De Fair Trade Reporter gaat mee op de Joker-groepsreis naar Indonesië met vertrek op 12 juli en schiet gaandeweg een boel beelden om een mooie aftermovie te maken. Wanneer hij ter plaatse is in de ViaVia in Yogyakarta, neemt zijn reportersinstinct het over en gaat hij aan de slag met het serieuzere werk. In een korte docu breng hij de Fair Trade werking van de ViaVia in beeld. Hoe maken zij de Fair Trade principes waar? Welke projecten worden hiermee ondersteund?

De ViaVia organiseert ook homestays in en rond Yogyakarta. Dit vormt een tweede aspect: breng in beeld hoe een homestay eraan toe gaat. Hoe kan je je hier op voorbereiden? Wat ís een homestay eigenlijk?

Wie zoeken we?

Een enthousiaste filmmaker tot en met max 26 jaar met:

 • Videoskills: Je kan op vele manieren al ervaring hebben: als student, vlogger, op werk, …
 • Een echte speurneus: Ook inhoudelijk wil je het volledige verhaal te weten komen. Je gaat op onderzoek en vindt het niet erg om mensen te interviewen.
 • Een vlotte tong, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Veel reisgoesting en zin voor avontuur! Onze slogan is niet voor niets Blijvend Onderweg.
 • Een duurzaam hart: het thema duurzaamheid boeit je in al haar facetten: op ecologisch, menselijk en economisch vlak. Je wilt dit mee naar buiten dragen.
 • Tijd voor, op én na de reis: om je voor te bereiden, te filmen en achteraf te monteren.
 • Een rekbare Stretch zone: Reizen is niet altijd gemakkelijk en vraagt behoorlijk wat flexibiliteit. Een busje dat in panne valt, slecht weer, culturele verschillen die je in eerste instantie niet meteen kan plaatsen… Je laat de moed niet zakken!
 • People skills: je bent een groepsbeest. En dat is maar goed ook want je gaat drie weken met een groep op reis.
 • Eigen filmmateriaal: we zorgen wel dat je materiaal verzekerd is op reis.

Het gaat over vier video's

 • Een after movie van de reis zelf
 • Een reportage over het fair trade-project van de ViaVia Yogyakarta
 • Een reportage over de homestays die zij organiseren
 • Een korte trailer om mensen uit te nodigen voor de première in de Week van de Fair Trade

Praktisch

De Fair Trade Reporter trekt op reis naar Indonesië met Joker Go-26! De reis loop van12 juli tot en met 1 agustus maar indien nodig kan de reporter enkele dagen langer ter plaatse blijven om zeker alles juist in beeld te brengen.

Enkele weken voor vertrek wordt er een vertrekvergadering georganiseerd waar je ook op aanwezig bent. Je leert er jouw reisbegeleider en reisgenoten kennen.

Op voorhand kom je samen met Karavaan, Joker en jouw reisbegeleider in Mechelen. We spreken hiervoor samen een datum af.

De Fair Trade Reporter krijgt zijn volledige reis vergoed van Karavaan en het Trade for Development Centre, in het kader van de Week van de Fair Trade. Ook de uitgaven ter plaatse wordt terugbetaald na oplevering van de video’s (maximaal het budget, vermeld op de website van Joker.)

Na de reis heb je nog voldoende tijd om je video's te monteren. Je werkt hiervoor nauw samen met Karavaan. Het eerste dat je klaarmaakt is een trailer voor jouw documentaire. Met die trailer kunnen we de uitnodiging uitsturen voor de première die zal plaats vinden in de week van 5 oktober 2020, de Week van de Fair Trade.

Voorproevertje van Indonesië Go-26

Iets voor jou?

Vul onderstaand formulier in. Bij Boodschap vertel je ons waarom jij dé Fair Trade Reporter moet zijn: wat is jouw ervaring? Welke band heb je met het thema of het land? Waarom wil je dit doen?

Talenkennis? Zeker vermelden!

Deel zeker een link naar één of twee video’s die je zelf verwezenlijkt hebt. Heb je er geen online staan? Dan kan je WeTransfer gebruiken om een downloadlink te maken voor een video op jouw computer.

Vragen? Neem contact op met Jonathan Cooman op jonathan.cooman@karavaan.be.

Fair Trade Reporter 2019

Roselien de Nijs trok in 2019 als Fair Trade Reporter op pad om de Entwiga Community in Oeganda in beeld te brengen! Het geld dat we daar besteden aan souvenirs en tours, gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking en iedereen krijgt een eerlijk deel.