Hoe maak je van de smartphone jouw persoonlijke assistent op reis?

Op 22 april gingen de reisbegeleiders van Karavaan en KrisKras samen ‘digitaal op reis’. Met de smartphone in de hand gingen ze aan de slag met tips en tricks. Laurence, een reisbegeleidster van Karavaan, was digitale reporter van dienst:

“Tijdens een korte speeddate leren de begeleiders van beide organisaties elkaar kennen. Daarna is het tijd voor het echte werk! We delen ons op in groepjes en gaan tijdens het spel op zoek naar opdrachten bij bezienswaardigheden van Brussel. Voor die opdrachten moet je aan de slag met allerhande apps. Een voorbeeld: "Wat is de temperatuur om 12 uur in Accra? Neem een selfie alsof het die temperatuur zou zijn!" Het levert foto’s van blote torso’s op: Bibberen in Brussel :-)
In ware Peking Express stijl crossen we door Brussel om zoveel mogelijk monumenten te verzamelen. We leggen ettelijke kilometers af. Dat is voor reisbegeleiders uiteraard geen probleem. Toerist in eigen land… Een heerlijke ontdekking van onze hoofdstad voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met Brussel.
Via de Matongewijk komen we toe op onze locatie en lunch: Mundo B, een oase van rust met gezellige tuin tussen de wolkenkrabbers van Brussel. Na een lekkere lunch worden we wegwijs gemaakt in de wereld van de digitale reisbegeleider. Na dit super interessante gedeelte brainstormen we over toepassingen op onze groepsreizen. Het is een absolute meerwaarde om dat te kunnen doen met reisbegeleiders van twee jongerenorganisaties."

Elke reiziger weet het best welke apps voor hem of haar werkt. Maar over deze apps is iedereen het eens. Die willen we zeker niet achterhouden.

Voor je reis

  • Lonely Planet: De fysieke reisgidsen kent iedereen, maar online kan je ook aparte hoofdstukken downloaden voor een kleiner bedrag.
  • Visitfinland.com: Als je het land verandert, kom je terecht op de toeristische dienst van dit land. Handig om inspiratie op te doen.

Boeken en beheren

Hotels of vluchten online beheren lukt iedereen. Het is nog handiger als deze boekingen samen bewaard worden!

  • Hostelworld: Hostels over heel de wereld, met reviews van andere reizigers.
  • Google trips: Al je plannen voor een bepaalde trip worden hier bewaard. Google trips berekent hiertussen de timing en suggereert ideetjes voor in de buurt.

Ter plaatse

Op zoek naar bepaalde activiteiten of belevenissen? Bekijk deze apps dan zeker.

  • Spotted by locals: Niemand dat je beter kan rondleiden door een stad dan een local. Voor een klein bedrag krijg je insider tips.
  • Goodgoal.org: Duurzame & authentieke adresjes in Europa.

Routes

  • Google maps: Makkelijk een route vinden tussen twee plaatsen. Je kan kiezen tussen verschillende vervoersmogelijkheden.
  • Maps.me: Een gratis offline routeplanner waar je ook gemakkelijk wandelingen kan uitstippelen.

Geld op reis

  • Splitwise: Hier kan je in groep gemakkelijk de rekeningen bewaren en afrekenen.
  • Tip it: Niet zeker hoeveel fooi je moet geven in een bepaald land? Deze app berekent voor jou.