Boeken, inpakken en wegwezen voor deze 96 km lange tocht doorheen het mooie natuurgebied van de Hoge Venen en de Eifel.

Wandelend over de Weg des Gedenkens passeer je maar liefst 30 infoborden die je terug meenemen naar de gebeurtenissen uit Wereldoorlog II die deze streek getekend hebben. Neem daarbij het mooie natuurgebied van de Hoge Venen en de Eifel en je bent vertrokken voor een 96 km lange tocht langsheen gezellige plaatsen als Bütgenbach en Monschau.

Tekst & foto's: Els Willems

Book

Wij begonnen onze tocht in Bütgenbach, waar we de auto achterlieten. We reserveerden alle campings vooraf, want door de drukte van een verlengd weekend was dat zelfs voor 2 kleine tenten nodig. Alle campings waren dik in orde, maar hou er wel rekening mee dat er enkel in Hellenthal en Bütgenbach een winkel is. Het is dus nodig om op voorhand je eten te kopen of op restaurant te gaan. Er was wel telkens een kleine campingwinkel en ook brood konden we bestellen.

Pack

  • tent, matje en slaapzak
  • vuurtje en gasbidon
  • regenjas
  • eten
  • wandelschoenen
  • wandelstokken
  • gpx-bestand


Tip: Het gpx-bestand was echt nodig. Wij vonden dat de weg niet overal even goed was aangeduid.

Leave

Wij begonnen de tocht in Bütgenbach, zodat we de laatste dag nog maar 10 km moesten wandelen. Het is misschien ook fijn om de tocht te vertrekken en eindigen op de Signal de Botrange. De lus van Hellenthal kan je achterwege laten. Zowel heen als terug wandel je die lus vooral op asfalt, wat een groot deel van de charme wegneemt. Dit stuk vonden we dus geen meerwaarde aan de tocht.

Dag 1

Bütchenbach – Hellenthal // 8u • 29 km + 2 km naar camping // Slapen: Wildbach camping (Hellenthal)

De eerste dag voert ons langs het prachtige stuwmeer van Bütgenbach. We doorkruisen een aantal bossen. Via bredere asfaltwegen komen we aan in Hellenthal.

Dag 2

Hellenthal – Perlenau + rondje Monschau // 7u • 2 km (camping) + 23 km + 5 km rondje Monschau // Slapen: Natuurkamp Perlenau in Monschau

Hoe dichter we richting Monschau komen, hoe mooier de etappe wordt. We wandelen nu over kleinere bospaadjes met telkens zicht op de Perlenbach. We laten de rugzakken op de camping en nemen de steile beklimming tot Monschau doorheen het bos. De uitzichten over het stadje zijn prachtig!

Tip: Monschau bezit zeer veel restaurantjes! Overweeg zeker om de kookpotten aan de kant te laten en te proeven van de lokale keuken.

Dag 3

Perlenau – Robertville • 10u30 • 37 km // Slapen: Camping Anderegg (Waimes)

Vanaf Perlenau wandelen we door de vallei van de Rur, om via een lange uitgerekte klim over de Hoge Venen aan te komen bij de Signal de Botrange. Daar verwennen we ons met een lekker dessertje! Van daaruit is het afdalen en ook terug klimmen naast de wilde beekvalleien van Ghâster en Bayehon. Na een lange, maar prachtige etappe komen we, via het meer van Robertville, aan op de camping.

Tip 1: Durf ook een andere route te nemen in de Hoge Venen. De Weg des Gedenkens neemt eerder de grotere paden, terwijl de kleine paadjes ernaast vaak wondermooi zijn.
Tip 2: Op camping Anderegg kan je diepgevroren maaltijden kopen die je kan opwarmen in de recreatieruimte die de camping aanbiedt.

Dag 4

Robertville – Bütgenbach • 3u00 • 10 km + 2 km camping

De laatste etappe is er echt eentje om uit te lopen. Tijdens het eerste stuk stijgen en dalen we langs de rivier de Warche; wederom prachtig! Het laatste stuk volgen we vooral de Vennbahn.

Dit artikel verscheen in De Karavaan juli 2022.