Boeken, inpakken en wegwezen, want we trekken 78 km lang doorheen het mooie natuurgebied van de Eifeler bronnendriehoek.

In het gebied van de Eifeler bronnendriehoek bevindt zich het Quellenpfad, een wandelpad dat je meevoert langs riviertjes, doorheen idyllische dalen en doet stijgen naar mooie uitzichtpunten. Je doorkruist het natuurpark de Hoge Venen, net als de Eifel en passeert hierbij historische kasteelplaatsen zoals Kronenburg en Blankenheim. Samen gaan we tijdens deze 78 km lange wandeling in 3 dagen op zoek naar de bron van geluk.

Tekst & foto’s: Els Willems

Book

Starten doen we in Nettersheim waar we de wagen gratis kunnen achterlaten naast het pad. De startplaats hing vooral af van de campings, die eerder schaars waren. Vooraf legden we die slaapplaatsen vast en deden we onze aankopen. Onderweg kom je geen winkels tegen. Voldoende aankopen is dus zeer belangrijk. Water kan je wel overal krijgen.

Pack

  • tent, matje en slaapzak
  • vuurtje en gasbidon
  • voldoende eten en snacks
  • wandelschoenen
  • wandelstokken
  • gpx-bestand

Tip: De weg is goed aangeduid, maar toch biedt het gpx-bestand zekerheid, zeker bij twijfel.

Leave

De wandeling staat officieel aangeschreven met startplaats Kronenburg, maar je kan vrij kiezen met welke etappe je begint. Omwille van de weinige kampeerplaatsen beginnen wij de tocht in Nettersheim, waar je langs de route (gratis) kan parkeren. Er is bij de startplaats een bakker aanwezig om eventueel nog ontbijt aan te schaffen.

Dag 1

Nettersheim – Blankenheim // 7u30 • 27 km, waarvan 470 m stijgen en 400 m dalen // Slapen: Heinrichshof Blankenheim

Op onze eerste dag wandelen we gedurende 27 km van Nettersheim naar Blankenheim. Het wordt meteen een prachtige dag waarbij bospaadjes en weilanden zich mooi afwisselen. Ook de hellingen vallen goed mee. Vlak voordat je Blankenheim binnengaat, word je langs de burcht geleid. In het dorp doen we nog een terrasje alvorens de laatste beklimming tot de manege te maken.

Tip: Er is geen camping in Blankenheim. Wij konden onze tenten plaatsen op de manege van het Heinrichshof. Hier was water, elektriciteit en een toilet aanwezig. Kostprijs is een vrije bijdrage voor de paarden. Er is ook mogelijkheid om in een woonwagen te slapen. Leg dit vooraf vast!

Dag 2

Blankenheim – Kronenburg // 8u00 • 28 km, waarvan 510 m stijgen en 530 m dalen // Slapen: campingpark Kronenburger

We starten de wandeling naast de manege en merken al snel dat de hellingen vandaag wat pittiger zijn. Opnieuw lopen we door een zeer gevarieerd landschap waarbij we amper dorpjes tegenkomen. We genieten van onverharde wegen en open velden. Daarbij worden we regelmatig getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het eerste terrasje komen we pas vlak voor de camping aan het meer tegen. We genieten na van weer een mooie dag!

Tip: De camping sluit om 18u. Later aankomen kan, maar dan bestel je best je brood voor de volgende dag al wat vroeger. Er is een kleine campingwinkel, maar deze verkoopt geen beleg of fruit. Je kan hier enkel cash betalen.

Dag 3

Kronenburg – Nettersheim // 8u00 • 29 km, waarvan 330 m stijgen en 370 m dalen // Slapen: Heimbacher campingplatz

Onze laatste wandeldag wordt meteen ook de langste in kilometers. Gelukkig vallen de hoogteverschillen vandaag mee. We wandelen soms op lange rechte stukken die afgewisseld worden door verrassend mooie natuurpareltjes doorheen weilanden en bossen. Aankomen doen we naast de spoorweg in Nettersheim waarna je het dorp doorkruist via gezellige huisjes en een parkje. Bij de bakker aan de startplaats kunnen we nog een laatste terrasje doen.


Tip: Na 14 km passeer je Schmidtheim. Hier is het enige terras van de dag te vinden!

We rijden nog een halfuurtje in de richting van België terug en kamperen in Heimbach. Op deze camping moet je voor 18u aankomen indien je nog munten wilt kopen voor de douche. Restaurantjes zijn er in het dorp voldoende te vinden. Op de camping en in het dorp kan je enkel cash betalen.

Het Quellenpfad werd voor ons een mooie 3-daagse waar we vooral genoten van de rust en de natuur. Het afwisselende wandelpad dat ons vooral op onverharde wegen meevoerde, sprak ons dan ook enorm aan. Het is een ideale wandeltocht voor een verlengd weekend niet te ver van huis!

Dit artikel verscheen in De Karavaan oktober 2023.