En dat omdat deze groep bestond uit deelnemers met en zonder fysieke beperking. Karavaan sloeg de handen in elkaar met KVG en Hannibal, een organisatie van jongeren met en zonder beperking uit heel Vlaanderen, om deze reis waar te maken.
Tekst: Yana Vandeborne
Wat is een inclusiereis?
Een inclusiereis is een unieke kans voor mensen met een fysieke beperking om aan een groepsreis deel te nemen, om een verre reis te maken, om persoonlijke doelen te stellen en te bereiken en om nieuwe mensen te leren kennen. Het is een ervaring waarbij je ook jezelf leert kennen. kan dit beamen:
‘Ik stond soms versteld van mijn eigen kunnen.’ - Lynn
Ook voor wie geen beperking heeft is het een uitdaging.
‘Ik raad iedereen aan om mee te gaan op een inclusiereis. Je leert heel veel van elkaar. Iedereen heeft zijn behoeften en daar wordt zo goed mogelijk rekening mee gehouden. Je leert hoe je moet omgaan met anderen en je leert jezelf ook veel beter kennen.’ - Laurent
Hoogtepunten van de reis
Een overduidelijk hoogtepunt van de reis was het bezoek dat ze brachten aan het olifantenreservaat. Geen overbevolkte plek waar de olifanten eindeloos veel toeristen moeten ronddragen op hun rug. Wel een reservaat waar de verzorgers de dieren met enorm veel respect behandelen en waar je als bezoeker een echte band met de dieren kan creëren.
Uitdagingen voor de groep
Bij verplaatsingen botste de groep soms op enkele hindernissen, maar door als groep samen te werken overwonnen ze die al snel. Leen zocht locaties die rolstoelvriendelijk waren. Maar de lokale bevolking kijkt niet echt op van mensen met een beperking.
‘Wat me opviel, is dat de Thaise mensen personen met een handicap niet anders behandelen dan mensen zonder. Ze proberen niet overdreven voorzichtig te doen, wat in onze Westerse landen wel vaak het geval is.' - Leen
Wie op reis gaat, heeft vaak ook wel persoonlijke doelen die hij of zij wil realiseren. In deze groep was dat niet anders.
‘Ik wou graag mijn slangenfobie overwinnen, maar slangen laten zich niet zich makkelijk zien. Maar ik ben wel gaan snorkelen tussen de vissen. Dat is een angst die ik deze reis wel heb kunnen overwinnen.’ - Truus
Met kleine aanpassingen kom je al heel ver!
Voor de planning koos Leen activiteiten die tijdens een andere groepsreis ook aan bod zouden komen, zolang ze rolstoelvriendelijk waren. Daarnaast ging ze op zoek naar aangepaste activiteiten die minstens even boeiend en uitdagend waren voor de groep. De verblijfplaatsen: dat is wat anders. Kiezen voor een groot hotel van een bekende keten zou veel makkelijker geweest zijn, maar ook veel minder bijzonder. Dus zocht ze echt wel verder dan de voor de hand liggende opties. Kwamen ze daardoor op reis soms voor verrassingen te staan? Jazeker:
‘Plots bevond de toegankelijke kamer die ik boekte zich op de vierde verdieping. Op zulke momenten is het echt belangrijk om avontuurlijk ingesteld te zijn.’ - Leen.
Groepssfeer for the win
Wat typisch is aan een groep als deze is dat alle deelnemers perfect weten wat ze nodig hebben en wat hen te wachten staat. Ze hebben er dus ook allemaal de volle 100% goesting in. Iedereen heeft heel wat aan iedereen. Sommigen hadden al wat meer reiservaring, wat voor de rest van de groep dan weer handig kon zijn. De hele groep hing enorm aan elkaar. Een inclusiereis is groepsdynamisch makkelijker om te begeleiden. Het groepsgevoel staat erg centraal , waar bij andere reizen de locatie vaak net iets belangrijker is.
Een herinnering die Leen altijd zal bijblijven is van toen ze samen op de nachttrein zaten. Met vier op een bankje dat eigenlijk maar voor twee personen bedoeld is. Samen de leukste momenten van de voorbije dagen weer bovenhalen. Het zijn die kleine momenten die het rondtrekken wat minder zwaar maakten.
Waarom moeten reizigers zich echt inschrijven voor een inclusiereis?
Heel wat mensen verwachten waarschijnlijk dat je op een inclusiereis minder gaat zien dan op een andere reis. Maar niets is minder waar. Reisbegeleider Leen ging al meerdere malen naar Thailand en gaf mee dat ze zeker even veel gezien heeft met deze groep.
Af en toe wordt er van de reizigers verwacht dat ze eens een rolstoel duwen. Maar het is niet zo dat je de hele tijd assistentie biedt. Het is een fantastische ervaring, geen vrijwilligerswerk, maar echt samen op reis gaan. Kennis over fysieke beperkingen is absoluut niet nodig, de reizigers met een beperking zullen altijd melden in hoeverre je hen als medereiziger kan helpen. Zij kennen hun eigen kunnen natuurlijk het beste en helpen jou op die manier ook. Het is een echte wisselwerking.
Partners
Deze reis werd samen met Hannibal, KVG en Joker georganiseerd.
Hannibal is een initiatief van JKVG vzw, een organisatie van jongeren met en zonder beperking uit heel Vlaanderen. Meer dan 250 vrijwilligers en 3 stafmedewerkers zetten zich vol goesting in om kinderen en jongeren met een beperking een fijne vakantie te bezorgen.
De Katholieke Vereniging Gehandicapten is een vereniging voor personen met een handicap en hun omgeving, die gedragen wordt door vrijwilligers en beroepskrachten met en zonder handicap. Hun doel is het bouwen aan een toegankelijke en inclusieve samenleving.
Karavaan is er voor iedereen die graag vreemdgaat: we houden ons bezig met duurzaam reizen, leiden reisbegeleiders op, begeleiden avontuurlijke groepsreizen van Joker en Go-26 en organiseren dichter bij huis het hele jaar door minitrips, (inter) culturele en ontspannende activiteiten.
Joker is een duurzame reisorganisatie die wereldwijd avontuurlijke groepsreizen aanbiedt