Wil jij deze zomer op een fantastische locatie een documentaire draaien rond een interessant, maatschappelijk thema? Je krijgt er een drieweeks avontuur, een toffe bende medereizigers én de kans om je docu aan +1000 bezoekers te tonen op onze reisbeurs, zomaar bij! Buitenkansje? Absoluut.

Als Sustainable Storyteller ga je mee op Joker-groepsreis naar Guatemala & Honduras van 16 juli t.e.m. 6 augustus om er een boeiende docu te draaien rond eerlijke prijzen & faire fooien. Vooral tijdens het verblijf in de ViaVia in Copán neemt je reportersinstinct het over en breng je hun werking in beeld. Welke principes hanteren zij rond dit thema? Hoe maken ze een verschil? Hoe kunnen anderen hun voorbeeld volgen? Je docu licht dit toe en maakt kijkers bewust van de impact van hun handelingen als toerist.

Wie zoeken we?

Een enthousiaste filmmaker (18 t.e.m. 26 jaar) met:

 • Videoskills: Je ervaring hiervoor kan komen uit je studies, stages, werk, hobby ...
 • People skills: Je bent een groepsbeest en gaat met plezier drie weken met een groep op reis.
 • Een echte speurneus: Inhoudelijk wil je het volledige verhaal te weten komen. Je gaat op onderzoek en interviewt maar al te graag.
 • Een vlotte tong, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Een duurzaam hart: duurzaamheid boeit je op ecologisch, menselijk en economisch vlak. Dat idee wil je mee naar buiten brengen.
 • Tijd voor, op en na de reis: om je voor te bereiden, te filmen en achteraf te monteren.
 • Flexibiliteit: Noodzakelijk op reis wanneer een busje in panne valt, het weer tegenzit, je culturele verschillen niet meteen kan plaatsen … Je laat de moed niet zakken.
 • Eigen filmmateriaal. Wij zorgen ervoor dat je materiaal verzekerd is op reis.
 • Veel reisgoesting en zin voor avontuur!

Wat wordt er van je verwacht?

Concreet gaat het om twee video's die je gaat maken:

 • Een documentaire van ongeveer 10 minuten over het thema 'eerlijke prijzen & faire fooien'
 • Een korte trailer van max. 30 seconden voor op social media, om mensen uit te nodigen voor de première op onze Landencocktail.

Verder is je aanwezigheid vereist op:

 • De reis natuurlijk! De groepsreis Guatemala & Honduras Go-26 gaat door van 16/07 tot 6/08.
 • De bijbehorende vertrekvergadering van de reis. Je leert er kort voor vertrek je reisgenoten kennen.
 • Twee gesprekken voor, en twee gesprekken na je reis, op ons hoofdkantoor in Mechelen. Voor je reis bespreken we je voorbereiding, terwijl we na je reis je opdracht samen bekijken en feedbacken. De data spreken we hiervoor samen af.
 • Het toonmoment. Tijdens onze Landencocktail op 10/12 kan je jouw documentaire trots tonen aan het grote publiek!

Om je opdracht te maken, wordt je volledige reis door ons vergoed. Je uitgaven ter plaatse betaal je eerst zelf, maar krijg je ook van ons terugbetaald nadat je je video's hebt opgeleverd (maximaal het reisbudget dat wordt vermeld op de Joker-website).

Hoe kan je je kandidaat stellen?

Vul ten laatste 14 april 2023 het formulier hieronder in. Bij Boodschap vertel je ons waarom jij dé videoreporter moet zijn: wat is jouw ervaring? Welke band heb je met het thema of het land? Waarom wil je dit doen?

Stuur zeker ook een link naar enkele video’s die je zelf gemaakt hebt! Heb je er geen online staan? Dan kan je WeTransfer gebruiken om een downloadlink te maken voor een video op jouw computer.

In de week van 17 april krijg je van ons te horen of we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Succes!

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar Siska op siska@karavaan.be of bel op 015 407 580, zij helpt je graag verder.

Fair Trade Reporter 2019

In 2019 stuurden we ook al eens een videoreporter op pad. Roselien de Nijs trok toen als Fair Trade Reporter naar Oeganda om er de Entwiga Community in beeld te brengen. Het geld dat we daar besteden aan souvenirs en tours, gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking en iedereen krijgt een eerlijk deel. Bekijk hieronder de documentaire die zij toen maakte: