Hoe word je reisbegeleider bij Karavaan?

Ieder jaar start een nieuwe opleidingscyclus tot reisbegeleider. Verspreid over twee jaar bestaat de opleiding uit verschillende vormingsmomenten en twee reizen van minstens 14 dagen. De opleiding is ervaringsgericht en zet in op je eigen ervaring en kennis.

Hoe selecteren wij onze reisbegeleiders?

Je vult vooraf een vragenlijst in. Op basis hiervan krijg je feedback van ons en hopen we je uit te nodigen voor het selectieweekend. Tijdens dit weekend evalueren wij of je uit het juiste hout gesneden bent om reizen van Joker en Karavaan te begeleiden. Deelnemen aan het selectieweekend garandeert dus niet je deelname aan de opleiding. Zet je beste beentje voor en blijf altijd jezelf!

Toelatingsvoorwaarden

Om deel te nemen aan het selectieweekend moet je aan deze voorwaarden voldoen:

 • Talenkennis: vloeiend Nederlands en vlot Engels
 • Je herkent je in het profiel van de reisbegeleider en je kunt dit aantonen
 • Goede fysieke conditie.
 • Tijdsinvestering: je vrijmaken voor alle opleidingsonderdelen.
 • Lid zijn van Karavaan

Karavaan is een landelijk georganiseerde jeugdvereniging, erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Onze basisopleiding focust dan ook op jeugd en jongeren.

Voor het begeleiden van een Joker-groepsreis tijdens je opleiding is maturiteit nodig. Om je kandidaat te stellen, dien je daarom minstens 23 jaar oud te zijn op het het moment dat het selectieweekend plaatsvindt. Ben je 31 jaar of ouder? Dan kan je je kandidaat indien je in de laatste vijf jaar aantoonbare en relevante ervaring hebt:

 • met het begeleiden van groepen jongeren in hun vrije tijd of tijdens activiteiten van het jeugdwerk.
 • of het aansturen van teams, in meerderheid jongeren, in een professionele omgeving.

Je vult als kandidaat de selectiefiche in, waarin al deze elementen behandeld worden.

Belangrijke data

Elk jaar start een nieuwe opleidingscyclus tot reisbegeleider. De eerstvolgende* begint met het selectieweekend van 23 - 25 september 2022. Ben je geselecteerd? Dan begint je avontuur pas echt! Hou alvast onderstaande data vrij in je agenda voor deze opleidingsmomenten:

 • Eerste opleidingsjaar: 2 - 6 november 2022, 14 - 15 januari 2023, 11 - 12 maart 2023, 6 - 7 mei 2023
 • Tweede opleidingsjaar: 4 - 5 november 2023, 12 - 14 januari 2024, 9 - 10 maart 2024, 3 - 5 mei 2024

Na je eerste jaar, mag je al tijdens het reisseizoen van 2023 je eerste Joker-groepsreis begeleiden. Na je tweede jaar begeleid je tijdens het reisseizoen van 2024 je tweede Joker-groepsreis. Beide reizen zijn min. 14 dagen en maken onderdeel uit van je opleiding tot reisbegeleider.

*Let op, de deadline om je kandidaat te stellen voor deze cyclus is voorbij. Schrijf je in op onze K-mail en volg onze social media kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn) om op de hoogte te blijven van de volgende opleidingscyclus!

Hoeveel kost de opleiding reisbegeleider?

Deelname aan het selectieweekend kost €95*.

De daaropvolgende opleiding zelf is gratis. Ze wordt grotendeels door ervaren reisbegeleiders gegeven, op vrijwillige basis. Jij betaalt enkel de kosten voor accommodatie, maaltijden en externe sprekers. Deze bedragen voor het 1ste opleidingsjaar €477*. Daarvoor krijg je zoals hierboven beschreven één vijfdaagse en drie plezante weekends met een toffe bende reisbegeleiders! In ruil voor jouw engagement betalen wij je reiskosten en onkosten ter plaatse, zowel tijdens de reizen die bij je opleiding horen, als je latere reizen als Karavaan-reisbegeleider!

Om een reis te kunnen begeleiden zal je ook een attest moeten voorleggen van een EHBO basiscursus. Volg je deze cursus graag bij Karavaan, dan betaal je hiervoor €118*. Volg je deze liever bij een andere opleidingsverstrekker? Dan kan dat natuurlijk ook.

Je krijgt hiervoor een vrijstelling als je een bachelor hebt in de verpleegkunde met relevante ervaring of als je een erkende arts of arts-specialist bent. Ook deze attesten komen in aanmerking:

 • Een attest van de cursus bedrijfshulpverlening van minimum 16u.
 • Een attest van de cursus eerste hulp en de cursus helper bij het Rode Kruis: 2 keer 12 u vorming + examen. Dit attest is 5 jaar geldig.
 • Attesten hulpverlening van een beroepsopleiding, bv. politie, brandweer of civiele bescherming.

Het tweede opleidingsjaar bevat 4 weekends en komt op €385*.

Indien de betaling een probleem vormt, zoeken we graag samen een oplossing! Contacteer onze coördinator: gerd.vertommen@karavaan.be.

*Prijzen zijn onder voorbehoud
*Sommige gemeenten/steden betalen (een stukje van) het inschrijvingsgeld van onze opleiding terug, maar elke plaats heeft hier zijn eigen procedures en voorwaarden voor, die bovendien jaarlijks kunnen veranderen. De kaart op deze website geeft je alvast een basisoverzicht, maar staat steeds onder voorbehoud. Wil je dus zeker zijn? Neem dan rechtstreeks contact op met de jeugddienst van de stad/gemeente waar je gedomicilieerd bent om te checken of jij recht hebt op terugbetaling.