Hoe word je reisbegeleider bij Karavaan?

Ieder jaar start een nieuwe opleidingscyclus tot reisbegeleider. Deze opleiding duurt 2 jaar en wordt gespreid over verschillende vormingsweekends en 2 stagereizen. De opleiding verloopt modulair.

Hoe selecteren wij onze reisbegeleiders?

Je vult vooraf een vragenlijst in. Op basis hiervan krijg je feedback van ons en hopen we je uit te nodigen voor het Selectieweekend. Tijdens dit weekend evalueren wij of je uit het juiste hout gesneden bent om reizen van Joker en Karavaan te begeleiden. Deelnemen aan het Selectieweekend garandeert dus niet je deelname aan de opleiding. Zet je beste beentje voor en blijf altijd jezelf!

Toelatingsvoorwaarden

Om deel te nemen aan het selectieweekend moet je aan deze voorwaarden voldoen:

 • Leeftijd: tussen 23 en 40 jaar. (*)
 • Talenkennis: vloeiend Nederlands en vlot Engels.
 • Goede fysieke conditie.
 • De vragenlijst invullen voor 15 augustus.
 • Tijdsinvestering: je vrijmaken voor alle opleidingsonderdelen.
(*) Karavaan is een landelijk georganiseerde jeugdvereniging erkend door de Vlaamse overheid. Onze vereniging valt onder de categorie Jeugdwerk. Daarom moeten wij een maximumleeftijd hanteren. Deze maximumgrens geldt enkel om te starten met onze opleiding, niet om reizen te begeleiden. De minimumleeftijd is er om enige ervaring en maturiteit te garanderen op een Joker-groepsreis.

Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich aanmelden voor het Selectieweekend via de vragenlijst. Als het maximum deelnemersaantal bereikt is, krijgen -31-jarigen voorrang omdat Karavaan een Landelijke Jeugdvereniging is, erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.
Wie hierdoor uit de boot valt komt op een reservelijst terecht.

Belangrijke data

 • 18 - 19 november 2017: Selectieweekend

Ben je geselecteerd? Dan begint je avontuur nu echt! Hou alvast onderstaande data vrij in je agenda voor het eerste opleidingsjaar:

 • 9 - 10 december 2017
 • 20 - 21 januari 2018
 • 24 - 25 februari 2018*
 • 24 - 25 maart 2018
 • 5 - 6 mei 2018
(*) Heb je een vrijstelling voor de EHBO basiscursus of volg je de cursus liever bij een andere opleidingsverstrekker bij jou in de buurt? Dan valt dit weekend weg voor jou.

Het begeleiden van twee stagereizen van minimum 14 dagen maakt ook deel uit van je opleiding. De opleiding wordt afgerond eind 2019.

Hoeveel kost de opleiding reisbegeleider?

De opleiding zelf is gratis. Ze wordt grotendeels door ervaren reisbegeleiders gegeven, op vrijwillige basis. De kosten voor accommodatie, maaltijden, overnachtingen en externe sprekers betaal je wel zelf. De kosten voor het 1ste opleidingsjaar bedragen maximaal € 415*. Heb je een vrijstelling voor de EHBO basiscursus of volg je deze liever bij een andere opleidingsverstrekker in je buurt? Dan betaal je € 103 minder. Prijzen kunnen aangepast worden bij aanvang van het 2de opleidingsjaar.

*Het betaalde inschrijvingsgeld wordt onder geen enkel beding terugbetaald.

Indien de betaling een probleem vormt, zoeken we samen een oplossing. Contacteer de coördinator van Karavaan: gerd.vertommen@karavaan.be.