Fietsen we samen naar Moskou en terug?

Karavaan bestaat 50 jaar! En dat begon allemaal met een vriendenreisje van Brussel naar Moskou door Bob Elsen, de oprichter van Karavaan en Joker, goed voor 2500km. Fietsen we samen naar Moskou en terug? De ideale gelegenheid om nog eens met andere reisbegeleiders in het écht af te spreken of te leren kennen!

We verzamelen de foto's en bundelen jullie avonturen in een aftermovie en fotoboek met vermelding van streek en rit, van zodra we samen 5000 kilometers hebben verzameld! Je kiest zelf helemaal waar je wilt gaan fietsen. We fietsen niet werkelijk naar Moskou ;-) Zo heb jij straks allemaal fietstips, verzameld door Karavaanbegeleiders.

Hoe gaat het te werk?

Heel simpel! Verzamel enkele begeleiders, registreer je rit in de Excel die je tussen de Quick Links in de Gloria vindt, spring de fiets op, trek onderweg leuke foto's om de rit in beeld te brengen. Nadien geef je in de Excel op welke rit je gedaan hebt, hoeveel kilometers dat zijn (per persoon) en met wie je fietste.
De foto's laad je op in de Facebook-groep De fietskaravaan of stuur je per mail naar info@karavaan.be.

Wij bundelen al jullie fietsavonturen, routes, foto's en tips in een bundel die we jullie (digitaal) nasturen.

Reizen begeleiden in 2021

Door de pandemie zullen reizen anders verdeeld worden dan we gewoon zijn. Dit is een tijdelijke maatregel. Van zodra alles weer wat normaliseert zullen wij opnieuw een grote reisverdeling en mini-Landencocktail organiseren.

  • Je leest alles over de manier waarop we reizen verdelen én je vindt de openstaande reizen bij de Quick Links in de Gloria. Log hier in.

Joker ging aan de slag om alvast zoveel mogelijk vragen te beantwoorden i.v.m. groepsreizen in coronatijden.

Video On Demand: de Virtual Alternative Tours

Veel hebben we er nog niet gevonden maar hier en daar ontdekken we toch voordelen aan de hele Corona-crisis. Wat ons betreft is de nauwere samenwerking binnen het Joker ViaVia Netwerk er eentje van. Om ook in tijden van reisbeperkingen onze blik op de wereld wijd open te houden doen we beroep op de ViaVia reiscafés. In de vorm van ‘Virtual Alternative Tours’ reizen we de wereld rond. Tijdens zo’n tour interviewt een Karavaanvrijwilliger de mensen van de ViaVia om te ontdekken wat er speelt en hoe het met hen gesteld is. We trokken al naar Copan in Honduras, naar Yogyakarta in Indonesia, naar Entebbe in Oeganda, Marrakesh in Marokko en naar Kigali in Rwanda.

We hebben van elke tour een opname gemaakt en stellen deze ter beschikking in het kader van de fundraiser voor de ViaVia’s. Wil jij een opname van één of meer van de tours bekijken op een zelf gekozen tijdstip? Dat kan. Mail naar An, vertel haar welke opname je graag ontvangt en stort 10 euro met vermelding ‘opname tour xxx (Copan of Yogya of …)’ op de rekening van Karavaan BE80 0680 7343 4077. Wij storten alle centen integraal door naar de ViaVia’s.

Wil jij een handje helpen om de groepsreizen en Joker terug on track te krijgen?

Joker organiseert een boel infosessies over groepsreizen in 2021. Deel jij ze met je achterban? Als begeleider kan je een ambassadeursrol vervullen die op termijn een groot verschil kan maken! Je kan deze sitesdelen op de sociale media:

EHBO in 2021

Ook in 2021 organiseren we volop bijscholingen. De eerste 2 zijn al succesvol gelanceerd en volzet. Maar no worries, er zijn genoeg mogelijkheden voor iedereen.

In het voorjaar organiseren we nog een 5-tal bijscholingen in maart en mei. Indien nodig worden deze vormingen omgeschakeld naar online vormingen.

In de zomer en het najaar hopen we dat we enkel fysieke bijscholingen (een 14-tal) kunnen organiseren, zodat de nodige vaardigheden ingeoefend kunnen worden. Deze bijscholingen gaan door op een weekend in Destelheide of de Hoge Rielen, maar we streven er ook naar om bijscholingen in jouw regio te organiseren.

Online bijscholingen

2020 was een uitzonderlijk jaar, waar we noodgedwongen moesten overschakelen op digitale vormingen. Niet altijd evident, want sommige EHBO-inhouden gaan gepaard met noodzakelijk in te oefenen handelingen, dus die vormingen konden niet aan bod komen. Ook 4 uur gekluisterd achter een scherm zitten, is best wel intensief. Daarenboven bestaat er op dit moment geen wettelijk kader om EHBO-vormingen online te mogen organiseren.
We gaan deze piste wel verder verkennen. Want we willen in de toekomst/post-corona de mogelijkheid bieden aan begeleiders (vb. wonend in het buitenland) om een EHBO-vorming online te volgen.

Basiscursus

In maart zouden we 2 basiscursussen organiseren, maar die hebben we geannuleerd. We gaan er alles aan doen om de gedupeerden zo goed voorbereid mogelijk op reis te laten vertrekken, ook EHBO-gewijs.

Ter opfrissing kan je het EHBO-verhaal nog eens nalezen in de Gloria.

Hoe ziet het opleidingsjaar eruit?

In de strijd tegen Corona moeten we alle fysieke opleidingen in 2020 annuleren, verschuiven of digitaliseren. Voor zoveel mogelijk opleidingen ontwikkelen we een aantrekkelijk online alternatief.

  • De EHBO-bijscholingen zullen online doorgaan.
  • De Virtual Alternative Tours houden je verbonden met onze bestemmingen en ViaVia’s
  • We ontwikkelen nog extra boeiende en interactieve onlinevormingen

Welke activiteiten voor begeleiders komen er aan?

Karavaan organiseert activiteiten voor en door begeleiders! In de activiteitenkalender herken je ze aan het label “Voor Karavaanvrijwilligers”. Je kan hiervoor altijd terecht op de Gloria bij kalender!