Wil jij deze zomer op een fantastische locatie een documentaire draaien rond een interessant, maatschappelijk thema? Je krijgt er een drieweeks avontuur, een toffe bende medereizigers én de kans om je docu aan +1000 bezoekers te tonen op onze reisbeurs, zomaar bij! Buitenkansje? Absoluut.

Als Sustainable Storyteller ga je mee op Joker-groepsreis naar Indonesië van 19 juli t.e.m. 8 augustus om er een boeiende docu te draaien rond homestays: overnachtingen bij mensen thuis. Vooral tijdens het verblijf in de ViaVia in Yogyakarta neemt je reportersinstinct het over en breng je hun werking in beeld. Welke principes hanteren zij rond dit thema? Hoe maken ze een verschil? Hoe kunnen anderen hun voorbeeld volgen? Je docu licht dit toe en maakt kijkers bewust van de impact van hun handelingen als toerist.

Wie zoeken we?

Een enthousiaste filmmaker (18 t.e.m. 26 jaar) met:

 • Videoskills: Je ervaring hiervoor kan komen uit je studies, stages, werk, hobby ...
 • People skills: Je bent een groepsbeest en gaat met plezier drie weken met een groep op reis.
 • Een echte speurneus: Inhoudelijk wil je het volledige verhaal te weten komen. Je gaat op onderzoek en interviewt maar al te graag.
 • Een vlotte tong, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Een duurzaam hart: duurzaamheid boeit je op ecologisch, menselijk en economisch vlak. Dat idee wil je mee naar buiten brengen.
 • Tijd voor, op en na de reis: om je voor te bereiden, te filmen en achteraf te monteren.
 • Flexibiliteit: Noodzakelijk op reis wanneer een busje in panne valt, het weer tegenzit, je culturele verschillen niet meteen kan plaatsen … Je laat de moed niet zakken.
 • Eigen filmmateriaal. Wij zorgen ervoor dat je materiaal verzekerd is op reis.
 • Veel reisgoesting en zin voor avontuur!

Wat wordt er van je verwacht?

Concreet gaat het om twee video's:

 • Een documentaire van ongeveer 10 minuten over het thema 'homestays': hoe maak je van je overnachting bij een familie een unieke ervaring voor jezelf en de familie die hun thuis openstelt voor jou?
 • Een korte trailer van max. 30 seconden voor op social media, om mensen uit te nodigen voor de première op onze Landencocktail in december.

Verder is je aanwezigheid vereist op:

 • De reis natuurlijk! De groepsreis Indonesië Go-26 gaat door van 19/07 tot 8/08.
 • De bijbehorende vertrekvergadering van de reis. Je leert er kort voor vertrek je reisgenoten kennen.
 • Twee gesprekken voor, en twee gesprekken na je reis, op ons hoofdkantoor in Mechelen. Voor je reis bespreken we je voorbereiding, terwijl we na je reis je opdracht samen bekijken en feedbacken. De data spreken we hiervoor samen af.
 • Het toonmoment. Tijdens onze Landencocktail op 8/12 kan je jouw documentaire trots tonen aan het grote publiek!

Om je opdracht te maken, wordt je volledige reis door ons vergoed. Je uitgaven ter plaatse betaal je eerst zelf, maar krijg je ook van ons terugbetaald nadat je je video's hebt opgeleverd (maximaal het reisbudget dat wordt vermeld op de Joker-website).

Hoe kan je je kandidaat stellen?

Stuur ten laatste 21 april 2024 een mail naar onze communicatieverantwoordelijke Siska. Vertel ons waarom jij dé videoreporter moet zijn: wat is jouw ervaring? Welke band heb je met het thema of het land? Waarom wil je dit doen?

Stuur zeker ook een link naar enkele video’s die je zelf gemaakt hebt! Heb je er geen online staan? Dan kan je WeTransfer gebruiken om een downloadlink te maken voor een video op jouw computer.

In de week van 22 april krijg je van ons te horen of we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek, dat zal doorgaan op 29 of 30 april. Succes!

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar Siska op siska@karavaan.be of bel op 015 407 580, zij helpt je graag verder.

Resultaat van onze Sustainable Storyteller van 2023

In 2023 stuurden we Marlies op pad naar Guatemala & Honduras om een docu te maken over ‘Eerlijke prijzen & Faire fooien’. Ze interviewde er haar medereizigers, lokale gidsen en Geert Van Vaeck, uitbater van het ViaVia Joker Reiscafé in Copàn. Met zeer veel trots, en evenveel dankbaarheid aan Storyteller Marlies, stellen we hier de docu aan je voor!