vrijdag 20 oktober 2017 - zaterdag 4 november 2017

Locatie: Mexico

Prijs: € 2764

Inschrijven tot: 20 augustus 2018

Minimum 6 Deelnemers , Maximum 12 Deelnemers
Enkel voor jongeren (-31j)
Beschikbaar

Ter info: inschrijven voor een activiteit doe je via onze database ‘Gloria’. Zodra je op de knop inschrijven klikt, kom je op onze database terecht. Meld je aan of registreer je, pas dan kan je inschrijven.

Inschrijven

Op twee weken maken we onze reis van de Caraïbische kust naar Mexico City. Onderweg genieten we van de weelderige natuur en cenotes in Yucatan, de gastvrijheid in San Cristobal de las casas, en de vergezichten van de sierras rond Oaxaca. We nemen onze tijd voor het serieuze werk: in verschillende workshops onderweg leer je eerst je camera kennen en krijg je de beginselen van storytelling mee. Wil je filmen, trek je liever foto’s of kruip je liever in je pen? Er is ruimte voor elke discipline!

Dit is een activiteit in samenwerking The Caravan’s Journal, een storytelling collectief uit Gent. Zij trokken eerder onder meer naar Myanmar, Griekenland, Israel & Palestina. Volg hen op Facebook en maak kennis met hun indrukwekkend werk.

Praktisch

Vertrekvergadering

Er zal enkele weken op voorhand een vertrekvergadering plaatsvinden waar je jouw reisgenoten en begeleiders leert kennen. We maken er belangrijke praktische afspraken en je kan er terecht met al je vragen. We laten je zo snel mogelijk weten waar en wanneer deze zal plaatsvinden.

Inbegrepen in de basisprijs

De basisprijs bedraagt €1950. Daarin zit het volgende inbegrepen:

 • Lijnvluchten Brussel – Cancun
 • Lijnvluchten Mexico City - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaanlidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • Workshops van The Caravan’s Journal
 • KBC-reisbijstand: 1% korting op de basisprijs indien je deze verzekering niet neemt. Let op: een reisbijstandsverzekering is wel verplicht om deel te nemen aan deze reis.

We raden je aan om ook een bagage en annulatieverzekering te nemen. Je hebt ten slotte ook je camera en laptop bij en dan ben je daar ook voor verzekerd. Lees hier de volledige verzekering na.

Documenten

Je hebt een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer.
Meer info op http://diplomatie.belgium.be.

Je hebt ook een elektronische reistoestemming of ESTA nodig omdat we een tussenstop in de VS maken. Deze kan je hier aanvragen, kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden.
Deze elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden.

Opgelet: Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel. In dit geval neem je contact op met Karavaan.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met Karavaan.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je op de vertrekvergadering.
Volgende lijst is alvast richtinggevend:

 • Je eigen (foto)camera en laptop
 • Een wereldstekker
 • rugzak, géén koffers
 • dagrugzak
 • katoenen zomerkledij
 • warme pull, fleece of een dekentje (zeker op de nachtbussen)
 • lichte regenjas
 • zwemgerief
 • makkelijke lichte stapschoenen
 • bescherming tegen de zon: pet, sjaaltje, zonnecrème, bril…
 • EHBO-set met o.a. muggenmelk en persoonlijke medicatie
 • eventueel:muggennet

Geldzaken

Budget ter plaatse
Voorzie USD 1.000 voor uitgaven ter plaatse. (€815 op 28/02/2018)
Dat is de kostenraming voor logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

In Mexico is de officiële munteenheid de Mexicaanse Peso (MXN).
Richtkoers (op 15/11/17): 10 Mexican Peso = € 0,44 en USD 0,52
Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Bankkaarten

Neem bij voorkeur een Maestro/Cirrus kaart of kredietkaart mee. Die worden in talrijke automaten vlot aanvaard en je krijgt de beste wisselkoers. Wisselkoersen voor cash geld zijn soms slecht en je moet rekening houden met de openingsuren van banken, wat op een rondreis niet altijd evident is. In de grote steden kan je vlot Euro's wisselen. Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Gezondheid

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen tetanus, difterie, polio, buiktyfus en hepatitis A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur).

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar. Onze Mexico-reis is zeker geen strandvakantie. Vermits het programma regelmatig cultuurmomenten bevat, komt deze reis beter tot zijn recht indien je wat interesse hebt voor pre-Columbiaanse culturen en de huidige Latijns-Amerikaanse realiteit. Een open mind en positieve ingesteldheid helpen ongetwijfeld de cultuurverschillen, de hitte en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter verteren.
Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint!

Reisperiode en klimaat

Mexico kent 2 seizoenen: het droge seizoen (oktober-mei) en het regenseizoen (mei-oktober). In Mexico heb je ook 3 klimaatzones. In de warme zone, onder de 750 meter, ligt de gemiddelde temperatuur tussen 23°C en 26°C. In de gematigde subtropische klimaatzone, tussen de 750 en de 2000 meter, heb je temperaturen tussen 17°C en 23°C. Als derde heb je de koude zone, met plaatsen boven de 2000 meter zoals Mexico-stad, waar het het niet warmer dan 17°C wordt. Mexico heeft twee jaargetijden: het droge seizoen van november tot mei en het regenseizoen van juni tot oktober. Het is er heel het jaar door zacht tot warm weer. In oktober en november kunnen orkanen al eens voorkomen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven

Veiligheid

Mexico heeft te kampen met drugskartels, die niet alleen elkaar, maar ook de overheid bestrijden. Dit komt vooral voor in noordelijke gebieden en de staat Mexico (voorstad van Mexico-Stad). Ontvoeringen voor losgeld zijn een plaag in Mexico. De slachtoffers van ontvoeringen zijn meestal Mexicanen. Neem op reis niet te veel cash geld mee. Laat kostbare zaken (je paspoort!) achter in de kluis van je logies. Aanvaard geen drankjes van vreemden. Neem enkel erkende taxi's.
Meer info vind je via Buitenlandse Zaken diplomatie.belgium.be.

Meer informatie

Bel naar Karavaan op 015 407 580.

Annuleringsvoorwaarden

Je dient zelf een annulatieverzekering af te sluiten voor deze activiteit. Dat kan bij het inschrijven. Daarvoor betaal je 4,4% van de basisprijs. Je bagage is in dat geval mee verzekerd. Lees hier alles over de verzekering die je via ons bij Joker kan afsluiten.

Contact informatie

Organisator: The Caravan's Journal, Joker & Karavaan
Contactpersoon: Joachim Cockx