Onderweg naar samen zijn: Waar is Carla?

We lanceren opnieuw een corona-proof activiteit, deze keer exclusief voor vrijwilligers, i.s.m. de studenten van Thomas More:

"Zin in een gepimpte wandeling in een groepje van vier? Schrijf je dan zeker in voor deze dag vol plezier!

Speciaal voor jullie, de vrijwilligers van Karavaan, organiseren wij, vijf studenten sociaal werk aan Thomas More Geel een leuke activiteit. Deze omvat een wandeling van ca. 18km en een afvaart van de Nete met de kajak van ca. 7km op zaterdag 17 april. We vertrekken aan Herentals station en komen aan in Vorselaar aan de kerk. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling om Carla terug te vinden. Dit doe je door onderweg tips te verzamelen. Let op! In je groepje zit een saboteur!

Inschrijven doe je in de Gloria. Je kiest een tijdslot en op basis hiervan wordt je groep van vier samengesteld. Vertrekken kan vanaf 8:30u tem 11:00u. Wij voorzien ook wat lekkers voor onderweg. Dit alles voor €15.

Hebben jullie er al zin in? Wij wel, tot snel!"

Reizen begeleiden in 2021

Door de pandemie zullen reizen anders verdeeld worden dan we gewoon zijn. Dit is een tijdelijke maatregel. Van zodra alles weer wat normaliseert zullen wij opnieuw een grote reisverdeling en mini-Landencocktail organiseren.

  • Je leest alles over de manier waarop we reizen verdelen én je vindt de openstaande reizen bij de Quick Links in de Gloria. Log hier in.

Joker ging aan de slag om alvast zoveel mogelijk vragen te beantwoorden i.v.m. groepsreizen in coronatijden.

Groepsreizen in 2021: enkele vormingen die je niet wilt missen

We lanceren 4 vormingsmomenten om ervoor te zorgen dat jij straks met een gerust hart op reis kunt vertrekken met je groep.

  • Reizen begeleiden in coronatijden: Hoe moet je hier nu mee omgaan in je reisvoorbereiding? Met welke financiële en/of groepsdynamische gevolgen zullen we op reis geconfronteerd worden? Hoe zal onze vertrekvergadering eruit zien? We proberen samen een antwoord te bieden op onder andere deze vragen. Deze vorming gaat twee keer door, op donderdagavond 25 maart en zaterdagochtend 3 april.
  • Vragenuurtje Bingo: Bingospecialist Jonathan gaat tijdens dit uur met al je vragen over Bingo aan de slag. Enige voorkennis over Bingo is handig, bekijk gerust de tutorial eens. Deze vorming gaat door op dinsdagavond 6 april.
  • Vragenuurtje financiën: We gaan aan de slag met de financiële vragen die er leven in de groep. Het kan een vraag zijn over het financiële gedeelte tijdens je voorbereiding, maar ook over werken met de financiële App Settle up. Deze vorming gaat door op maandagavond 12 april.

Ja kan je hiervoor inschrijven in de Gloria.

Vorming Voor Vier

Voorlopig kunnen we nog geen fysieke vorming geven... We bieden wel graag een platform aan om veilig in openlucht aan uitwisseling te doen, maximaal met vier, altijd met respect voor de huidige coronamaatregelen.

Nood aan vorming rond een bepaald onderwerp?

Of wil je van gedachten wisselen met andere begeleiders? Reserveer dan hier een plekje door je naam te noteren met een richtdatum en onderwerp. Andere begeleiders kunnen aansluiten of je kan zelf op zoek naar andere begeleiders die mee op stap willen en geïnteresseerd zijn in vorming of uitwisseling rond dit onderwerp.

Heb je als reisbegeleider genoeg kennis over het onderwerp?

Stel dan voor om met z'n allen op stap te gaan! Je kan eventueel op voorhand online afspreken om te bepalen waarover jullie het willen hebben en om concretere afspraken te maken.

Video On Demand: de Virtual Alternative Tours

Veel hebben we er nog niet gevonden maar hier en daar ontdekken we toch voordelen aan de hele Corona-crisis. Wat ons betreft is de nauwere samenwerking binnen het Joker ViaVia Netwerk er eentje van. Om ook in tijden van reisbeperkingen onze blik op de wereld wijd open te houden doen we beroep op de ViaVia reiscafés. In de vorm van ‘Virtual Alternative Tours’ reizen we de wereld rond. Tijdens zo’n tour interviewt een Karavaanvrijwilliger de mensen van de ViaVia om te ontdekken wat er speelt en hoe het met hen gesteld is. We trokken al naar Copan in Honduras, naar Yogyakarta in Indonesia, naar Entebbe in Oeganda, Marrakesh in Marokko en naar Kigali in Rwanda.

We hebben van elke tour een opname gemaakt en stellen deze ter beschikking in het kader van de fundraiser voor de ViaVia’s. Wil jij een opname van één of meer van de tours bekijken op een zelf gekozen tijdstip? Dat kan. Mail naar An, vertel haar welke opname je graag ontvangt en stort 10 euro met vermelding ‘opname tour xxx (Copan of Yogya of …)’ op de rekening van Karavaan BE80 0680 7343 4077. Wij storten alle centen integraal door naar de ViaVia’s.

Wil jij een handje helpen om de groepsreizen en Joker terug on track te krijgen?

Joker organiseert een boel infosessies over groepsreizen in 2021. Deel jij ze met je achterban? Als begeleider kan je een ambassadeursrol vervullen die op termijn een groot verschil kan maken! Je kan deze sitesdelen op de sociale media:

We vieren feest! Maar hoe?

Dat we 50 jaar worden begot! We hebben al een leuk teampje samen om te brainstormen over deze feestelijkheden maar er is plaats voor meer vrijwilligers. Je kan je inschrijven in de Gloria.

Uitnodiging Algemene vergadering

Graag nodigen we jullie uit voor onze statutaire AV van Karavaan vzw die doorgaat op dinsdag 16 maart om 19.30u via zoom.

EHBO in 2021

Ook in 2021 organiseren we volop bijscholingen. De eerste 2 zijn al succesvol gelanceerd en volzet. Maar no worries, er zijn genoeg mogelijkheden voor iedereen.

In het voorjaar organiseren we nog een 5-tal bijscholingen in maart en mei. Indien nodig worden deze vormingen omgeschakeld naar online vormingen.

In de zomer en het najaar hopen we dat we enkel fysieke bijscholingen (een 14-tal) kunnen organiseren, zodat de nodige vaardigheden ingeoefend kunnen worden. Deze bijscholingen gaan door op een weekend in Destelheide of de Hoge Rielen, maar we streven er ook naar om bijscholingen in jouw regio te organiseren.

Online bijscholingen

2020 was een uitzonderlijk jaar, waar we noodgedwongen moesten overschakelen op digitale vormingen. Niet altijd evident, want sommige EHBO-inhouden gaan gepaard met noodzakelijk in te oefenen handelingen, dus die vormingen konden niet aan bod komen. Ook 4 uur gekluisterd achter een scherm zitten, is best wel intensief. Daarenboven bestaat er op dit moment geen wettelijk kader om EHBO-vormingen online te mogen organiseren.
We gaan deze piste wel verder verkennen. Want we willen in de toekomst/post-corona de mogelijkheid bieden aan begeleiders (vb. wonend in het buitenland) om een EHBO-vorming online te volgen.

Basiscursus

In maart zouden we 2 basiscursussen organiseren, maar die hebben we geannuleerd. We gaan er alles aan doen om de gedupeerden zo goed voorbereid mogelijk op reis te laten vertrekken, ook EHBO-gewijs.

Ter opfrissing kan je het EHBO-verhaal nog eens nalezen in de Gloria.

Hoe ziet het opleidingsjaar eruit?

In de strijd tegen Corona moeten we alle fysieke opleidingen in 2020 annuleren, verschuiven of digitaliseren. Voor zoveel mogelijk opleidingen ontwikkelen we een aantrekkelijk online alternatief.

  • De EHBO-bijscholingen zullen online doorgaan.
  • De Virtual Alternative Tours houden je verbonden met onze bestemmingen en ViaVia’s
  • We ontwikkelen nog extra boeiende en interactieve onlinevormingen

Welke activiteiten voor begeleiders komen er aan?

Karavaan organiseert activiteiten voor en door begeleiders! In de activiteitenkalender herken je ze aan het label “Voor Karavaanvrijwilligers”. Je kan hiervoor altijd terecht op de Gloria bij kalender!