. Vanuit Breda vertrekken er namelijk reistreinen tot in Venetië. Na een rit van 18 uur ben je in de stad van de romantiek, kanalen en een wijze geschiedenis.

Greencitytrip is een organisatie dat nog maar enkele maanden op de rails staat, maar nu al verschillende duurzame treinreizen aanbiedt vanuit Breda, wat maar een kwartiertje rijden van de Belgische grens afligt. Ideaal dus om vanuit ons land een reistrein door Europa te nemen.

Vanaf 159 euro (exclusief 25 euro boekingskosten) kan je een heen en terug treinreis boeken, ongeacht het aantal bagagestukken. Voor deze prijs slaap je in een couchette voor zes personen. Maar er zijn talloze mogelijkheden om je verblijf luxueuzer te maken. Zo kan je voor een meerprijs slapen in een couchette van vier of twee personen, in plaats van zes. Ook kan je lunch- en verzorgingspakketten boeken, zodat je reis net iets zorgelozer verloopt. Ook biedt Greencitytrip pakketreizen voor stedentrips aan, waarin twee nachten in een hotel inbegrepen zijn in de prijs.

Het duurzame aspect is vaak een belangrijke beslissingsfactor voor het nemen van een reistrein. Een overweging die je zeker niet mag onderschatten. Reizen met de trein naar Venetië stoot 93% minder CO2 uit dan hetzelfde traject af te leggen per vliegtuig.

Greencitytrip biedt vanuit Breda ook reizen aan naar Verona, Milaan, Innsbruck, Praag en Wenen!

Berlijn - Stockholm

Wie verlangt naar een vakantie in het noorden, kan de Snälltåget nemen. Dit relatief goedkope alternatief voor het vliegtuig brengt je naar het prachtige Zweden vanuit Berlijn. Vanaf daar maak je een rit van wel zestien uur, tot je in het centraal station van Stockholm aankomt. Door de overnachting op de trein verlies je geen moment van je reis, want je gaat slapen in Duitland en wordt wakker op een heel nieuwe bestemming.

Je moet dus wel eerst in Berlijn geraken voordat je van deze trein kan genieten. Dat is wel een eindje vanuit België. Een korte citytrip als tussenstop in de Duitse hoofdstad om even op adem te komen is natuurlijk ook altijd een optie. Zo zie je twee grootsteden in een klap. Na een lekkere berlijnse bol en een fris biertje kan je op je gemak afzakken naar Stockholm.

De prijzen voor een zitplaats beginnen rond de 100 euro heen en terug. Bedden zijn beschikbaar vanaf 150 euro. In deze trein is ook een restaurant aanwezig en je kan voor een kleine meerprijs je ontbijtpakket op voorhand reserveren.

Opgelet, deze trein heeft in de wintermaanden een beperkt aanbod, maar in de lente- en zomermaanden rijdt deze trein praktisch enkele dag. De tickets zijn dan wel iets duurder dan in het laagseizoen.

Goed nieuws! Vanaf deze zomer lanceert de Nederlands-Belgische startup European Sleeper ook een nachttrein naar Berlijn en Praag aan vanuit Brussel, zo konden we lezen op Knack.be

Brussel - Wenen

Wanneer je aan een reistrein denkt, dan kan het goed zijn dat deze rit als eerste in je hoofd komt spoken. Het traject Brussel – Wenen is de enige slaaptrein die vanuit ons land vertrekt. Het mag dan wel een zeldzaamheid zijn, maar het traject moet zeker niet onderdoen. Op een veertiental uren brengt de trein je van het hartje van België naar het prachtige Wenen en kan je dus op een erg goedkope manier Europa te doorkruisen.

ÖBB Nightjet is de reisservice achter deze slaaptrein. Deze organisatie mikt op een aangenaam en comfortabel verblijf met enkele handige opties. Zo is er doorlopende service van hun reisteam. De lig- en slaaprijtuigen kunnen worden kunnen ook tegen betaling beroep doen op de catering die ze in hun coupé kunnen nuttigen. Ook is het mogelijk om op deze trein je auto of motor mee te nemen, wat zeker een pluspunt kan zijn als je op doorreis bent of uitgebreide reisplannen hebt.

De prijzen van deze trip starten vanaf 40 euro, al is dit aanbod erg zeldzaam. De goedkoopste bied je ook enkel een stoel aan en geen slaapcompartiment. Vanaf 90 euro kan je rekenen op een bed in de slaapwagon. Je kan natuurlijk ook voor luxueuzer gaan, zoals een privécouchette met eigen badkamer, maar dan gaat de prijs uiteraard de hoogte in.

Waar trekt jouw reis heen volgende zomer? Laat het ons weten door ons te taggen op instagram: @karavaanvzw